maanantai 25. kesäkuuta 2018

Ajatuksia 2) Hevosten koulutus/valmennus- erityisopetusta -AINA! kurkistus myös ravipuolelle muistoineen...

Ensin - tiedoksi kaikille kaupunkilaisille ja etenkin eläimistä vieraantuneille uusille harrastajille (jos nyt joku sellainen edes tätä lukee- nyt suosittelisin!)
Hevonen on a) ruohonsyöjä b) laumaeläin.
Nämä ominaisuudet voi hyvin Suomessakin kesällä yhdistää laitumella!
Jos kyseessä vielä sattuu olemaan 1-3 vuotias orinuorukainen - avot! saamme luonnekoulutusta kaupan päälle! Vaikka itselläni oli laajat laitumet käytettävissäni aktiivikasvattaja-aikanani, katsoin aina että orivarsat päätyivät keskenään laiduntamaan kimpassa ja mieluiten koko kesän - syyskuun loppuun asti jos vain kelit salli! Oppivat käyttäytymään, karaistuvat, usein hieman lihovatkin jos runsas laidun, liikkuvat lähes yötä päivää ja telmivät - usein peruskuntoakin tulee hoidettua syömisen ohessa! Hyväksi todettuja pjille sopivia aikkoja mm Loviisassa ja Kyröillä Orimattilassa.



Olen myös mielenkiinnolla seurannut nk aktiivitallien toimintaa missä hevoset ovat talvellakin ulkona, ja sisätiloissa ainoastaan esim hoitotoimenpiteitä varten tai kuivuessaan talvella rasituksen jälkeen. Eipä ole niitä yskäongelmia ja harvemmin jalkavaivojakaan mitä nyt joskus potkun tms aiheuttamia haavoja. Tästä on esimerkkiä myös Saksasta josta taisin kirjoittaa toisssa syksynä "Global dressage-"forumin yhteydessä! Systeemi, mikä saattaa mullistaa hevosenpidon!
Oma, vanha Grixie-tammani voi erinomaisesti laitumella ja on paljon reippaampi ja notkeampi kun kesällä saa itse valita koska ja miten liikkuu!

Toinen, vielä ällistyttävämpi esimerkki tulee Ruotsisn Halmstadista ravipuolelta, jossa suomalaisvalmentaja PETRI PURO kertoo valmennusmenetelmistään ja hevostenpidosta yleensä sekä näyttää valmennusmaastonsa Maaseudun tulevaisuus-lehden ravisivuille tehdyssä videossa; haastattelijana Kari Lähdekorpi- itsekin ammattitreenari.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/hevoset/artikkeli-1.259566
kotisivut: http://www.petripuro.com/

Video on jopa tunnin mittainen eikä kaikilta äänentoistoltaan ym kovin laadukas, joten ellei koko videota jaksa katsoa, teen tähän muutaman poiminnan:
ja huom! Koska omassa blogissani saan vapaasti olla omaa mieltä asioista, poimin tietenkin vaan ne itseäni kiinnostavat kohdat!
*Tallit Halmstadin lähellä, mutta täysin maaseudulla. Isommassakin treenitallissa rauhalliset olosuhteet, hevoset yötäpäivää ulkona, sisälle vain ajon jälkeen kuivuessaan tai hoitotoimenpiteitä varten,tarhoissa katokset. Ja käsittääseni ei mitään kolme-neljä-eri loimea-systeemiä!
*Ruokinnassa Kraft-täysrehu toimii parhaiten käytännössä väkirehuna-helposti ruokittavissa.
*Hevoset terveempiä ympärivuorokauden ulkona ollessaan-kesäisin kuvien mukaan pienet ruoholaitumet- eikä nivelvaivoja juuri ole .
*osalla ratsastetaan, mutta tämä ja miten se tehdään riippuu paljolti käytettävissä olevan henkilökunnan ratsastustaidoista. Ratsastus pehmentää kylkiä ja usein myös ravatessa kipeytyneitä lihaksia-kaikkiaan hyvää jumppaa sitä tarvitseville!
*hevoset laitetaan starttiin vasta kun kunto on kohdallaan ja mahdollisuus sijoittua 3-4 n parhaan joukkoon, mitään turhia startteja ei tarvita.
* Olosuhteet ihanteelliset - kilometrikaupalla rauhallisia metsäteitä, niin ylä- kuin alamäkiä ja paikoin kahdella eri pohjalla riippuen liikkuuko tien  oikealla vai vasemmassa reunassa.videolla näkyy.
*ajaminen ja treeni tapahtuu aina HEVOSEN EHDOILLA ja ilman kelloa- on tunnettava hevonen
ja juuri sille sopiva liikunnanlaatu.
* se, miten kunkin hevosen kanssa toimia mietityttää usein vapaa-ajallakin ja on tuottanut tulosta- mies kuuluu Pohjoismaiden parhaisiin ravivalmentajiin vaikkei juuri itse aja startissa- ne hommat hoitaa yleensä Johnny Takter ja Peter Ingves (vm myös Suomesta)


Miksi näitä juttuja rupesin lukemaan ja tarkastelemaan, vaikken enää raviurheilua juuri seuraa, liittyy siihen että aikanaan (1977-kuva) Ypäjällä olin Petrin kanssa tekemisissä- ajoimme muistaakseni raviajokortin yhtaikaa .Siinä porukassa oli myös Kulhorannan Kaitsu, Markku Iivari  ja joitakin muitakin vielä ravialalla pärjänneitä poikia- en edes nimiä muista mutta tunnistan kun jossain olen lukenut.
Yhtymäkohtia ratsastukseen on toki - muistin yhtäkkiä elävästi miten tärkeänä Nelson "Neco" Pessoa (Rodrigon isä) piti  treenaamista pehmeähköllä, vajaan kilometrin pituisella laukkaradalla, ja miten minuakin  ohjeistettiin hevosilla että ratsastaisin paljon ympäri  puutarhaamme (n 5ha) ja kiipeäisin ja laukkaisisin epätasaisella maalla.
Näin olen tehnyt kaikkina vuosina kun olen nuoria hevosia kouluttanut  eikä koskaan hevoseni ole väsynyt radalla koska peruskuntoa on tehty varsasta lähtien! Myös nuorten ajotreeni on ollut kunnon kasvattamista - turha ottaa pudotuksia esteradan lopussa vaan koska "hevonen ei jaksa"! Olen kuullut jonkun suusta että "väsynyt hevonen on nöyrä" - ok pitänee paikkansa, mutta ne ihmsen kunnioittamiseen ja työmoraaliin liittyvät ongelmat om  kyllä oltava ratkaistuna ennen ensimmäisiä kisoja! Tänä vuonna en ollut Finnderbyä katsomassa, mutta tuloksista päätellen ja etenkin matalemman, mutta pitkän senioriderbyn hylkäyksistä päätellen oli maaliintulo ollut monelle todella tervanjuontia! Olisiko harjoittelun määrässä/laadussa ollut monen kohdalla toivomisen varaa?
TYÖNTEKO ja työntekemisen moraali on niitä asioita, mitä peräänkuuluttaisin eniten nuorissa - asenteella "kaikki-mulle-nyt-heti" ei tuloksia saavuteta! Puro mainitsee vielä haastattelussaan ettei niitä tuloksia tuosta vaan tule- paljon on mietittävä ja tehtävä töitä ennenkuin tulosta alkaa syntyä!
Tämä on asia, mikä olisi hyvä nuortenkin tajuta tässä hektisessä it-painotteisessa maailmassa -MALTTIA kaikkeen tekemiseen niin tulostakin syntyy. Hevosurheilu vaatii  pitkäjänteistä työtä, kilpailukunto ei tule jos laukkaa pari kierrosta ympäri maneesissa!


Nämä, tällä kertaa ravipuolelta, olevat ajatukset vahvistavat sen säännön, että me kaikki olemme yksilöitä ja omalla tavallamme "ERITYISOPPILAITA" -niin hevoset kun ihmisetkin. Se, mikä sopii yhdelle, ei välttämäti lainkaan auta toista! Kaikessa hevosurheilussa on  kyse erityisopetuksesta - miksisiitä ihmispuolella tehdään niin vaikeaa????
Asiasta lisää ensi kerralla! 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti