tiistai 10. heinäkuuta 2018

CCMA, DEIS - possibilities for everyone! Musiikin avulla matkalla maailmalle! vol.4)

CCMA - melkein yhtä hauska kirjainyhdistelmä kun YMCA aikanaan (Young men´s Christian Association- village people lauloi 70-luvulla) Ajatus hieman sama:
Nuorille tekemistä, musiikin ja taiteen kautta jotta he sosialisoituisivat yhteiskuntaan terveinä ja aktiivisina!
Kyseessä siis Community Center for Music and Arts - and it is for everybody, without fees!

Se "devoteness" mikä henkilökunnasta, ja etenkin etualalla kuvassa näkyvästä sisar Bernadettestä henki, oli aivan uskomatonta! Ei näin hyviä ihmisiä ole olemassakaan! Kaikille musiikista kiinnostuneille  annetaan mahdollisuus, olivatpa he minkäikäisiä, -näköisiä tai -kokoisia tahansa ja olivatpa he soittaneet aikaisemmin lainkaan tai paljonkin. "Charity"-periaatteella toimiva koulu saa paljon lahjoituksia ja tarjoaa siis vapaa-ajan musiikkiharrastuksen vallan orkesterisoittimin kaikienikäisille "vauvasta vaariin" - no, nuorimmat olivat ehkä noin 10-vuotiaita mutta vanhimpien ikää emme edes lähteneet kyselemään. Meneillään oli kesäleirin harjoitukset ja kiertelimme koululla kuuntelemassa sekä kamarikuoroa että isomman, liki 80 jäsenen orkesteriharjoituksia. Aivan ihanaa oli se positiivsuus millä ihmiset meihin kaukomaalaisiin tauolla suhtautuivat - kaikille meille 27:lle riitti teenjuonnin yhteydessä juttuseuraa kaikesta maan ja taivaan välillä. Ja vaikka on kyseessä katolinen eli siis hyvinkin uskonnollinen paikka, ei mitään uskontoon liittyvää oltu tuputtamassa, ja seuraavan päivän kirkkokonserttikin koostui hyvin vaihtelevasta musiikista.
Tässä voi olla hyvä mainita että koulu sijaitsee eräänlaisella slummialueella Dublinista lounaaseen, jonka asukkailla on työttömyyteen, alkoholismiin huumeisiin ja väkivaltaan liittyviä ongelmia. Jotain koulun tuloksista kertonee se, että monen lapsen/nuoren jalanjäljissä usein on samaan harrastukseen haksahtanut sitten vielä äiti tai isä, tai mummu tai muu sukulainen - kaikille on tilaa!
Koululla ollaan toki tietoisia ettei mistään kisojen voittajaorkesterista ole kyse, mutta se yhteisöllisyys mikä porukasta huokui oli todella aitoa.Orkesterimusiikin ollessa pääosassa, varinainen kuvataiteen tekeminen ei kuulu ohjelmaan, mutta oppilaita käytetään eri taidetapahtumissa ja - näyttelyissä ja jatkossa olisi tarkoitus myös tätä puolta laajentaa.


Seuraavana iltana noudatimme kutsua ja lunastimme 5eurolla sisäänpääsyn Dublinin keskustan Christ Churc Cathedralissa  kirkossa pidettyyn konserttiin. Yllätykseksemme orkesterin soitto oli nautinnollista kuultavaa - mitä emme osanneet odottaa kun harjoitukset olivat sujuneet hieman niin ja näin. uutaman solistin kuulimme myös- aaria kappaleesta Bachianas Brasilieras sopraano Jennifer Grunduliksen laulamana oli hieno elämys, ja pieni sopraano Hanna Davies esitti valloittavalla tavalla muutaman pojan, kummituksen ja sedän avustamana "Ghost in the livinroom"-kappaleen. Niin paljon häntä jännitti, että istui alas samantien kukat saatuaan opettajansa viereen etupenkille, pois yleisön silmistä.




_________________________
Summer Camp 2018
The musical year ends with SUMMER CAMP, a unique intergenerational camp for string players from primary school upwards without age limits! The annual concert in CHRIST CHURCH CATHEDRAL, Dublin, is a highlight of the year, and will take place on Thursday July 5th at 5 pm. Everyone is welcome. ST AGNES’ PARENTS STRING ORCHESTRA founded in 2010 by school parents now has 100 members aged 20-80 including parents, grandparents, aunts, uncles, past parents and many members of the community. New members are always welcome and absolutely no previous experience is needed. Just emailstagnesmusiccrumlin@gmail.com to open a new music


Innostuneisuus oli valtava ja kuumassa kelissä hieman harmittelimme jatkuvaa edestakaisin  pyörähtely ja paikkojen ja asioiden sekavaa esittelyä, mutta senkin antoi mieluusti anteeksi kun vetäjien valtava omistautuminen lämmitti!






Samalla asuinalueella, toisella puolen katua, löytyy DEIS- tukea nauttiva yläaste, jossa oppilaita 

tällä hetkellä hieman vajaalla porukalla noin 200, mutta liki 400:lle on toimitilat ja henkilöstöä.


Kyseessä on koulu, jossa erityisesti panostetaan syrjäytymisen ehkäisyyn ja siihen, että 

jokaiselle löytyisi se oma paikka jatko-opinnoissakin. 


DEIS -ohjelma on valtion toimeenpanema ja kustantama, ja siihen löytyy ylimääräistä rahaa 




mm ongelmakoulujen varhaiseen tunnistamiseen ja interventioon. Vahvstamaan ja 




juurruttamaan hyväksi todettua käytäntöjä. Hyödyntää ja kehittää retoreiden ja







opetushenkilökunnan taitoja ja käytntöjä eriarvoistumisen ja syrjäytymisen ehkäisyksi.





Tukea kouluja kehitystyössään mitä tulee tutkimuksen, tiedotukseen, arviointiin ja palautteeseen






suunnitelman toteuttamiseksi.




















Kuvassa vasemmalla koulun vararehtori joka 
kertoi sen toiminnasta, myös tarinan rikollisen jengin johtajasta joka isän ominaisuudessa oli tullut rehtoria tapaamaan- kahden henkivartijan seuratessa mukana! 
Tyttärestä oli kuulema tullut aikuisena aivan "tavallisen" toimisto työn taitaja; kaupan alalla muistakseni. 





Täälläkin oli positiivisuus lähes käsinkosketeltavissa  ja kiinnitin myös huomiota siihen, ettei kalliisiin koulu huonekaluihn tai sisustukseen oltu satsattu, vaan vanhojen ja kuluneiden seinien sisällä 
oli aistittavissa viihtyminen ; paljon oli erilaisia pieniä julisteita. ajatuksia, piirroksia ja sanontoja joka puolella.
Paikka jossa selvästi keskitytään sisältöön eikä seiniin!


Nämä molemmat kouluvierailut olivat antoisia, ja seuraavina päivinä tutustuimme sitten sekä mindfulnessiin että Irlannin historiaan ja perjantainen huipentuma lie ollut Riverdance jossa saimme oppitunnin Johnin toimesta. Siitä ohjemasta ja turistikohteista lisää huomenna!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti