lauantai 31. lokakuuta 2015

Global Dressage Forum, part II and - Amsterdam!



















Tiistaina oli ihanaa kerrankin olla suomalainen kun Kyra Kyrklund kertoi Matadorin tarinan aamun alkajaisiksi! Kyran kanssa juttelimme aamiaisella, ja hän on nyt, syövän selätettyään, suorastaan innoissaan uudesta nuoresta hevosestaan joista näimme videonpätkän - aika magee! Voimakasliikkeinen, vahva ja kuulemma miellyttävä istua- tulevaisuus näyttää!
                                                                                                                                           Sitten jatkettiin tuttua tutummissa merkeissä kun George Morris, nyt jo 77, astui lavalle ja kertoi kouluratsastuksen ja esteratsastuksen yhtymäkohdista. Lähes kaikkiin Morriksen Suomessa pitämiä valmennuksia seuranneena/osallistuneena tiesin jo vastauksen - basic dressage "flatwork" on kaiken ratsastuksen perusta minkä jo oppimestarit B:de Nemethy ja Billy Steinkraus Morrikselle hänen nuoruudessaan opettivat. Eteenpäinpyrkimys, suoristaminen-tuntuma-tahti, Morriksen mielestä ei ehkä aivan samassa järjestyksessä kuin saksalaiset asiat esittävät, mutta yhtä lailla perustana ratsastukselle. Ohjilla ota ja anna; tee puolipidätteitä, ajattele eteenpäin! On oltava systeemi ja myös muistettava nuorten hevosten kanssa ettei niiden selän kantovoima vielä ole kehittynyt - siksi kevyt istunta. Morris esitti ratsain kaksi hevosta, hyppäsikin toisella, ja kun paneelissa kysyttiin miksi hän käy oppilaiden hevosten selässä, vastaus oli yksinkertainen : "I love to ride" ja toki, Morriksen jälkeen hevoset ovat kevyempiä ja AINA pohkeen edessä ( toteaa allekirjoittanut myös henkilökohtaisesti)                
My big idols - Kyra And Morris, both very strict, very passionated and work with a system!

Georg Morris - still sits up on  a horse and work it through. Fabulous ! - Jälkeenpäin paneelikeskusteluun osallistui David Hunt, Linneke Bartels, Emile Hendrix ja Dane jotain, jossa mm keskusteltiin gramanohjien yleisestä käytöstä esteratsastuksessa ja verryttelyssäkin. Yksiselitteinen vastaus Mortikselta : ei käy. Jos hänellä olisi oppilas, jonka hevonen  olisi gramanien tarpeessa, ohje on . tekeydy eroon siitä hevosesta!  Toki joskus nuorilla, kuten Hendrix mainitsi, voi olla turvallisuussyistäkin syytä käyttää aluksi gramaneja, mutta väärissä käsissä gramanit ovat yhtä pahat kuin partaterä lapsen käsissä. Keskustelun muista kohdista mainittakoot kaikkien yhteinen mielipide siitä, että myös kouluhevosen pitäisi päästä maastoon ja kehittämään tasapainoaan myös esteharjoituksissa.
Tässä kohtaa voisin pohtia Morrisin merkitystä valmentajana, jo 60-luvulta lähtien hän on valmentanut jenkkejä  aina tähän päivän asti, myös toimien heidän liittovalmentajana pariinkin otteeseen kun menestyminen olympialaisissa ja MM-kisoissa ollut huippuluokkaa. Suomessa hän on käynyt 80-luvulta lähtien( ja olisi tulossa vieläkin, mutta Ylänteen Aki ei ole soitellut..) valmentaen niin huippujamme kuin aivan keskitason ratsukoita, nimenomaan esitellen SYSTEEMIN merkitystä kaikessa valmennuksessa ja opetuksessa. Se punainen lanka pitää olla, ei voi vain "viihdyttää" ihmisiä kun opettaa. Morrista on myös pelätty hänen terävien kommenttien takia ja harmikseni viime vuosina ovat Ypäjän katsomot olleet vain puolitäysiä alkuvuosien innostuksen ja loppuunmyytyjen katsomojen jälkeen. Monet nuoret muistavat ainoastaan pahat blondivitsit ja ilkeilyt, joita valmentajan suusta kieltämäti on kuulunut, mutta se systeemin perusteellisuus ja raaka työnteko on jäänyt monelta huomaamatta- sääli. Johdonmukaisuus niin hevosten kuin oppilaiden kanssa on kaiken A ja O ja sitä löytyy, kun on tavoite ja systeemi. Koska myös Morriksen kohdalla puhumme huippuvalmennuksesta, ei mitään poisselittelyjä tarvitse sietää- jos on valmennukseen hakeutunut sen kestäkööt! Itse nuorella hevosella hänen edessään ratsastaneena, voin vain todeta sen intensiivisen keskittymisen mikä hänen tunneillaan oli ilmapiirissä ja halun todella tehdä parhaani. Ok, en ole blondi , joten en myöskään joutunut silmätikuksi ja sain paikoin jopa kehuja, ehkä siksi, että olin jo niin monta vuotta ollut seurannut tätä valmennusta ja tiesin vaatimukset. Enkä pidä sitä huonona, jos tavoitteet ovat korkealla, ovat panokset kovia!Näin kaikessa oppimisessa, muistettakoon että erityisoppilaiksi luetaan myös lahjakkaat oppilaat, joille todella voi tavoitteita asettaa ja vaatimuksia, ei pelkkää paijailua vaikka toki kiitostakin pitää tulla. Erittäin mielenkiintoinen asia - jonka osuden päätän Morriksen sanoin: the minute you do stop leaning - it is when you are dead! 


Maarten van der Hejden from the Dutch riding society told about their system in judges schooling and the personal dashboards for every judge. Dispite that judging is subjectif, there should be some system to point out too big differences between judges, especially when the difference is bigger than 2,5% , Jo tuomarikurssille saapuville esitetään eräänlainen työhönottohaastattelu, pyydetään heiltä motivaatioon liittyvä kirjelmä ja ennen tuomarin hyväksyntää heidän on tietenkin suoritettava koearvostelu teknisesti hyväksyttävästi.Oheistan muutamia suuntaa-antavia taulukoita:


 Mikäli vuotuisten julkaistavien taulukoiden valossa tuomareilla paljon keskiarvosta poikkeamia, heile tarjotaan kouluttautumismahdollisuutta ja eroavuuksia on jo saatettu käsitellä kisojen jälkeen, jolloin tuomarit poikkeuksetta kokoontuvat vertaileman pisteitään ja keskiarvoja.
Mikäli tuomeri, jonka tulokset usein poikkeavavat valtakunnallissesta taulukosta, ei ole valmis muutoksiin, hänet hyllytetään.
So simple is that.


Taisin jo unohtaa mainita ennen lounasta esitellyn Rembrandtin, sekä tuomariarvostelun jälkeen kuulimme vielä Valegrosta - kaikkiaan oman aikansa upeita hevosia joita sikäli vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen etteivät ole kisanneet yhtaikaa, ehkä Valegroa ja Totilaksen muutamaa starttia lukuunottamatta. Meidän suomalaisten mielestätietty Matador on ollut kaikkien aikojen paras! Omissa muistiinpanoissani löytyy myös rakennevertauksia, mutta jätän ne nyt tästä pois ja kerron Wolfram & Brigitte Wittigistä, joiden valmennusta esiteltiin kolmen hevosen turvin, joista Brigitte ratsasti pisimmälle koulutettua 14 vuotiasta breitlingläistä ruunaa. Joitakin heidä ajatuksiaan:
* Ammattilaisten aamu alkaa 6.30 *hevosia 40-50 joista eri talleissa muutama siitostamma jälkeläisineen * Ensimmäisenä esitettiin 3-vuotias, jota ratsastettu  5-6 kk, toimiva, tahdikas, hyvä tasapaino ja suu. Kaikkia askellajit läpi, paikoin tarjotaan vapaata ohjaa siten että tahti ja tasapaino eivät muutu. * Seuraavaksi kuusivuotias varsonut tamma, nyt ratsastettu 5-6kk,  * Päivittäisen työskentelyn nuorilla oltava helpon näköistä - hevonen on ystävällinen eläin joka mielellään tekee mitä pyydetään jos pyynnöt ovat kohtuullisia * Annettava välillä ravissakin mahdollisuus venyttää *väistöissä tahdin on säilyttävä, liikkeen on oltava helponnäköinen * ravi-laukka-ravi- siirtymiset tällä tasolla jo oltava vakiintuneita * tee asioita hieman eri paikoissa, myös paljon työtä uran sisäpuolella * Vanhemman hevosen ollessa kyseessä, on sen myös kyettävä pyydettäessä liikkumaan nuoren hevosen avoimemmessa muodossa.* mihin menee jalostus ja hevosmiestaito - hevoset ovat hankalempia ja kuumempia, ratsastajat huonompia ja käsittely heikkoa!? * Mitä tehdä sellaiselle hevoselle joka tahallisen jalostuksen tuloksena on kuuma, muttei lahjakas? * Hevosmiehen ja -naisen tehtävä on pitää hevonen rauhallisena ja onnellisena * GP- tason hevosia tehdään, ei ne itsestään synny! *Sinun täytyy uskoa hevoseesi, niin ratsastajana kuin kasvattajanakin!* Niskan kuuluu aina olla korkein kohta työskennellessä - tämä tulee itsestään kun hevonen liikkuu ylämäkeen valmennuksen perusteella. *LUOTTAMUS on tärkein kaikessa työssä hevosen (=OPPILAAN!) kanssa 

Tilaisuus päättyi päivälliseen, ja mainittakoot että  kaikki esitelmöijät olivat taukojen aikana samana päivänä tavattavissa "Question cornerissa" jota mahdollisuutta käytettiin. Alan kirjamyyntiä oli tarjolla, sekä ruokailun yhteydessä oli juustomaistiaiset - mukaan eksyi useampi iki-ihana inkiväärijuusto! Muiden ostosten lisäksi putkilaukkuni yllättäen punnittiin lentoaseman chec-in:ssä ja joutui ruumaan - sinänsä juustoille ihan hyvä toimenpide ;)

Ruokailut katettiin puolikkaaseen maneesiin, jonka lattiatasoa oli nostettu reilusti rakennelmin ja jonne siis mahtui parisensataa ruokailijaa kerralla. Kaikkiaan järjestelyt toimivat, en ole tainnut koskaan olla näin hyvin järjestetyssä tilaisuudessa missä meille jopa tarjottiin hotelli - ja rautatieasemalla- ja -pois kuljetus päivittäin! Aikataulut täsmäsivät - paitsi pieni kymmenminuuttinen lipsahdus ennen fysiologista luentoa- jonotus oli vähäistä ja kuuluvuus hyvä, tekniikka toimi...Hyvin mielin matkasimme sitten keskiviikkoaamuna Amsterdamiin jossa vietimme vähemmän etukäteen järjestetyn päivän - mutta hauskaa oli sekin! Itse näitä halpoja lentoja etsinneenä, ja hotellihintojakin tsekanneena, mietin miten opettavaista nuorille tämäntapainen matkustelu olisi, koulujen ryhmämatkat ovat järjestään opettajien hoitamia, usein ohjelmaa ja koluttavia kohteita myöten - miten olisi jos oppilaat itse saisivat etukäteen tutustua kohteeseen (integrointia kieliin?) mahdollisesti tehdä "pakollisten" opintokäyntien lisäksi mielenkiinnon mukaan omia retkiä, ja selvittää karttojen ja www-sivustojen avulla paras kulkeminen, hinnat, mahdolliset muut tapahtumat ja ryhmää voitaisiin mahdollisuuksien mukaan jo etukäteen hieman jakaa kohteessa kiinnostusten mukaan? Keittiöpuolen oppilaat tutustumaan etukäteen ruokakulttuuriin, autopuoli kulkuneuvoihin, raksalaiset taloihin...

Syksyn värit Hollannissa ihanat-tässä hotellimme sisääntulo!

Amsterdam - kukkatori- ihanaa!

Ei pizzaa, vaan makeaa / suolaista valinnan mukaan "Dutch Crepes "
Teimme tunnin mittaisen jokilaivaristeilyn - kuulunee asiaan, ainakin tarjonta oli suuri
 Kanavia taisi olla yhteensä yli sata kilometria. siltoja vielä enemmän...

Keski-ikäiset naiset kun ovat liikkeellä- museopakko. Rembrantin koti ollut museona, itse olen aiemmin käynyt Rijksmuseumissa (v 1996), joten Yövartiokin on nähty - eikä ollut kännykkää esillä!
Hieman etukäteen suunnittelemalla voidaan eri museokäynneistä saada ihan nuorisoakin kiinnostavia- ettei tarvitse ihmetellä kuvaa, jonka yritän tähän vielä lopuksi liittää!
Kiitos kaunis - ihana ja opettavainen retki ja aivan parhassaa naisseurassa<3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti