sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Theodorescu & Faurie Ruskeauolla - jälleen pelkkää heppahöpinää....




"hyvä hevonen on hyvä hevonen, oli suku mikä tahansa" totesi Faurie ladoslaisesta .
"Ei mitään uutta taivaan alla" oli helppo todeta Ruskeasuolla vietetyn päivän jälkeen, mutta toki kahden olympiaratsastajan päästessävauhtiin, olihan se mielenkiintoista seurattavaa!
Yhden asian valokuvauksesta opin: Jos oikeasti haluaa ilman salamaa kuvata liikkuvia hevosia sisätiloissa, pitäisi ottaa se järjestelmäkamera kirjahyllystä pölyttymästä eikä Canonin "Power shot" taskukamera työvälineeksi...Pahoittelen kuvien huonoa laatua!
En lähde tässä mitään ensin - sitten - ja viimeksi - juttua tekemään, mutta muutamia huomioita tuli katsomosta tehtyä:
*ilmeisesti etukäteissuunnitelmaa ei ollut kummallakaan - nyt mentiin niin että "Monika vei ja Emile vikisi"- pienellä valmistelulla olisi voinut saada tilaisuudesta lisää irti! Välillä Emile lähinnä nyökytteli vieressä.
*Perusistunta on yhä edelleen kaiken A ja O - se,, millä saadaan avut läpi ja hevoset kuuntelemaan.Etenkin nuorten hevosten ratsastajat saivat paljon korjattavaa mitä tulee ylävartalon suoristamiseen ja olkapääjännitykseen!
*On siis osattava jättäytyä ikäänkuin hevosen taakse ja sieltä käsin päästää hevonen kasvamaan ratsastajan edessä!
* Jännittynyt ratsastaja saa aikaiseksi jännittyneen hevosen. ja päinvastoin.
* siirtymisten tärkeyttä korostettiin erityisesti.Ihanaa - antaa omalle työlle tunnustusta!
* "kun saat hevosesi rentoutumaan, se keskittyy sinuun eikä niihin "mörköihin" mitä kentän laidalla on"
* ja taas kerran: vastalaukka auttaa hevosta kokoamisessa. Myös nuorilla tehtiin vastalaukkaharjoituksia onnistuneesti!
*laukanvaihoihin valmistavana harjoituksena hyvä tehdä laukka-käynti-laukka- siirtymisiä käyntiosuutta systemaattisesti lyhentämällä.
*Muistettava vaihtaa tehtävää ennenkuin hevonen väsyy ja kyllästyy!
* Vikoja ei poisteta rankaisemalla, vaan toistoilla -uudelleen ja uudelleen...
* Ratsastuksen oltava aktiivista, mutta ilman painostusta/painetta
*hevosen opittava kantamaan itsensä, ei lyhentämään niskaansa (mitä usein näkee)
*Muistettava säilyttää taivutus ja eteenpäinpyrkimys sisäpohkeella sulkutaivutuksessa!
*sisäpohkeella ratsastus ulko-ohjan tuelle pätee yhä, mutta joskus voi olla hyötyä siitä, että jäykemmälle puolelle uskalletaan reiluummin  myödätä myös ulko-ohjalla jotta saadaan hevonen kantamaan itsensä paremmin!
*piruetti yhä sellaiseksi, että siitä voidaan koska tahansa ratsastaa ulos =eteenpäinpyrkimys säilyy!
*sisäpohkeen taivuttaessa, ulkopohje vahvistaa ja tukee
*Päättäväisyys ennenkaikkea - You are the boss!

Emile Faurien ja Monika Theodorescun välissä juontajana Teemu Ahtee. Mikkien toisto välillä huonolaatuista

Koska yleisö sai esittää kysymyksiä, innostuin itse kysymään suun aukomisesta koska sellaista esiintyi muutamilla hevosella klinikallakin, ja siitä on tullut kisoissa valitettavan yleistä eikä moni tuomari siihen puutu. Jos puuttuisi, sitä tuskin niin laajalti näkyisi.
Ote säännöistä:

216:
Kuuliaisuus ei saa olla pakonomaista tottelemista, vaan sen on tultava esiin tarkkaavaisuutena, halukkuutena ja luottavaisuutena koko hevosen olemuksessa sekä eri liikkeiden suorittamisen keveytenä ja helppoutena. Kuolaintuntuman on oltava pehmeä ja kevyt, suun kiinni ja niskan pehmeässä peräänannossa ilman ratsastajan käden vastustelua. Hevonen ei saa liikkua ns. kuolaimen yllä eikä alla. 2.1 Kielen ulostyöntäminen ja kielen vetäminen kuolaimen yli tai hampaiden narskuttaminen ja hännällä piiskaaminen ovat osoituksia hevosen hermostuneisuudesta, jännityksestä tai vastustelusta, joka on otettava huomioon ko. liikkeen arvostelussa sekä yleisvaikutelman kohdassa 3 (kuuliaisuus). 2.2

Vastaus oli molempien valmentajien osalta yhtenäinen: "Today the acceptance of the bit without opening the mouth  is more a problem for the modern "hot tense" sensitive and explosive horse."
Riippuu tilanteesta, miten hevonen muuten liikkuu /jännittää, viskoo häntää ym, miten vakavasti pitää suun aukominen ottaa."
Toisaalta: "You can´t pull him happy with your hands- the connection (to the mouth) should be natural!"
Ja toki, suun aukomisesta tuomari saa ja pitää rangaista; miten laajalti riippuu siis tilanteesta. Kuolaimia/kankea ei kumpanenkaan ihan ensi kädessä lähtisi vaihtamaan_ Monika totesi mieluiten pitävän kuolaimen "as simple as possible" . Ongelmat ratkeaa useimmiten hyvällä ratsastuksella :)
Tyytyväisestä ja rennosta hevosesta molemmat pitivät ja onnekeen niitä näkivätkin! Alla oleva Kyrö Hot Flow tosin esitti omia piruettejaan yleisön taputtaessa, mutta liikkui sekin sitten ihan mukavasti Siirin alla kokoamisissa, jossa ohjeistettiin varovaisuutta nuorta laajaliikkeistä hevosta koottaessa käynnissä.





Kahden viikon kuluttua kouluratsastajia hemmotellaan taas- tällä kertaa Ypäjällä  Helen Langenhanenbergín johdolla.Oma kalenteri alkaa olla niin täysi - taidan tuolloin olla tuomaroimassa jossain - että jätän sen tilaisuuden suosiolla väliin. Mutta ilahduttavaa toki on, että tällaisia klinikoita järjestetään ja niihin saadaan nimekkäitä ratsastajia! Kyraakin olisi taas mukava nähdä Suomessa!

Mitä tästä opin?
Niin hevosten kuin nuortenkin kanssa vaaditaan työtä työtä ja työtä. Kärsivällisyyttä ja niitä toistoja.t uttua juttua!
Ja yksilöllisyyttä- se mikä sopii yhdelle ei välttämäti päde toiseen!
Niin , se kameran valinta!
maneesikuvien jälkeen muutama otos "luonnonhelmasta"















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti