perjantai 25. joulukuuta 2015

JOULUUN rauhoittuminen ja pientä seesteisyyttäkin


Joulu tuli vaikkei lunta täällä etelässä ole näkynytkään- no tuskin silloin reilut 2000 vuotta sitten sitä lunta siellä Betlehemissäkään on ollut...
Koulujen loppuminen sattui taas niin porrastetusti ettei selvää lomanalkua oikein näkynyt - peruskoululaiset ja lukiolaisetkin olivat vielä maanantai-tiistain opinahjoissaan, kun taas ammattikoulujen päätös oli jo edellisenä perjantaina.
Joulutouhuamista ja -siivoamista toki riitti, lahjat olin pääosin suunnitellut kokemuspohjaisiksi, ja siinä taisin melko hyvin onnistuakin- tarjolla teatteria, musikaalia ja Disney-on-Ice tapahtumia kylpylävisiittiä unohtamati! Jos jatkossa joukkoon lisätään milloin siivous-tai ruoanlaitto yms palveluja, ollankin jo melko lähellä sitä auttamisen iloa mitä joulu oikeastaan kuuluisi olla! Ehkä tässäkin on omalla osallani tapahtumassa pientä edistymistä?
Oppimispäiväkirja.
huoh.
Nyt on ollut jo pidempään aivan tyhjänpolkemista, luulen että syksy kaikkne muutoksineen ja liikana innokkuutena alkaa kostautumaan opintoväsymyksenä? Onneksi Kotimaisen kirjallisuuden appro on suoritettu, 3/5 arvosanaksi ei ihan tyydytä tavoitteita, mutta ehkä tässä elämäntilanteessa ihan riittävä- tuli ainakin hoidettua. Nyt kesken kieltenopettajien täydennyskoulutus Tampereen YO:ssa, mikä on tosi mielenkiintoista, ja harmittaa hieman että keke-koulutus jäi kesken sopimattomien aikataulujen takia! Eräänlainen "sulattelutauko" tässä joulun ohessa saattanee kirkastaa monta ajatusta ja antaa uutta intoa opintoihin ja ehkä työrintamallekin. Tunnit Nurmijärvellä loppuvat jakson myötä helmikuun alkuun, ja uutta kehitettävää olisi, vähän ideoitakin. Ja kunhan taas reipastun selvitän lisää siitä Tanskan mallista -"Drengeakademin" olisi oikeasti hyöyllisttä kokea paikan pällä mos mahdollista!


Ihanat pienet joulutontutkin kävivät "fammulassa"aattona ja joskus menee tontultakin sormi suuhun!


Viimeiset oppitunnit, tai ainakin osan niistä, juonsin kaikille oppilaille joulun tulosta- niin ruokapuolta (keittiöoppilaille) kuin lauluja, perinteitä ja keskusteluja. Ylläyksekseni esim sähkön ykköset lauloivat ruotsiksi tuttuja joululauluja kun näkivät tekstit kankaalla ja kuulivat youtuben kautta sävelmän. Ihan joulufiilistähän siinä tavoitettiin! Sen olen oppinut, monenkirjavan ja jo melko pitkän urani aikana, että se henkilökohtainen ote oppilaisiin, etenkin jos kärsivät oppimisvaikeuksista tai muista ongelmista, on ainoa tapa edistyä. Jos siinä sivussa vielä jotain oppii- aina parempi! Yritän tähän -taas kerran -liittää linkin hyvälle sivustolle jonka Facen kautta löysin.

lauantai 12. joulukuuta 2015

masentava sää ja masentava pää - puhti loppu?


TÄNÄÄN AAMULLA:
Grixien, Sanna-oppilaan ja Fasun kanssa aurinkoisella metsälenkillä-
mikäs sen ihanempaa?
Omassa päässä vaan "viiraa" kun on niin alakuloinen olo ja tuntuu ettei opinnot etene...

















Oppilailta positiivista palautetta- uusi "toi"-ryhmä, tai se, mitä heistä oli kouluun hyppytuntien jälkeen jäänyt, oikein mukavan tuntuisia vilkkaita poikia. Ja yläkuvan Sanna - hiljainen, rauhallinen ja huolellinen oppilas, tulee hevosten kanssa tosihyvin toimeen.
Uusi, täysi jakso edessä, tietty pettymys oli erään ryhmän vaihtuminen toiseen - meni oppilaat ristiin Maritilta ja minulta, ekan jakson kun olimme aloitelleet toisten ryhmien kanssa ja nyt porukat vaihtui. Omien opintojen aiheuttamien poissaolojen takia en ollut edes ehtinyt kunnolla tutustua porukkaa ja jo vaihtuivat!  Nämä opintopiste-systeemit on aika hujakkaa, tuntivähennykset on valtavia ja asiasisällöt ei vähene lainkaan1
 Tuntuu siltä että yhä useammalla oppilaalla olisi jotain oppimisvaikeuksia diagnosoinnin puutteesta huolimatta, ainakin keskittyminen ja asioiden hoitaminen - mitä osp vaatii- ei tunnu sujuvan. Pelkään pahoin että olemme menossa taas kohti luokkayhteiskuntaa ja eriarvoisuutta kun koulu suosii sitä 10-20% oppilaista jotka osaavat ottaa vastuun opinnoistaan ja loput jäävät täysin tuuliajolle!!
Ainoa hyvä pointti saattaa olla se, että jos samassa ryhmässä on heterogeenista porukkaa, voi osittain niitä hyviä käyttää neuvonantajina ja apuopeina, ja osittain antaa heille vapautusta jolloin voidaan keskittyä niihin heikoimpiin. MUTTA : myös lahjakkaat oppilaat ovat erityisoppilaita ja heille pitäisi oppilaitoksen pystyä tarjoamaan muutakin kuin "vapautusta"??!!!
Ruotsinkursseille en ole vaatinut kirjaa- sehän olisi pitänyt jo keväällä valita ja mainita ryhmäkohtaisesti jolloin en edes tiennyt jatkavani- mutta eräänlainen kurinpidollinenkin ja vastuuta nostava asia on se, että vaadin oppilaita hankkimaan kansiot josta voin pistokokein tarkistaa sisältöjen kattavuus. Kaikkien kansioita en ryhdy keräämään - jokin raja sillekin- mutta monisteet ja muistiinpanot haluan säilytettävän. Ja tuleehan siinä sanastoakin rutkasti!
Joulu tulossa, jospa saisi inspiraatiota. Jonkunverran vielä Liisalle toimitettavia tehtäviä moodlessa, mutta maali näkyy jo...
-Kuvassa työväline miestä isompi, mutta ei näy tekijää, 2vee, haittaavan,. Fasu.koira valvoo ja touhuaa mukana- niinkuin kuuluukin.
Omia aikatauluja on kyllä rissannut varsan siirtäminen Hautjärvelle tilapäisesti sisäkarsinaan kaviopaiseen takia - siitä ylimääräistä huolta ja tekemistä mutta todettakoot että "Kapu" voi hyvin ja oppii asioita kun sitä on paljon joutunut käsittelemään. Aivan niinkuin ihmislapsetkin oppivat .
Lumista joulua odotellessa!

sunnuntai 29. marraskuuta 2015

OPPIMISEN TULEVAISUUS 19.11.15 KEUDA-talolla Keravalla- mielenkiintoisia poimintoja!

Tervetuloa-Wellcome! Some practical English for the whole day!
Ensimmäisenä esiintyjänä Cathryn Henry joka kertoi englantilaisesta oppisopimussysteemistä. Myös Eestin Tartu Art Schoolin edustaja Juta Vallikivi kertoi heidän toiminnastaan ja yhteistyöstä J:kylän YO:n kanssa.

svenska Lotta Naglitsch berättade att det finska och svenska lärlingssystemet var mest lika i Norden . Kuva "aikojen alusta" jolloin kisällisysteemiä käytettiin mm sepänkoulutuksessa. Lotan kertomasta eniten ajatusta herätti hänen painotuksensa yhteisöllisyyteen - työssäoppimassa ollaan kolmena päivänä, mutta kaksi kertaa viikossa tavataan teorian merkeissä koulukavereita! 

LEARNING BY MAKING EXPERIMENTS -Kuvassa erityisoppilas jolle annettu paperia sekä läppäri ohjeena etsiä itse joutsenen teko-ohjeet. By failure and trying she finally succeeded- look at her face how lucky she was! Kun puhutaan oppimisympäristöistä, on osattava käyttää mielikuvitusta ja myös opettaa oppilaita siihen!
 Andrew Duffy oli "ihan paras"- UK, Gazelle- colleges yhtymään kuuluvan Design& Technology schoolin opettaja, jolla riitti ideoita. Optimistinen ja mukaansatempaava esitystapa lämmitti yleisöä ja sai innostumaan!
 Tässä vielä muutamia Duffyn ajatuksia:
"fail early to succeed sooner!"
-Kopsaa ideota, verkostoidu ja käytä niitä!
-Millään välineillä ei saa aikaiseksi hyvää oppimista, vaan kysymällä niitä oikeita kysymyksiä!
-on osattava mennä OPS:in taakse etsimään myös tulevaisuuden tietoa!
-jokin mikä nyt toimii, ei ehkä toimikaan tulevaisuudessa!
-koulussa on "the Pod" johon oppilaat ideoineen voivat kokoontua, ja jonne opettajatkin voivat piipahtaa ideoita jakamaan (minulle tuli heti mieleen Nurmijärven nk, kirjasto alakerrassa missä nuoret hyvin viihtyvät)
Rajuhko esimerkki käytännön oppimisesta tuli kun Richard Branson-niminen mies oli ajanut poikansa kanssa jonnekin tuntemattomille hoodeille, pudottanut pojan autostaan ja kehottanut tätä selvittämään tiensä kotiin. Toimi. Tosin nykyaikana kuulostaa hieman vaaralliselta, ja sosiaalitädit voivat asiasta kuultuaan ottaa yhteyttä. (Tarina ei kerro minkäikäisestä lapsesta oli kyse )


LIDL:n Suomen johtajalla Mark Henryllä on music college- tausta jota hän pitää erinomaisena hyötynä!
Myös SOL:n ja kasvavan kahvilayrityksen, Kulmakonditorian, edustajat kertoivat työssäoppimisen malleistaan ja yrityksistään yleensä. -Pekka Halosen Akatemiassa perustettu opiskelijoiden "Miles ahead" (opettajanaan Petra Pulkkinen) mainostoimisto esitteli toimintaansa ja ajatusta erottua joukosta ekologisen ajattelun turvin- erittäin kaukonäköistä sanoisin, ja liippaa läheltä sitä, mistä lauantaina Aki Riihijärvi SRL;n seminaarissa puhui mainostamisesta! Ihania innovatiivisia nuoria!
Kaikkiaan olin positiivisesti yllättynyt siitä, miten paljon sulateltavaa asiaa oli tarjolla- olin hieman varautuneesti suhtautunut tähän oppisopimukseen läheisesti liittyvään koulutustilaisuuteen, mutta anti oli kyllä hyvin ajatuksia herättävää ja avartavaa- niin tavallisten kuin erityisoppilaiden kannalta katsottuna! Ja YTO-opelle lisää integrointi-ideoita!!

Illalla virkistäytymään muiden KEUDA:laisten kanssa Lahteen Mäntsälä-raveihin. Totosinkin ihan voitolla, hitto, siitä taitaa olla yli 20vuotta kun olen viimeksi raveissa ollut!!! Ja LAhdessa jopa ajnaut itse kilpaa! Oli jopa vähän haikea olo....

sunnuntai 22. marraskuuta 2015

SRL:n urheilufoorumi ja inspiroiva Aki Riihilahti











Tässä henkilökohtaisten  valintojen tuloksia- vasemmanpuoleinen lie kaikille tuttu, mutta oikeanpuoleinen kaveri on Riihilahden lapsuudenaikaisia luokkatovereita, ja ihan luvalla vierekkäisessä kuvassa!


Helsingin Katajanokka , Marina Congress Center ja Suomen Ratsastajainliiton järjestämä vuotuinen urheilufoorumi vuorossa, taisipa omalta kohdaltani olla kolmatta kertaa.Ohjelmaa katsoessani olin eniten kiinnostunut entisen jalkapallotähden, HJK:n nykyisen toiminnanjohtajan AKI Riihilahden vetämästä aloitusosuudesta missä puitiin yhteisöllisyyttä, brändäämistä ja eteenpäinmenoa - tämä liikaa takapeiliin katsomatta!
Tässä kootusti muutamia Riihilahden heittämiä ajatuksia:
* On uskallettava irtaantua menneisyyden kahleista tulevaisuttaa suunniteltaessa
*Kun tehdään esim urheiluseuran STRATEGIAA sen on mahduttava yhdelle paperisivulle!
* Ei siis mitään pitkiä luetteloa, vaan ajatuksia joita voidaan pilkkoa ja analysoida ja selkeitä ohjeita TAVOITTEESTA ja siitä miten sinne päästään!
*VISIO JA MISSIO löydyttävä!
* Monet tekevät sitä, mitä on aina tehty, ja ihmettelevät kun tulokset huononevat -on uskallettava muuttua!
*MATKI muualta ja opi siitä! Lähes kaikki asiat on jo keksitty - osaatko etsiä ne käsiisi ja ehkä hyödyntää eri kulmasta?
* Mainostamisesta on keskusteltava -myös interaktiivisesta sellaisesta. Mitä saadaan aikaiseksi omien mediavälineiden kautta? SOME somettaa!!
* Sponsorit arvostavat yhteiskuntavastuuta - ei sitä, että heidän logoansa pelkästään lätkitään jonnekin näkyville.
*Esimerkkinä HJK:n satsaus lasten iltapäiväkerhoihin , joka myös työllistää oman seuran valmentajia.
*Ammattiosaajia omille aloilleen - esim tapahtumavastaaja
*Olosuhteet ja koulutus kuntoon
'Jonkun menestys ei ole keneltäkään pois!- Yhteistyötä myös muiden seurojen kanssa!


                                                                             

*Osaatko kuunnella?
*Anna palautetta
*Kaikki perustuu luottamukseen
*"asiakastyytyväisyys" ym tutkimukset antavat yleensä vain vastauksen niiltä 3% seuran jäsenistä jotka jo ovat aktiivisia "superkannattajia" -nyt olisi syytä myös selvittää millä keinoin näkymättömiltä harrastajilta saadaan sitä palautetta!
*yhteisöllisyys on menestymisen ehto
*Kukaan ei selviä yksin.
*ENERGIA tarttuu aina!
*Löydä vahvuutesi ja tuo ne esille!
Miten sitouttaa kun talkoo-aate ei enää innostuta? - Pitää saada jokainen tuntemaan itsensä tarpeelliseksi.
*Muuntautumiskyky - on TEHTÄVÄ päätöksiä, eikä vaan odottaa niiden tapahtuvan...
*"liian sisältä tullut" sokaistuu -ulkoa nähtynä perspektiivi kirkastuu



Akin piirtämällä janalla oikealle ylös sijoittui
+merkkisenä ne oikein tehdyt, hyvät asiat, vasemmalla ylhäältä löytyi väärin tehdyt, vaikka hyvät asiat, vasemmalta alhaalta ne huonota asiat ja vieläpä väärin tehtyinä, ja oikealla alhaalla ne oikeat asiat, kuitenkin väärin tehtyinä....







Mikä on siis LAADUN kriteeri ja kannaattaako siitä pitää kiinni? Ihmisen arvo punnitaan ensin arjessa, sitten urheilullinen arvo arjessa, ja lajin arvo arjessa tulee kuitenkin aina viimeisenä; tämäkin hyvä muistaa! MITÄ enemmän teet, sen paremmaksi tulet , kaikki mitä tehdään kasaantuu - sillä on merkitystä teetkö oikeita asioita hyvin vai et??!!
*Mitä pääset tekemään omalla vahvuusalueella - osaatko delegoida?
Akilla hauska esimerkki vielä  omalta peliajaltaan, kun nuori kaveri ekassa maaottelussaan lähinnä laiskotteli ja ottelussa vältti palloa ja antoi muiden tehdä työn ja juosta. Kunnes tuli se oikea tilanne juuri hänelle, jonka hän otti tyylikkäästi haltuunsa potkaisten pallon suvereenisti maaliin., ratkaisten pelin kotiin. Akin hieman käärmeissään tiedustellessa jälkikäteen moista käytöstä juoksuttaa vanhoja pelaajia, oli poika vastanut: "On niitä pianonkantajia ja sitten niitä pianonsoittajia erikseen..."
OMA TAHTOTILA on tärkeä!                        
*Uskalla myös päästää irti                                                              

 *Viestintä tärkeä osa menestystä- sponsoreille tulosraportti pikimmiten, ja keromuksella höystettynä-- tästä uudesta tavasta uutisoida ja tuoda asioita esille puhui myös olympiakomitean tiedottaja, viestintäpäällikkö Mika Noronen.*etsi ratkaisuja. älä tekosyitä!
*ota vastuuta - sitä ei voi ulkoistaa!
*oma halu on ratkaiseva! OMA TAHTOTILA                                              
*Arjen valinnat tehtyinä ETUKÄTEEN vaikuttavat menestykseen!
*USKALLA! Aki kertoi esimerkin HJK:n uhkarohkeasta satsauksesta pyyttää FC Barcelona Suomeen pelaamaan - kertoivat mm lasten häviävän karhun suihin kun ovat kentän ulkopuolella ...hmm-.mutta Juttu onnistui- loppuunmyydyt katsomot 40.000:lle  takasi taloudellisen onnistumisen puhumattakaan siitä mainosarvosta minkä tapahtuma jalkapallolle toi!
     







Seuraava mielenkiintoinen puhuja oli psykologi, psykoterapeutti Mia Stellberg, jota muistan jo aiemminkin kuunnelleeni, mutta täytyy sanoa että on parantunut vanhetessaan ja kokemuksen karttuessa. Mielenkiintoinen aihe on valmentajan ja valmennettavan (opettaja/oppilas!) vuorovaikutussuhde ja sen vaikutus itse urheilu (oppimiseen)suoritukseen.
Hyvä ihmissuhde vaikuttaa positiivisesti kaikkee valmentautumiseen ja tapa, millä palaute/kritiikki annetaan
KOHTAAMISISTA oli puhe ja Mia otti vertauksen vakuutusyhtiöiden teettämistä tilastoista potilasvalitusten osalta- mikäli lääkäri koettiin epäystävällisenä, tiuskivana, poissaolevana tai tärkeilevänä, hänestä helpommin valitettiin, kun taas "mukavalle" lääkärille annettiin anteeksi pienet töppäilyt...
Oma esiintyminen -  haukotteleminen, kelloon katsominen- mikä tahansa mikä vie huomion pois oppilaasta on negatiivinen merkki ja antaa oppilaalle aiheen kysyä onko valmentaja hänestä kiinnostunut?
Oli myös puhetta haastavasta valmennettavasta (häirikköoppilas vrt!) jossa oman itsensä tunteminen ja sosiaalisten taitojen kartoitus ovat tärkeässä asemassa. Omia tunteita ei pidä päästää valloilleen, ja ennakointi sekä tilanteisiin etukäteen varautuminen ovat tärkeitä keinoja onnistumiselle.
Mia ertoi mielenkiintoisesta jenkkitutkimuksesta (joka toki todettiin epäeettiseksi!) kahdesta oppilasryhmästä ja heidän kehityksestään, kun opettajalle oli etukäteen informoitu toisen ryhmän olevan huippuluokkaa ja toisen korkeintaan keskinkertaisia. Tulokset täysin ennalta-arvattavissa, ja vei aikaa saada oppilaat taas tsemppaamaan. koska he todellisuudessa olivat alkutekijöiltään samaa tasoa.
Mia myös painotti "EI" sanan välttämistä, niinkuin usein aiemminkin on kuultu.Aina on annettava toinen vaihtoehto sen kiellon tilalle! EMOTIONAALINEN asenne tuo myös plussaa- voi vaikka tunnin alussa kysellä kuulumiset tms ja jos kaikki yrityksistä huolimatta on mennyt "perseelleen" voi kysyä miltä siitä hevosesta mahtaa tuntua ja voiko sille tehdä mitään ettei se ainakaan menisi huonolla mielellä talliin? Ja vaikka tuni olisi mennyt hyvinki, voi aina kysyä "miten meni" ja uhrata muutama minuutti asioiden läpikäymiseen. Tämän voisi muistaa tavallisella oppitunnillakin!!!


muutama pointti vielä aiheesta 
OPPIMINEN JA TIEDON OMAKSUMINEN:
*mikä on valmennustapahtuman ilmapiiri - onko jännittynynt, jos, miksi?
*ole tietoinen valmentajana yksilöllisistä tavoista oppia
*Tavoite määriteltävä, oppilas aktivoitava
*Oppijan oma minäkuva vaikuttaa siihen, kuinka häntä tulisi valmentaa
*Jos tunnistat jonkun ongelman, kysy!
*luo hyvä, rento ilmapiiri!

Vielä lopuksi ihan muutama ajatus siitä, mitä tarjottavaa oli Suomen olympiakomitean viestintäpäälliköllä, Mika Norosella.
Viestinnän muutoksesta ensin muutama sananen, kuinka jo 1990 luvulla digitalisaatio vaikutti uutisointiin ja sen nopeuteen,sitten 2000-luvulla monikanavaisuus hajoitti informaatiota lisää, ja 2010-luvulta lähtien on kaikki koko ajan läsnä 24/7/365 on todellisuutta!

Koska faktat on helppo saada, on pikemminkin nyt kyse tarinasta, mikä faktojen takana odottaa purkamista, ja minkälaisen sanoman me haluamme välittää lukijalle. Kun urheilija kohtaa lehdistön, on "no comments" se huonoin vaihtoehto sillä toimittajat kyselevät sitten sukulaisilta, joukkuetovereilta, naapureilta ja jopa vihamiehiltä . ja mikä onkaan silloin se tarina jota saamme lukea? Ole oma itsesi , kerro oma tarinasi, mutta muista tekijänoikeudet ja se , että voit pyytää juttua luettavaksesi ennen julkaisemista! Urheilijan on myös hyvä hieman henkisesti valmistua kohtaamaan lehdistö ja etukäteen miettiä sanomisiaan/mielipiteitään  jottei pääsisi yllättymään oudoista kysymyksistä. Marjo Matikasien lehdistölausunto MM-kullan jälkeen oli suomalaisen vaatimaton : "Teen parhaani ja katson mihin se riittää" Myös SANATON viestintä on hyvä ottaa huomioon, etenkin jos jotain urheilua televisoidaan. Uusin upea "mainos" taas kerran Teemu Selänteelle, oli hänen caddyna toimiminen ihailemansa golffarille Mikko Iloselle.
Ole oma itsesi, mutta muista että VAPAUS TUO VASTUUTA ja rakenna alustapitäen hyvä mediasuhde - siihen voi saada myös ammattiapua! Tiedä kuka olet ja mitkä ovat arvosi. Mistä haluat että sinut muistetaan?
_ Tätä kuunnellessani ajattelin , etten taida ihan väärässä ollakaan kun olen niiltä äikänkurssilaisilta pyytänyt sitä kameran edessä itsestä kertomista - henkistä pääomaa tässä kasvatetaan!!!
Tämäkin mielenkiintoinen yleisaihe, ja sovellettavissa,
Iltapäivä jatkui Ride-my-horse-projektin ja kouluratsastuksen tunnelmissa, mutta olen oikein tyytyväinen saamiini ajatuksiin - niin paljon kaikkea pystyy soveltamaan kaikkeen! Uutta ja ennakkoluulotonta, -ihanaa! kunhan vielä oikeasti pystyn jotain hyödyntämään, tiedän itsestäni sen, että olen aivan liikaa provosoitavissa ja tunnetasolla toimiva opettajana, siihen pitää nyt puuttua!





maanantai 16. marraskuuta 2015

arjen työtä....

pikainen maininta- arkisessa aherruksessa ei tietotekniikka ainakaan VIELÄ jyllännyt täysillä, tosin olimme raksalaisten kanssa nyt ekaa kertaa tietsikkaluokassa. Ope aloitti KIELTÄMÄLLÄ koskemasta koneisiin kun poimin esille englanninkielisiä lastenohjelmia jotka sijoittuivat raksatyömaalle...no, muutamisa työkalujuttujakin katsottiin ja sitten annoin heidän surffailla eri sivustoilla ja tehdä niitä "vanhoja" ylen tehäviä. ja lopuksi inho-ope teetti TAAS sanakoken edellisestä aiheesta...
Muutamat muorit soitin, yhä edelleen sitä mieltä että varhainen puuttuminen paras- ja vastaanotto ihan suopeaa. En nimittäin pidä siitä että pojat ovatnäsäviisaita ja uppiniskaisia sekä häiriköivät.
Mukautetun nuorenmiehen opinnoista olen poissaolojen takia jo hieman huolissani, mutta kun iltapäivällä ilmaantuikin kouluun sain tehtäviä annettu. Tein eräästä lukukappaleesta oman, helpotetun version jossa osa valmiiksikäännettynä.
Maanantaina jatketaan- täytyy jotain keksiä ellemme taaskaan pääse työmaalle- oma ope Vesa ehkä näyttämään työsalia? ja ensiviikolla saataneen Tuula paikalle jonain päivänä?  jaksoa jäljellä enää ensi ja puolet seuraavasta viikosta!!!
Ne on ihania ne raksapojat, vaikka aika villejä! :)

sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Loikataan edelleen...maailmantapahtumista huolimatta



















Näkymä kaupungille päin yliopiston mäeltä. Perjantai-iltana lopeteltiin yhtaikaa auringonlaskun kera!-Kävellen uimahallille ja 1000m uimalla  reippaasti oli tarpeen koko päivän istumisen jälkeen! Oppilasparat- he saattavat istua 6-8t joka arkipäivä!
Lisää sovellutuksia- Cmaps löytyy word-versiona läppäreistä, mutta tallentaminen haastavaa.
-Text2mindmap- voi ladata koneelle ja kuulema toimiva.
Naamakirjasta sen verran juttua taasen, että ne tietoturvajutut pitää huomioida- suljettuna ryhmänä voi oppilaat tehdä kuitenkin paljon.
-vaikkei itse olekaan läsnä, on hyvä openkin tietää nuorten suosikkeja-
snapshot, whatsapp, instagram, twitter, ask,
Nyt on ollut paljon lehdistössäkin juttuja tietotekniikasta ja opettajan roolista- ihanaa kun Laura painotti ettei verkko-opetus koskaan voi korvata opettajaa! ja kieltenopetuksessa- vaikka google-kääntäjä ja muut käännösohjelmat kuinka kehittyvät, kielen SÄVYJÄ ne eivät koskaan pysty korvaamaan!
wikispace tuntui käyttökelpoiselta ja sinne avasinkin itselleni tilin- saa nyt nähdä koska käytän ja kenelle sitä tarjoan.
-MUSIIKKI korjaa kaiken - yksi idea on laitattaa youtuben kautta linkkejä oppilaiden suosikkeihin ja pyytää tunnilla esittely ja mahdollisesti lyriikan käännös!
- oppilailta voi myös kysyä ETUKÄTEEN mitä he haluavat kokeisiin, mikä heidän mielestään on oleellista ja tärkeätä - ei hullumpi ajatus!
-wordle hyvä ohjelma, vaatii JAVAN asennuksen
-"perinteisistä" tekstikappaleista voivat oppilaat itse ottaa vastuun mikä on tärkeää ja mitä on syytä opiskella?
WIKIPEDIA ei olekaan niin paha kuin olen kuvitellut - etenkin artikkeleiden yhteydessä löytyy "historia" mistä voi katsoa aiheeseen liittyviä pohdintoja pitkälle. Koska vapaasti ladattavia artikkeleita pääsee kommentoimaan ja muokkaamaan, ehkä lopputulos ei olekaan niin epäexakti kuin olemme luulleet?
Tietyistä aiheista joista keskustelu/muokkaus puuttuu, voi jopa oppilaat, tukihenkilön avulla, muokata, keskustella ja kommentoida aiheita! Mielenkiintoinen pointti! (Etenkin jos löytyy aiheita joista joku oppilas paljon sattuu tietämään - kielenkin voi valita!)
-tähän liitetään "Wictionary" sanakirja joka löytyy myös suomeksi- kannattaa kurkata!
-voxopop äänisovellus, jolla voi tehdä vaikkapa kotitehtäviä.Tätä kannattaa testata esim äikän tunneilla esiintymiseen- oppilas saa kotona kaikessa rauhassa äänittää niin monta kertaa että on tulokseen tyytyväinen!

-perjantai-aamun taulullekirjoitus.

Oppimistutkimuksesta sen verran, että johan se on todettu ettei oppimistyylit mitään "lopullisia" oppimisen avaimia anna- usein on  kyse totutuista tavoista ja siitä oppimiskulttuurista jossa eletään.
Taas niin suureen ääneen puhutaan itseohjautuvista oppilaista ja omista oppimispoluista - lopputuloksena Treelta oli kuitenkin se, että puutteellisia taitoja on harjoitettava.
PISTE.
Tässä runsaudenviidakossa onkin tosiaan tarkkaan harkittava MITÄ työkaluja tietotekniikasta käyttää, ja KENELLE. Ja ainakin minun on nyt HARJOITELTAVA paljon että opin. Ihan niinkuin oppilaatkin.

lauantai 14. marraskuuta 2015

"Teknologialoikka vaiko loikalla teknologiaan?" taas Treella ja kieltenopinnoissa!




















Täällä taas - kaksi it-teknologista päivää, niin opettavaista ja niin paljon taas muistettavaa!!!
Perjantain session veti Sari Yrjänäinen, joka tutkinut nimenomaan sitä, mitä it:n käytöllä on haluttu saada aikaiseksi ja mitä on saatu, väitöskirjaa myöten. Tässä poimintoja eilisestä ohjelmasta, hyvinkin käyttökelpoisia eritasoisille oppilaille - monessa asiassa voidaan antaa vähemmän/helpotettuja tehtäviä ja sitten vastaavasti niille lahjakkaille tai muuten vaan tietotekniikkasuuntautuneille lisää/erilaisia ohjelmia!kaikille jotain , sanaa "eriyttäminen" vaan pitää muistaa jättää mainitsematta...
- tekniikka itse ei opeta, ja tekniikan avulla oppiminen vaatii TÖITÄ! (tiedetään!!)
-kysy itseltäsi -ennen nettiin menoa- MITÄ tarkalleen haluat siellä tehdä?
-video opettamisesta (liittynyt Sarin väikkäriin) missä mainittu kolme eri tapaa 1) diskurssit - kuka puhuu ja kenelle, mikä on puheen sisältö-keskustelua, infoa, tedettä jne? ") askordanssi tarjoamat eli miten ope hyödyntää kuvia, eri esineitä, kirjaa, oppilaan kommentteja... 3) sosiaalinen vuorovaikutus luokassa- miten toimii vai toimiiko?
-Miten osaat opettaa ERI ryhmiä?
-"Koulut ovat vapaata riistaa" eli KAIKKI tietävät millaista siellä on (kokemusperäistä - osa taitaa olla 60-70-80-luvuilta...) varsinaisia tieteelliselle pohjalle tehtyjä tutkimuksia ei Suomessa ole, ja esim USAsta tuleviin tutkimuksiin pitää suhtautua kriittisesti, sillä opettajien taso ja koko systeemi siellä on hyvin erilainen!

Sitten siirryttiin iPadeihin - jota mulla ja muutamalla muullakaan ei ollut mukana kun oltiin tulkittu ohjeita liian kirjaimellisesti joko-tai läppäri- mutta näitähän se Sanni Grahn-Laasonen ym poliitikot nyt haluaa kaikkiin kouluihin - mistä sitten rahat käytön opettamiseen tai eri ohjelmien ostoon, se ei heitä huoleta! 
Mutta kun oppilaalla laite on - pidä mukana, kuvaa luokassa, työmaalla, tee muistiinpanoja !
Evernote (elefantinkuva)avautuu kaikissa laitteissa.
-applessa Airpresenter -ohjelma
testasimme käytännössä myös  "DRAGON dictafon-ohjelmaa, joka ilmainen ja löytyy myös googlesta. Siihen saa kerralla tallennettua 10-15minn puhetta jonka ohjelma muuttaa tekstiksi!
-Mind -map -systeemejä on paljon, mutta hyvänä esiteltiin "INSPIRATION MAPS" jossa voit avata ensi tyhjän seinän ja sitten rakentaa sinne haluamasi verkostoja.Mun androidille löytyy uulema "IDEAMENT"-nimellä vastaava ohjelma. Läppäreistä löytyy Cmaps- word-versiona, muttei nyt kokeiltu, ja sen tallentaminen on kuulema melko haastavaa.
-Huomiona se, että käsitekartan TEKIJÄ on se henkiö joka eniten oppii luokittaessaan ja jäsentäessään tietoja - ajatusta ryhmätyöhön?
-hieman elävempi, joidenkin mielestä liian rauhaton versio Power-pointista on PREZI LITE EDITOR, ja sitten löytyy MINDMEISTER LITE joka myös on ilmainen.

Evernote.com  - se elefantinnäköinen on siis jaettavissa oleva verkkomuistikirja, johon ope antaa tunnukset. Ladattavissa googlesta. google.site on eräänlainen "esittelysivusto" (=staattinen mainos) johon oppilas voi tehdä esim. portfolion.
Ryhmissä joiden kokoonpano pidempiaikainen, voi tehdä blogeja tai tiedoitukseen käyttää esim "webnode" alustaa.
APOWERSOFT on ohjelma, jossa voi nauhoittaa ruudun päälle joko tekstiä tai kommentoida filmiä- tehdä joku esittelyjuttunen ja esim . suullisen kokeen kielissä voi laittaa tätä kautta.

-muistettava jos käyttää FB:Tä että sen on oltava suljettu ryhmä, teijänoikeuksien vuoksi.
-Sitten esiteltiin myös TED kuullunymmärtämisohjelmaa mikä vaikutti kiinnostavalta.
AURASMA hahmontunnistusohjelma ei minulta saanut suosiota ja tehtävät vaikuttivat hauskoilta lähinnä ala-astenäkökulmasta kun "lohikäärme" tai muu open valitsema kauhistus "löysi" filmiltä sen oikean esineen.
 -SOCRATIVE kuulosti tutulta ja luulen että siitä on jo erkkapedan yhteydessä ollut maininta - muistan muutenkin hämärästi viime kevään VALIDIAssa järjestetyltä kurssilta joitakin katkonaisia kohtia, joissa olisi ollut ideaa mutten niihin koskaan paneutunut. Nyt tämä blogin pitäminen antaa todella hyvää pohdintaa, kun muuten vaan heitän teemäni muistiinpanot jonnekin laatikon pohjalle ja unohadan koko jutun! Tässä tarvitsee ihan oikeasti hieman reflektoida oppimaansa!!!
-PADLET:COM jossa vastaaan ei tarvitse kirjautua, näitä kokeiltiin myös.

















LAUANTAI-AAMUNA aloitti Laura pihkala-Posti räväkästi kysymällä MIKSI me siellä olimme ja mitä MUUTOSTA me opettajatyöhön halusimme? Muutama myöhästynyt pääsikin heti valkotaululle kirjaamaan ajatuksiaan - tunnistin omat työskentelytapani tässä..
DIGIMENTIA on uusi, ei vielä diagnosoitu sairaus joka liittyy nykylasten suuriin keskittymisvaikeuksiin - ajatukset kateilevat tuon tuosta, javaikkei varsinaistaADHD.ta olekaan todettu, pitäisi kaiken vaan olla hauskaa...Suomalaislasten LUKUTAITO on huononemaanpäin!!!
ja entä ne äidit, jotka hiekkalaatikoilla katselevat kännyköitään eikä lapsiaan!!!??
HOI; DIGISUOMI, minne olet menossa!? PELOTTAVAA!
---Tähän välihuomautuksena tieto ikävistä tapahtumista Pariisissa, keskustelimme hieman terrosrismistakin.
-Oppilaat ovat yllättävän konservatiivisia ja muutosvastarintaisia kun totutuista rutiineista poiketaan
-TEKNOLOGIA sinänsä ok, muttei itsearvo, vaan oppimisen tuki ja myös tapa saada luokkahuonetta lähemmäksi ympäröivää maailmaa.

On myös muistettava ettei koulu ja vapaa-aika ole sama asia, vaikka oppilaan harrastuksi ja vapaa-ajanviettoa voidaan tietyissä määrin myös koulussa hyödyntää.-
-Keskustelua myös YLEISSIVISTYKSEN vähenemisestä koulumaailmassa- nykyään kaiken pitäisi olla niin erikoistunutta , että! (Aika jännä kun urheilussa on jo vuosikaudet todettu ettei liian varhain pidä erikoistua mihinkään urheilulajiin - miksi tätä on niin vaikea koulutuksessa yleisellä tasolla ymmärtää?)
-yleisena toteamuksena Laura totesi älytaulujen olevan kovin kallis hankinta hyötyynsä verrattuna. - sitten siirryimme eri ohjelmien parin:
-WIKISPACE otettiin ihan testikäyttöön
-WORDLE. net-sovellus hyvä visualisointiin (vaatii JAVA-scriptin)

--nyt pakko pitää taukoa ja nukkuakin välillä -näitä ohjelmia ja ideoita on aivan LIIKAA!!!

keskiviikko 11. marraskuuta 2015

erityispedaa- oppilaslähtöisesti

lyhyt kommentti "sisäpiiriin" - huomasin innostuvani "oikeasta" tapauksesta- 1. vuoden raksaoppilas jolla jo ala-asteelta kielissä mukautus (2) ja nyt kuitenkin tavoitteena T1 - lukenut 4lk:n enkkua...
tein viimeisimmästä tekstistämme (the construction department) tälle pojalle OMAN teksti jäljennöksen ? suomennoksen aukkoineen - en löytänyt kaveria tänään mutta jätin monisteen pukukopin päälle...pitänee opelle kertoa että tällainen tekele löytyy, kun maanantaina kyselen taas sanastoa. Mielestäni ammattikoulussa kielenoppimisessa on tärkeätä antaa oppilaalle TYÖKALUT miten pärjätä ja myös miten tulkita tekstejä tai sanoa "excuise, could you repeat?"
Huomenna kotona, mm alv-laskelmia firman osalta, pe-la Treella kieltenopettajien täydennyskoulutuksessa ja läppärit mukaan...tietää www-maailmaa ja töitä...
-Tapakasvatus. Siitä en luovu!

tiistai 3. marraskuuta 2015

Takaisin koulumaailmaan- opintosuunnitelma edistyy

Torstai-perjantai menee taas Hlinnassa, alkaa paniikki iskemään kun en saa otetta opinnoista ja niistä "läksyistä" mitä kotona pitäisi hoitaa. Jotain edistystä lie - uudelle raksaporukalle suunniteltu kokonaisuus missä huomioin kaksi erityisoppilasta- kunhan vaan olisivat läsnä. Turhauttavaa suunnitella sanakokeitakin siten, että myös lukihäiriöinen ne onnistuu suorittamaan T1-tasolla, kun poikaa ei näy.Tuntejakin on uuden OSPin mukaan vain 19, ja nyt jo kahdeksan pidetty, ei hyvältä näytä. Eilen otin yhteyttä sitten äitiin kun kuulin kavreilta ettei poika suinkaan ole sairaana, vaan poistui koulusta kyllästyttyään puoliltapäivin teoriaopetukseen. Äitinsä minua kovasti kiitteli että olin ottanut yhteyttä, minusta kun varhainen puuttuminen on tärkeätä (olen aiheesta joskus käynyt kurssinkin) Toinen kavereista, ei luki-, mutta käytösongelmainen (12) teki puuttuvat koeet lähes K3 arvoisesti ja jaksoi käyttäytyä, kirjallisen käännöksen (jota eräästä tekstistä pyysin poikien levottomuuden takia) hän hoiti suullisesti asiallisesti, ja kun pääsimme yhteisymmärrykseen, myös alleviivasi ja kirjasi pyytämäni hankalemmat sanat ja sanonnat. -Pojille merkattu, minulle ei, keskiviikoksi tunti integroituna rakennuksella. Vaikka olin viime viikolla siellä 4t taidan mennä nytkin - ihan kiva olla up-to-date siitä mitä OIKEASTI tekevät niin saa ajantasaista sanastoakin. Anturoita ja kehyksiä ja mutaa, soraa ja betonia on tähän mennessä käsitelty! Positiivisen jutun luin HBl stä aamulla- julaistujen verotietojen yhteydessä- verokalenterin kolmosena komeileva Laaturemontin vd Kimmo Riihimäki aloittanut 15-vuotiaana raksalla huonon koulumenestyksen perusteella... liitän tämän ja toisen artikkelin jos osaan..

lauantai 31. lokakuuta 2015

Global Dressage Forum, part II and - Amsterdam!



















Tiistaina oli ihanaa kerrankin olla suomalainen kun Kyra Kyrklund kertoi Matadorin tarinan aamun alkajaisiksi! Kyran kanssa juttelimme aamiaisella, ja hän on nyt, syövän selätettyään, suorastaan innoissaan uudesta nuoresta hevosestaan joista näimme videonpätkän - aika magee! Voimakasliikkeinen, vahva ja kuulemma miellyttävä istua- tulevaisuus näyttää!
                                                                                                                                           Sitten jatkettiin tuttua tutummissa merkeissä kun George Morris, nyt jo 77, astui lavalle ja kertoi kouluratsastuksen ja esteratsastuksen yhtymäkohdista. Lähes kaikkiin Morriksen Suomessa pitämiä valmennuksia seuranneena/osallistuneena tiesin jo vastauksen - basic dressage "flatwork" on kaiken ratsastuksen perusta minkä jo oppimestarit B:de Nemethy ja Billy Steinkraus Morrikselle hänen nuoruudessaan opettivat. Eteenpäinpyrkimys, suoristaminen-tuntuma-tahti, Morriksen mielestä ei ehkä aivan samassa järjestyksessä kuin saksalaiset asiat esittävät, mutta yhtä lailla perustana ratsastukselle. Ohjilla ota ja anna; tee puolipidätteitä, ajattele eteenpäin! On oltava systeemi ja myös muistettava nuorten hevosten kanssa ettei niiden selän kantovoima vielä ole kehittynyt - siksi kevyt istunta. Morris esitti ratsain kaksi hevosta, hyppäsikin toisella, ja kun paneelissa kysyttiin miksi hän käy oppilaiden hevosten selässä, vastaus oli yksinkertainen : "I love to ride" ja toki, Morriksen jälkeen hevoset ovat kevyempiä ja AINA pohkeen edessä ( toteaa allekirjoittanut myös henkilökohtaisesti)                
My big idols - Kyra And Morris, both very strict, very passionated and work with a system!

Georg Morris - still sits up on  a horse and work it through. Fabulous ! - Jälkeenpäin paneelikeskusteluun osallistui David Hunt, Linneke Bartels, Emile Hendrix ja Dane jotain, jossa mm keskusteltiin gramanohjien yleisestä käytöstä esteratsastuksessa ja verryttelyssäkin. Yksiselitteinen vastaus Mortikselta : ei käy. Jos hänellä olisi oppilas, jonka hevonen  olisi gramanien tarpeessa, ohje on . tekeydy eroon siitä hevosesta!  Toki joskus nuorilla, kuten Hendrix mainitsi, voi olla turvallisuussyistäkin syytä käyttää aluksi gramaneja, mutta väärissä käsissä gramanit ovat yhtä pahat kuin partaterä lapsen käsissä. Keskustelun muista kohdista mainittakoot kaikkien yhteinen mielipide siitä, että myös kouluhevosen pitäisi päästä maastoon ja kehittämään tasapainoaan myös esteharjoituksissa.
Tässä kohtaa voisin pohtia Morrisin merkitystä valmentajana, jo 60-luvulta lähtien hän on valmentanut jenkkejä  aina tähän päivän asti, myös toimien heidän liittovalmentajana pariinkin otteeseen kun menestyminen olympialaisissa ja MM-kisoissa ollut huippuluokkaa. Suomessa hän on käynyt 80-luvulta lähtien( ja olisi tulossa vieläkin, mutta Ylänteen Aki ei ole soitellut..) valmentaen niin huippujamme kuin aivan keskitason ratsukoita, nimenomaan esitellen SYSTEEMIN merkitystä kaikessa valmennuksessa ja opetuksessa. Se punainen lanka pitää olla, ei voi vain "viihdyttää" ihmisiä kun opettaa. Morrista on myös pelätty hänen terävien kommenttien takia ja harmikseni viime vuosina ovat Ypäjän katsomot olleet vain puolitäysiä alkuvuosien innostuksen ja loppuunmyytyjen katsomojen jälkeen. Monet nuoret muistavat ainoastaan pahat blondivitsit ja ilkeilyt, joita valmentajan suusta kieltämäti on kuulunut, mutta se systeemin perusteellisuus ja raaka työnteko on jäänyt monelta huomaamatta- sääli. Johdonmukaisuus niin hevosten kuin oppilaiden kanssa on kaiken A ja O ja sitä löytyy, kun on tavoite ja systeemi. Koska myös Morriksen kohdalla puhumme huippuvalmennuksesta, ei mitään poisselittelyjä tarvitse sietää- jos on valmennukseen hakeutunut sen kestäkööt! Itse nuorella hevosella hänen edessään ratsastaneena, voin vain todeta sen intensiivisen keskittymisen mikä hänen tunneillaan oli ilmapiirissä ja halun todella tehdä parhaani. Ok, en ole blondi , joten en myöskään joutunut silmätikuksi ja sain paikoin jopa kehuja, ehkä siksi, että olin jo niin monta vuotta ollut seurannut tätä valmennusta ja tiesin vaatimukset. Enkä pidä sitä huonona, jos tavoitteet ovat korkealla, ovat panokset kovia!Näin kaikessa oppimisessa, muistettakoon että erityisoppilaiksi luetaan myös lahjakkaat oppilaat, joille todella voi tavoitteita asettaa ja vaatimuksia, ei pelkkää paijailua vaikka toki kiitostakin pitää tulla. Erittäin mielenkiintoinen asia - jonka osuden päätän Morriksen sanoin: the minute you do stop leaning - it is when you are dead! 


Maarten van der Hejden from the Dutch riding society told about their system in judges schooling and the personal dashboards for every judge. Dispite that judging is subjectif, there should be some system to point out too big differences between judges, especially when the difference is bigger than 2,5% , Jo tuomarikurssille saapuville esitetään eräänlainen työhönottohaastattelu, pyydetään heiltä motivaatioon liittyvä kirjelmä ja ennen tuomarin hyväksyntää heidän on tietenkin suoritettava koearvostelu teknisesti hyväksyttävästi.Oheistan muutamia suuntaa-antavia taulukoita:


 Mikäli vuotuisten julkaistavien taulukoiden valossa tuomareilla paljon keskiarvosta poikkeamia, heile tarjotaan kouluttautumismahdollisuutta ja eroavuuksia on jo saatettu käsitellä kisojen jälkeen, jolloin tuomarit poikkeuksetta kokoontuvat vertaileman pisteitään ja keskiarvoja.
Mikäli tuomeri, jonka tulokset usein poikkeavavat valtakunnallissesta taulukosta, ei ole valmis muutoksiin, hänet hyllytetään.
So simple is that.


Taisin jo unohtaa mainita ennen lounasta esitellyn Rembrandtin, sekä tuomariarvostelun jälkeen kuulimme vielä Valegrosta - kaikkiaan oman aikansa upeita hevosia joita sikäli vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen etteivät ole kisanneet yhtaikaa, ehkä Valegroa ja Totilaksen muutamaa starttia lukuunottamatta. Meidän suomalaisten mielestätietty Matador on ollut kaikkien aikojen paras! Omissa muistiinpanoissani löytyy myös rakennevertauksia, mutta jätän ne nyt tästä pois ja kerron Wolfram & Brigitte Wittigistä, joiden valmennusta esiteltiin kolmen hevosen turvin, joista Brigitte ratsasti pisimmälle koulutettua 14 vuotiasta breitlingläistä ruunaa. Joitakin heidä ajatuksiaan:
* Ammattilaisten aamu alkaa 6.30 *hevosia 40-50 joista eri talleissa muutama siitostamma jälkeläisineen * Ensimmäisenä esitettiin 3-vuotias, jota ratsastettu  5-6 kk, toimiva, tahdikas, hyvä tasapaino ja suu. Kaikkia askellajit läpi, paikoin tarjotaan vapaata ohjaa siten että tahti ja tasapaino eivät muutu. * Seuraavaksi kuusivuotias varsonut tamma, nyt ratsastettu 5-6kk,  * Päivittäisen työskentelyn nuorilla oltava helpon näköistä - hevonen on ystävällinen eläin joka mielellään tekee mitä pyydetään jos pyynnöt ovat kohtuullisia * Annettava välillä ravissakin mahdollisuus venyttää *väistöissä tahdin on säilyttävä, liikkeen on oltava helponnäköinen * ravi-laukka-ravi- siirtymiset tällä tasolla jo oltava vakiintuneita * tee asioita hieman eri paikoissa, myös paljon työtä uran sisäpuolella * Vanhemman hevosen ollessa kyseessä, on sen myös kyettävä pyydettäessä liikkumaan nuoren hevosen avoimemmessa muodossa.* mihin menee jalostus ja hevosmiestaito - hevoset ovat hankalempia ja kuumempia, ratsastajat huonompia ja käsittely heikkoa!? * Mitä tehdä sellaiselle hevoselle joka tahallisen jalostuksen tuloksena on kuuma, muttei lahjakas? * Hevosmiehen ja -naisen tehtävä on pitää hevonen rauhallisena ja onnellisena * GP- tason hevosia tehdään, ei ne itsestään synny! *Sinun täytyy uskoa hevoseesi, niin ratsastajana kuin kasvattajanakin!* Niskan kuuluu aina olla korkein kohta työskennellessä - tämä tulee itsestään kun hevonen liikkuu ylämäkeen valmennuksen perusteella. *LUOTTAMUS on tärkein kaikessa työssä hevosen (=OPPILAAN!) kanssa 

Tilaisuus päättyi päivälliseen, ja mainittakoot että  kaikki esitelmöijät olivat taukojen aikana samana päivänä tavattavissa "Question cornerissa" jota mahdollisuutta käytettiin. Alan kirjamyyntiä oli tarjolla, sekä ruokailun yhteydessä oli juustomaistiaiset - mukaan eksyi useampi iki-ihana inkiväärijuusto! Muiden ostosten lisäksi putkilaukkuni yllättäen punnittiin lentoaseman chec-in:ssä ja joutui ruumaan - sinänsä juustoille ihan hyvä toimenpide ;)

Ruokailut katettiin puolikkaaseen maneesiin, jonka lattiatasoa oli nostettu reilusti rakennelmin ja jonne siis mahtui parisensataa ruokailijaa kerralla. Kaikkiaan järjestelyt toimivat, en ole tainnut koskaan olla näin hyvin järjestetyssä tilaisuudessa missä meille jopa tarjottiin hotelli - ja rautatieasemalla- ja -pois kuljetus päivittäin! Aikataulut täsmäsivät - paitsi pieni kymmenminuuttinen lipsahdus ennen fysiologista luentoa- jonotus oli vähäistä ja kuuluvuus hyvä, tekniikka toimi...Hyvin mielin matkasimme sitten keskiviikkoaamuna Amsterdamiin jossa vietimme vähemmän etukäteen järjestetyn päivän - mutta hauskaa oli sekin! Itse näitä halpoja lentoja etsinneenä, ja hotellihintojakin tsekanneena, mietin miten opettavaista nuorille tämäntapainen matkustelu olisi, koulujen ryhmämatkat ovat järjestään opettajien hoitamia, usein ohjelmaa ja koluttavia kohteita myöten - miten olisi jos oppilaat itse saisivat etukäteen tutustua kohteeseen (integrointia kieliin?) mahdollisesti tehdä "pakollisten" opintokäyntien lisäksi mielenkiinnon mukaan omia retkiä, ja selvittää karttojen ja www-sivustojen avulla paras kulkeminen, hinnat, mahdolliset muut tapahtumat ja ryhmää voitaisiin mahdollisuuksien mukaan jo etukäteen hieman jakaa kohteessa kiinnostusten mukaan? Keittiöpuolen oppilaat tutustumaan etukäteen ruokakulttuuriin, autopuoli kulkuneuvoihin, raksalaiset taloihin...

Syksyn värit Hollannissa ihanat-tässä hotellimme sisääntulo!

Amsterdam - kukkatori- ihanaa!

Ei pizzaa, vaan makeaa / suolaista valinnan mukaan "Dutch Crepes "
Teimme tunnin mittaisen jokilaivaristeilyn - kuulunee asiaan, ainakin tarjonta oli suuri
 Kanavia taisi olla yhteensä yli sata kilometria. siltoja vielä enemmän...

Keski-ikäiset naiset kun ovat liikkeellä- museopakko. Rembrantin koti ollut museona, itse olen aiemmin käynyt Rijksmuseumissa (v 1996), joten Yövartiokin on nähty - eikä ollut kännykkää esillä!
Hieman etukäteen suunnittelemalla voidaan eri museokäynneistä saada ihan nuorisoakin kiinnostavia- ettei tarvitse ihmetellä kuvaa, jonka yritän tähän vielä lopuksi liittää!
Kiitos kaunis - ihana ja opettavainen retki ja aivan parhassaa naisseurassa<3


torstai 29. lokakuuta 2015

Global Dressage Forum - Netherlands summary and pictures



Heti alkajaisiksi maininta niille, jotka eivät hevostelua halua lukea, muutan fonttia (jos muistan!) niissä kohdissa missä pohdin pedagogiikkaa yleisellä tasolla tai / ja olen jotain mielestäni opinut. Muu teksti onkin sitten sitä heppahömpötystä...Taidan kääntää kaiken  tekstin tällä kertaa suomeksi.

Kahden päivän kurssin hinta oli samaa luokkaa kuin yritysten seminaareissa eli puhuttiin satasista, sen lisäksi lennot ja majoitus. Meitä suomalaisia oli paikalla alle kymmenen, hollantilaisia oli vain n 30% ja muita kansalaisuuksia oli aina USA:ta myöten - ainoastaan aiemmin kovin aktiiviset venäläiset puuttuivat lähes täysin, muutamaa rouvashenkilöä lukuunottamatta. Yhteensä osallistujia oli järjestäjän mukaan hieman alle 300, kun huippuvuosina ollut yli 350 osallistujaa.Seminaarin virallisena kielenä toimi - onneksi- englanti eikä hollanti. - Mieleenpainuva yksityiskohta etenkin eteläeurooppalaisissa miehissä on -nuorissakin- kohteliasuus ja siisti olemus ja pukeutuminen. Toki kyseessä oli "creme-de-la-creme"-yleisö, mutta sama toteamus pätee niin hollantilaiseen kadunmieheen kuin kahviloiden ravintoloiden ym liikkeiden henkilökuntaan. Saimme tämän iltakävelyllämme todeksi havaita kun nuorimies ( ehkä 20-30v välillä) opasti meitä pimenevässä illassa useamman kilometrin verran kun naisosastomme oli kyläreissullaan hieman eksynyt....

Yhdistävänä ja motivaatiota herättävänä tekijänä kaikissa tilaisuuksissa on yhteinen kiinnostuksen kohde- oli se sitten hevonen , kouluratsastus tai jokin muu urheilu. Tätä olisi meidän opettajien hyödynnettävä vielä enemmän!




Engelsmanni Richard Davison toimi speakerinä ja HRH (Her Royal  Highness- virallinen lyhenne kuninkaallisista) Benedictine Tanskasta toivotti osallistujat tervetulleiksi jonka jälkeen FEI:n puolesta Carina Meyer ja Frank Kempermann kertoivat vuodelle 2016 jo suunnitelluista sääntömuutoksista.
*FEI avannee amatööriluokkia myös GP-tasolle saakka
*Kisan eläinlääkäritarkastuksessa on junioreiden lisäksi nuorten ratsastajien käytettävä kypärää hevosta esittäessään
*"Kärpäshattuja" saanee tulevaisuudessa käyttää myös sisätiloissa hieman ääntä vaimentamaan, mutta varsinaiset korvatulpat ovat edelleen kiellettyjä
*Väärinratsastuksen rangaistukset kovenisivat siten, että jo toinen eksyminen aiheuttaisi hylkäämisen ja jo ensimmäisella kerralla lopputuloksesta vähennettäisiin 3% pisteistä
Tästä sääntöuudistuksesta heräsi kova keskustelu, etenkin vastaan, mutta kun yritettiin selvittää kuka/ketkä idean takana olivat, pallo siirtyi yhdeltä toiselle ja lopputuloksena oli että "jostain valmentajataholta" tällainen ehdotus oli tullut.

Seuraavaksi aloitti Anky van Grunsven kautta aikojen maailman parhaiden kouluratsujen esittelyn kertomalla hänen itsensä julkisuuteen tuomistaan Bonfiresta ja Salinerosta. Mielenkiintoista esityksissä oli jokaisen hevosen esittelyn yhteydessä jalostuksellinen katsaus siitä, miten rakenne on vaikuttanut ko. hevosten menestykseen vai löytyykö huipuissa ylipäänsä rakenteellisia yhtäläisyyksiä. -Näistä yhteenveto huomenna juttuni lopussa.

Muutamia pointteja:
* A good horse -you shall allow him to go , not push! Tämä pätee myös kaksijalkaisiin oppilaisiin- kun sen motivaation löytää, ei tarvtse työntää! Jos oppilas tuntee, että hänen sallitaan oppia, on motivaatio eri luokkaa....
*Usko siirtää yhä vuoria. Anki jaksoi uskoa vaikeaan Bonfireen myös niinä huonoina päivinä .

Seuraavaksi saimme tutustua Paul Fielderiin, vaatimaton käytännön hevosmies joka auttaa ja on auttanut useita kv-ratsukoita maastakäsin, pitkin ohjin ajamalla.Verhon siirtyessä syrjään, sai yleisö loistavan näkymän maneesiin ja kuulimme lisää käytännön työstä kahden eri hevosen demonstroidessa Paul ohjaksissa.


Paul mieluiten ajaa takaa hevoset jo nuorina ennen ratsastuksen aloittamista, nyt demossa oli 5-vuotias Guardian S  jos tämän vuoden siitoksessa toiminut (175 tammaa) joka levännyt ja kuntoutumassa astutuskauden jälkeen - tällöin ratsastusta terveellisempää ja osittain aluksi turvallisempaa (tauon jälkeen) on ajoharjoitus, joka säästää mahdollisesti hyppyytyksessä kipeytynyttä selkää. Toinen esimerkkinä toiminut hevonen oli Don Schuffrolainen, nuorena kaatuessaan lonkkansa loukannut myös 5-vuotias toipilas.
Muutamia huomioita:  *Hevonen pyrkii eteenpäin kuolaimelle- suu paranee, tässä on myös uskallettava tarvittaessa vaihtaa kuolainta! *hevonen yleensä rentoutuu kun oppii systeemin * pääasiat ovat ETEENPÄN-KÄÄNNY-PYSÄHDY eli sama kuin ratsastettaessa mutta äänen ja ohjien, paikoin myös piiskan avulla. Oriille ei ollut lainkaan piiskaa käytössä- herkkä.
* turvallisuuden takia kypärä, hanskat, hevoselle sivuohjat, älä kulje suoraan eläimen takana vaan hieman vieressä.
*Jos juoksuttessa ympyrällä aluksi asettuu ulos, ei haittaa.Korjaantuu kun tasapaino paranee. 
*Itse ajaminen eniten käynnissä, mutta myös ravaten siten että hevosta osittain juoksutetaan, erittäin hyvä tapa suoristaa eläin.
*Raippaan on totutettava, se on merkinantoväline ja sitä käyttäen voidaan esim pyytää hevosta nostamaan yhtä jalkaa kerrala .
Lopuksi serasi noin kymmenminuuttinen paneelikeskustelu aiheesta, ja kävi ilmi että mm Beatrice Ferrer-salat käyttää tätä menetelmää omassa valmennuksessaan.
Mitä vaihtelevampi työ, sen paremmat tulokset.  Niin oppilaan kuin opettajan turvallisuus on aina taattava- niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Mitä rennompi olo, sen paremmin oppii.

Frank Kempermann ja Carina Meyer jatkoivat vielä tärkeästä aiheesta miten saada lajille lisää katsojia ja säilyttää se olympialajina. Onko kouluratsastus katsojille liian monimutkainen ja tylsä laji? Miten kehittää Kur -ohjelmia ja arvostelua? Uutta lajissa on nk Fisher-systeemi jossa eri tuomarit voivat arvostella tekniset taidot ja eri tuomari musiikin ja koreografian -idea joka sai kannatusta ja kehitetään eteenpäin.

Seuraavana kaikkien aikojen kouluhevosena esiteltiin sen hoitajan, Claudia Rosnerin, ja  ratsastajan lesken , Ruth Klimken toimesta Alerich - ilmiö 70-80 luvuilta jolloin pisteitä ei vielä runsain käsin kellekkään jaettu. Itse olen lukenut Reiner Klimken kirjoittaman kirjan hevosesta, hyvin mielenkiintoinen sekin. Mutta kahden iäkkäämmän "tädin" muistelot olivat aivan ihanaa kuultavaa!
Erityisen hauskaa kuultavaa oli erikoinen ongelma talliin mentäessä- uutena poikana uudessa tallissa ei sisällemeno karsinaan miellyttänyt, houkutteluista ja kehotuksista huolimatta, mutte ei hättää- peruuttanallahan tuo onnistui! Vasta useiden kuukausien jälkeen kotikarsinaan mentiin etuperin, mutta usein vieraissa kisapaikoissa piti taas peruutella tai, hypätä sisälle karsinaan! Monet kuuluisuudet ovat karismaattisia ja hieman erikoisia- niin myös Alerich- älykäs hevonen hulluuden rajoilla... Mutta silti käytiin maastossa ja hypättiin kuten hevosella kuuluukin. erran oli hoitaja Claudian pitänyt sillä kevyesti ratsastaa, mutta Alerichin vastalause oli luettavissa : -Älä unta näe, sinä olet hoitaja, et ratsastaja. Tämä yksi kerta oli Claudialle sitten riittänyt, taisi vielä päättyä putoamiseen.."Suutari pysyköön lestissään" on vanha, ja tässä tapauksessa viisas sanonta. Voitaneen soveltaa nykyaikanakin - omassa opetuksessa on ihan eri fiilis kun opetan ruotsia kun silloin jos joudun sijaistamaan jossain aineessa jota en täysin hallitse vaikka oman open ohjeet olisivat selkeät...

Uusimmista tutkimustuloksista koskien ruoansulatusta, rehujen/vitamiinien imeytymistä, ruoansulatukseen liittyvistä sairauksista ja lihaksiston toiminnasta kertoi Chloe Casalis de Pury, apunaan kaksi hevosta joihin oli lihaksisto ja toiseen ruoansulatuselimistö maalattu. Järjestäjän todettua aikataulun olevan myöhässä, tämä tutkija-luennoitsija pisti maksimivaihteen päälle käyttäen valtavan määrän fakkisanastoa eikä edes ehtinyt demohevosia juuri näyttää vaikka idea sinänsä oli hyvä. Tämä paineen alla ulossylkäisty luento meni valitettavasti hyvin monelt täysin ohi, enkä ole vielä tarkistanut löytyykö järjestäjän sivuilta aiheesta esim jonkinlainen kooste. Loppupäätelmä on, että hevonen on yhä ruohonsyöjä ja omaa pitkän suoliston, ja mitä luonnollisempi ruokinta ja käyttö, sen parempi. Maitohappoa sen lihaksiin syntyy niinkuin muidenkin nisäkkäiden ja mitään taikakeinoa sen ehkäisemiseksi ei vieläkään ole- hyvällä valmennuksella palautumisineen on siis yhä kysyntää!

Seuraava kuuluisuus oli TOTILAS josta kertoi sen kasvattaja Jan Schull,Orivalintaa hän perusteli mieltymyksellään trakehner-holstein-yhdistelmään ja tuttuihin sukulinjoihin ja keskenään sopiviin yksilövalintoihion. Hän ei myöskään kasvattajana "päätä" etukäteen onko kyseessä este- vai kouluhevosvarsa, vaan nuoren kehittyessä tai kaupanteon yhteydessä ne päätökset tulevat ikäänkuin itsestään. Hevosessa silmät ovat tärkeä peili- siitä voidaan lukea älykkyyttä, ystävällisyyttä ja myös tarvittavaa ylpeyttä Totilaksen tapauksessa. Juontajan kysyessä, eikä häntä oriin myynti 6-vuotiaana harmittanut, hän totesi rauhallisesti sen päässeen parhaisin mahdollisiin käsiin ja ettei hänen omat taitonsa olisi riittäneet viedä hevosta niin pitkälle. Mahtavaa.
Jokaiselle oppilaalle, etenkin nuorelle, tulisi antaa mahdollisuus ja löytää hänestä niitä kehitettävissä olevia hyviä puolia ja oikeat työkalut. Opettajan on myös osattava avata lahjakkaalle oppilaalle uusia ovia ellei omat opetus/lajitaidot enää riitä!


-Taitoja olivat keittiömestaritkin esittäneet- kuvassa aivan ihana teline jossa jälkiruokamousse oli tarjolla champagne-laseissa! Niin, tämä oli siis vain osa jälkiruokaa, muita vaihtoehtoja oli neljä-viisi erilaista, alkuruokien ja pääruokien jälkeen siis. Ja mitä parhain viini- wichy-tai mehutarjoilu ruokajuomina. "Hyvä ruoka hyvä mieli" pitää niin paikkansa ja vajaa kaksi tuntia syötinkin illallista seurustellen. 
Viimeisenä esiintyi maanantai-iltana vielä "luomutyttö" Uta Graf, jonka kalliit GP-hevosetkin elävät oikeata hevosenelämää liikkuen laumassa ulkona päivät pikät. Kysyttäessä eikö loukaantumisia ole paljon, Uta totesi että naarmija ja haavojakin toki esiintyy, mutta kenkien irtoaminen on se varsinainen ongelma, etenkin sateella kun maa pehmenee.   Suurin osa työskentelystä tehdään ulkosalla- joskus jopa lauman laukatessa ohi viereisellä laitumella-sillä ratsastushalli on pieni ja pimeä...Ratsastuksessakin Uta on tosi rauhallinen ja kuuntelee hevosta- etsii päivittäisessä työssään sitä "optimaalista maksimia" ja hyvää fiilistä ja varoo väsyttämästä hevosta liiaksi. Jokaisella hevosella on myös hieman oma tapa toimia, ja joukosta löytyy myös sellaisia kuriakaipaavia "lurjuksia" joista Uta ei yleensä pidä. Yksi sellainen hänellä oli mukanaan demossa, ja hän sanoi ainoan syyn sen kouluttamiselle ja ylipäänsä ratsastamiselle alunperin  oli sen mukava omistaja joka tarvitsi apua itsepäisen, vahvan ja kovasuisen hevosen kanssa.Uta sanoi joutuneensa poikkeamaan tässä yleiestä käytännöstään kuunnella hevosta - tätä piti komentaa. Uta aloitti etsimällä sen vahvuuksia, tekemällä yllättäviä asioita ja harjoituksia jotta se pysyisi hereillä, ja vaatimalla pilkuntarkkaa täsmällisyyttä pienissäkin yksityiskohdissa. Koulutuksen edistyessä kävi ilmi, että piaffin oppimisen yhteydessä hevosta alkoi jännittää- vaikka se siis osasi jo piaffin&passagen, harjoitukset jätettiin pois ja aloitettiin uudestaan vasta vuoden kuluttua. Sinä aikana vaadittava lihaksisto ja hermot olivat jo niin kehittyneet ettei mitään ongelmia enää ollut!
Tämä oli Utalle hyvin haasteellinen hevonen ja hän oppi muuttamaan omaa ratsastustaan hevosen mukaan, löytääkseen jokaisesta hevosesta sen halun työntekoon mikä on kaiken oppimisen pohjalla!
Hevosen , tai oppilaan yleensä, on pidettävä työnteosta! Hevosta (oppilasta!) on kuunneltava herkällä korvalla ja toimittava sen mukaan. Työn lomaan lyhyitä käyntitaukoja useinkin, kiitosta , annettava kokoamisen välissä venyttää hetkenkin (lihashuolto!!) ja työn on oltava mahdollisimman vaihtelevaa, hevosen on pystyttävä liikkumaan rentona ja tarpeen tullen koottava itsensä sen verran kuin pyydetään. Yhteistyöstä on kyse, ja hevosenmakuisesta hevosenelämästä! Uta on pärjännyt hyvin Saksassa GP-tasollakin ja hänen hyväntuulisuutensa on tarttuvaa. ihmisiinkin! Juttelin hänen kanssaan hetken mm laiduntamisesta ja hevosenpidosta Suomessa, ja nauroimme yhdessä kertoessani, kun aikanaan jännitin Grixien kenkien irtoamista laitumella ennen Breedersiä. Olihan seppäni Wasenius sanonut ettei yhtään kenkää passaa irrota enää kun on niin kuluneet kaviot, enkä kuitenkaan halunnut tammaa yksin sisällekään laittaa... No, kengät pysyi ja Breeders voitettiin -tämä oli vuonna 2002. -Tähän päätän tänään, tiistainen seminaari on vielä pureskelemati, joten jatkannen huomenna!


Academie Bartels - aikamoinen kompleksi, ja tämä vain yksi sisäänkäynneistä! Maneesejakin on saman katon alla kaksi tai kolme, asiakastiloista puhumattakaan! Sisääntuloaulan kuvasin myös - tässä alhaalla!