lauantai 10. elokuuta 2024

Peruutusta olympialaisissa - pieni tutkimus- small survey about reinback on the Olympic level

 "Surt sa räven om rönnbären"- kun ei ylettänyt niitä puusta syömään. Totean hieman samaa kun en ollut Pariisissa- telkkarista ja vielä jälkikäteen tallennettuna toistopalveelu MAXiin pääsi vallan mainiosti paikanpäälle ja lähelle- tämänhän me Riitan kanssakin todettiin kun Hyyppärässä oli sunnuntaina kisastudio... 


                                                                                                                                                   Tein omaa tutkimusta peruutuksesta, joka jo kuuluu helppoihin koululuokkiin joten sitä on voitu harjoitella tuolla tasolle saavuttaessa jo melkoisesti- tai ei lainkaan, niinkuin joidenkin osalta tuntui.

Tuomaripisteitä vertaillessa, säilyi aika monella sarja 6,0-6,0-7,0, eikä juuri sen yli parhaillakaan. Liike, joka oikeasti vaikea tehdä hyvin- sisältäen kolme momenttia: Pysähdys ja sen laatu- itse peruutus oikeine askelmäärineen  ja kaksitahtisena- liikkeellelähtö pyydetyssä askellajissa.

Tein koosteen useasta suorituksesta- en sentään kaikista- ja laitan näytteille myös tuomariston antamat pisteet.

Tämö on mielenkiintoinen liike, jonka ihan keskivertohevonen pystyy suorittamaan hyvin  kun käyttää selkäänsä ja nostaa jalkojaan eikä ratsastaja jää vetämään ohjista/hevonen aukoo suutaan- mitä yllättäen näkee tälläkin tasolla.

Olympiatasolla on kyse vain pienistä piste-eroista monen kohdalla joten kaikki pisteet pitäisi jokaisen kerätä kotiin  - samanlaista tutkimusta voisi tehdä alku- ja lopputervehdyksestä. Siinähän monta kertaa puolustellaan "hevosella joka on niin kuuma, ettei suostu seisomaan". Toki, suoritushevoset kuuluukin olla menossa, mutta myös obediance eli tottelevaisuus on asia jota arvostellaan..


Tässä tuloksia -joukkue 8. - ja hyvä niin, tiukkaa teki ja kun koko Suomen saldo ollut  0- mitalia, ei tämä huono ole, ja pahimmalle kilpakumppanille Ruotsille ei hävitty kuin 0,77 pointsia!!

1. GERMANY 235,790    Wandres, Werth, Bredow-Wrendl

2. DENMARK   235,669    Bachmann-Andersen, Skodborg, Laudrup-Dufour

3. GB                 232,492     Moody, Hester, Fry

4. NLD  221,048        5. BEL 215,714        6. FRA   215,289

7. SWE   212,811         8. FIN    Ruoste, Kanerva, Robinson   212,036  (peruutuksista saivat keskim. 6,6,- 6,9 ja 6,0  ---kaikilla siis parannettavaa tässä.)'








------------------

PERUUTUS ja sen arvostelu SRL:n sääntöjen mukaan:

§206. Peruutus 1. Peruutuksessa hevonen siirtää jalkojaan diagonaalisesti siten, että etujalka nousee hieman ennen takajalkaa. Jalkojen on noustava selvästi irti maasta ja pysyttävä suoralla linjalla. 2. Peruutuksessa ja sitä edeltävässä pysähdyksessä hevosen tulee säilyttää peräänanto ja eteenpäinpyrkimys. 3. Hätäily tai ennakoiminen liikkeen aloittamisessa, käden vastustaminen tai kuolaintuntuman menettäminen, taipuminen ja poikittaminen suoralta linjalta, jäykät tai levällään olevat takajalat sekä etujalkojen laahaaminen ovat karkeita virheitä. 4. Peruutuksesta on siirryttävä ilman pysähdystä tai väliaskeleita suoraan ohjelmassa vaadittuun askellajiin. 8 Kouluratsastussäännöt 2024 5. Keinu on kahden peruutuksen yhdistelmä siten, että peruutusten välissä esitetään käyntiaskeleet. Se tulee esittää sujuvin siirtymisin sekä vaadituilla askelmäärillä

Ongelma:  - hevosen vakava vastustelu ja tottelemattomuus - kontrollin menettäminen 1, 2 tai 3 (riippuen vakavuudesta)                                                                                                                     - selkeä vastustelu, selkeästi ratsastajan kättä vasten - hevonen ei seiso hiljaa pysähdyksessä - askeleet eivät säily diagonaalisina peruutuksessa alle 5 (riippuen ongelman vakavuudesta)erittäin kiireinen - hevonen menettää tahdin kummassakin siirtymisessä - (erittäin) vino    alle 5                                                                                                                                                                 - lyhyt pysähdys - liikkumattomuus ei täysin selkeä - hevonen astuu eteenpäin pysähdyksen jälkeen - väärä askelmäärä - hevonen menettää tahdin toisessa siirtymisessä - peruutus ei täysin diagonaalinen - Hevonen laskee niskaa, turpa luotiviivan takana tai hieman kuolaimen yläpuolella - hevonen ei suorana vähennys enintään 2 p., riippuen peruutuksen laadusta.

-------

Tähän vielä muutama oma ajatus koskien arvosteluissa nähtyä- Yli 40:n  vuoden aikana on ihan muutama peruuttava hevonen joutunut silmieni alle, niin seura-alue-kansallisella kuin junnujen/ponien SM-tasoillakin. "Mutu"-tuntumalla väittäisin etten 8 korkeampaa ole peruutuksesta koskaan antanut, ja nuo kasitkin ovat olleet harvassa.

Syystä että: -Peruutus on kokonaisvaltainen liike missä hevosen selän kuuluu pysyä ylhäällä ja lavat olla irtonaiset - sanonkin usein omille oppilaille ettei heidän pidä istua kovinkaan syvälle peruutettaessa, jotta hevonen tosiaan pystyy käyttämään selkäänsä liikkeen suunnan muuttuessa taaksepäin.

Kaasu eli ETEENPÄINPYRKIMYS on se, millä peruutetaan, ei jarrun kera (mitä usein näkee helpoissa luokissa avonaisilla suilla, pään nousemisena ym) Kuten autolla ajaessa- laitetaan peruutusVAIHDE silmään ja painetaan sopivasti kaasua. Ei se sen kummempaa ole, ohja vain valmistelee liikkeen ja on suunnannäyttäjänä, sekä puolipidätteellä lopettaa liikkeen ja valmistelee eteenratsastuksen.

Väärin opetettu peruutus onkin sitten - kuten kaikki virheoppiminen - vaikea saada korjattua. Jos ajatellaan että uuden asian oppiminen vie 10.000 toistoa, pitää uhrata samanverran aikaa vanhan korjaamiseen + taas se 10.000 uuttatoistoa....Tässä saattaa piillä se ongelma, mikä siis näkyy olympiatasolle asti (kun ei niitä 9 ja 10 peruutuksia ole tarjolla!) kun kyseessä on sen verran "helppo" liike että se on opetettu hevoselle jo koulutuksen alkuvaihessa- ja ehkä silloin jo väärin. Jotkut hevoset myös jännittävät taaksepäin menemistä, jolloin vaan on uhrattava aikaa sen oppimiseen- aluksi sitten maasta käsin.Itselläni oli aikoinaan Marco-niminen trakehner, jonka myyjä huomautti minulle ettei se osannut peruuttaa (7-8 vuotias, muistaakseni) Ypäjällä kurssilla kun oli vielä vieraspilttuita, olin sen ajattelematta sellaiseen laittanut. Oppi se, kaikessa rauhassa, ja sitten myös selästä käsin.

Ai niin, omat kasvatit/koulutettavat ovat aina osaneet peruuttaa. Ehkä siksi että ovat yleensä olleet estehevosia 👌😁😄😉

TAHDIKAS, lähes kaksitahtinen, kiireetön  peruutus, jalkoja hyvin nostaen eikä laahaten  joka vielä on suora- voi jestas -kymppiä tarjolla! Etenkin jos hevonen on tasaisesti kuolaintuella (eikä livahda alle karkuun mikä on tavallista...) ja suu kiinni, korvat höröllä/ hieman liikkuen (på svenska säger man att "klippa" med öronen men det går inte att direkt översätta)  Ja kun liikkeellelähtö halutussa askellajissa seuraa peruutusta välittömästi ja jo pysähdys on ollut tasan ja maltillinen - VOI JEE, tällaista täydellisyyttä vaan ei ole näiden vuosien aikana näkynyt- edes kv kisoissa...

Eikä ne vaatimukset GP tasolla oikeastaan sen kummemmat ole- ainoastaan kokoamisastetta vaaditaan enemmän, ja toki täsmällisyyttä vielä lisää -pisteessä eikä sen vieressä sen olla pitää!

Joten jos joku kouluratsastaja nyt tätä lukee, niin pliis harjoitelkaa, vaikka ensin maasta käsin että saa sitä luottamusta ja jalka nousee, sitten pitää osata vielä laskea- puolikas askel tulee melkein väkisin siitä viimeisestä kun jo pitää ratsastaa eteen, mutta neljä on neljä eikä kuusi... Muutamissa ohjelmissa saa ratsastaja tulkita "hevosenmitan" peruutuksen itse, eikä siinä ole varaa meillä tuomareillakaan kovin nipoja olla, mutta peruutus on liike, johon ei tarvita mitään kympin "liitokaviota"- ainoastaan hyvin läpiratsastettu, nöyrä ja irtonainen hevonen!

PS! Kausi jatkuu vielä, huomenna Evitskog, sitten Tuomarinkylä, Sysmä ja Ypäjä vielä elokuun puolella... Tervetuloa siis eteeni peruuttamaan!


kuva Lappeenrannasta ponien palkintojen jaosta, taitaapi olla Coco Roine.



 


Laittelen koostetta lisää olympialisten  eri suoritusten peruutuksista, kunhan saan tekniikan toimimaan- nämä pätkät täytyy näköjään ensin ladata Youtubeen ja sieltä liittää- yksi kerrallaan. ja niitä on lähes kaksikymmentä- keskiarvoilla 5,3  -  7,9 - todella hidasta toiimintaa ja hermoja raastavaa. Kun ei osaa, niin ei osaa...

Palaillaan siis kun tekniikka saadaan tottelemaan!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti