sunnuntai 2. elokuuta 2020

Suomessa matkaillen koronaa karkuun - mitä upeita mahdollisuuksia!

Lomamatka se on pienikin reissu kun suuntaa pois kotoa- ei se kaikkein kaukaisin kohde välttämättä se paras ole, kotimaakin on mahtavia kokemuksia täynnä! Pohdimmekin jo Kirsin kanssa pitäisikö aloittaa "pakettimatkojen" myynti kotimaisin eväin, niin hyviä ideoita saimme kahden päivän aikana!

Olin sunnitellut jo useamman vuoden sellaista historiallista laivamatkaa Tampereelta ehkä Virroille asti vanhalla höyrylaiva Tarjanteella, mutta vaikka tarjolla oli bussikuljetus Virroilta takaisin Treeelle reittivuorolla, tällainen eestaa-meno päivän aikana tuntui hassulta.
Runoilijan reitti vaikutti myös melko suositulta, kun lähtöjä Treelta kuitenkin  vain keskiviikkoisin ja perjantaisin, niin miten varmistaa hyvä sää jos matkaa varailee monta viikkoa etukäteen?
Luettuani Wilma Ruohiston mielipiteen kolumnissaan Iltalehdessä tuli ensin mieleeni mukavuudenhaluiset ihmiset - "kaikki-minulle-heti-paketissa-ja -halvalla" joiden tarpeisiin kotimaanmatkailu ei tällä hetkellä vielä vastaa.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006579849.html?utm_medium=social&utm_content=ios.is.fi&utm_source=facebook.com&utm_campaign=fb-share&fbclid=IwAR0-OBVDpevIbkfVNh1gg-fqhUiu-oUGjayjPzqGcvgVZU9xn_VBrD6odcQ

Markkinointi on se, missä me vaatimattomat suomalaiset häviämme- se, miten upeita paikkoja maastamme löytyy ja mitä kaikkea tekemistä riittää, se pitäisi kertoa ääneen ja kehumalla!

Omasta reissusta muutama kuva, ja sen verran plussaa ja miinusta mitä matkan aikana koin:
*keli ei latistanut tunnelmaa pienestä sateesta huolimatta
*ajan patina näkyi etenkin lounashyteissä- harmi ettemme olleet älynneet varata etukäteen
ruokailua koska laivalle noustuamme vuoro oli täynnä! Enkä ihmettele syytä kun ikkunoista kurkimme -
sinne olisi ollut hyvä pukeutuakin erikseen...
*Asiantuntuvat kuulutukset matkan aikana MUTTA vain suomeksi ja englanniksi- missä ruotsi?
Herrojen Gallen-Kallela, Simberg & Co aikoina tiedotukset luultavimmin ruotsiksi...
*ystävällinen, vaikka kiireinen  henkilökunta. Ilmeisesti hieman alimiehitetty koronan takia, mutta sallittu matkustajamäärä lie ollut täysi.
*Tampere-Ruovesi 4,5 tuntia tuntui sopivalta pätkältä- siihen sisältyi Muroleen kanavakin- mutta toki olisi voinut jatkaa Virroille asti sen 8 tuntia!

Lähtö satamasta Särkänniemen vierestä

Lähtöhöyryjä päästellään...

Tampere, adjö!


Ruotsia eivät laivayhtiö Hopealinjan henkilökunta olleet opetelleet...Sen verran mieleni pahoitin, että laitoin palautetta yhtiölle.

Sateiden välissä kirkkaampiakin hetkiä!



"Runoilijanreitiksi" kutsuttu vesitie häivytti arjen, ja lomailu jatkuu saapuessamme Ruovedelle.

Muroleen kanava oli sikäli pieni pettymys, että sulkuja oli vain yksi. Mutta ihan kuten "ennen vanhaan" siinä rannalla olijoita oli riitävästi huiskuttamassa ja matkustajiakin otettiin laivalle lisää!

https://photos.google.com/photo/AF1QipO1EeCri2QaoFXZwbXRc6u0FGAZZQ2jyYGNrZOt

(Reilun minuutin pituinen video ohessa)
-Tulipa mieleen parin vuoden takainen kesäreissu Savonlinnaan ja Heinäveden Valamoon Riikan kanssa- siellä kanavatuttavamme oli Karviossa- kuvia ja juttuja tässä blogissa 24.7.2020 jos kiinnostaa Itä-Suomen matkailu!

Ruoveden satama klo 14.30- ja maihin! Loivaa ylämäkeä koko kunnan keskus, aloitimme ihanasta puukirkosta jota nuori kaveri kesätöinään esitteli. 4200 asukkaan kunnasta ihan mukava matkailuesitekin -
https://www.ruovesipalvelee.fi/matkailu/

Pettymys oli ettei kymmeneen vuoteen ole päästy yksityisomistuksessa olevaan Kalelaan sisälle- nyt oli tyytyminen laivalta tähyilemiseen. Kuulema kyseessä jotain riitaa kunnan ja omistajien kesken mainoskuluista tms- hölmöä!
https://ateneum.fi/nayttelyt/taiteilijoiden-ruovesi/

Tuolla puiden lomassa se Gallen-Kallelan ateljee piilottelee.

http://www.ruovedenratsutalli.fi/Etusivu/

Koska kaikkea ei ehdi,  jäi Ruoveden ratsutalli ja Laitisen Tuukka nyt käyntiä vaille, mutta eihän tähän lomaan hevosia pitänyt kuuluakaan...Kunta kuitenkin tarjoaa ratsastuslukiota jolla pieni paikkakunta pystyy profiloitumaan!

Ruoveden kirkko -ihana puukirkko!


Viereisessä kuvassa ihan OIKEA 19-airoparinen  kirkkovene eikä mikään sellainen nykyajan piirretty muunnos! Venekunnista ja reiteistä löytyi myös tietoa- sata vuotta sitten on kokoonnuttu sunnuntaisin koko kylän voimalla!



Kirkon jälkeen katsastimme ulkoilmamuseon nuoren reippaan naisen johdolla joka fiksuna myönsi  ettei vielä kaikkea tarkalleen osanut selittää, mutta opettelee koko ajan lisää! Muutamia kuvia sieltäkin, tuvan esineet erityisen mielenkiintoisia!

uunista ulos törröttää puiset rasvankeruukuirut- kaikki syötävä talteen!

etualalla vanhanajan lastenkiikku


Näistä tuskin vangit ovat karanneet?




Kun kulttuurikehdossa aikaamme vietettiin, pitihän tuo lähdekin katsastaa mutta ei minulla ainakaan mikään runosuoni alkanut pulppuamaan...Ja mitä lie vanhaa vettä kun kyltissäkin joka näkyy sillankaiteen vieressä, kehotettiin olemaan juomatta.





Majapaikkoja taitaa kunnasta löytyä, ja jos kunnon vaellukselle halajaa , tarjoaa Helvetinjärven kansallispuisto rotkoineen upeat puitteet- jokaiselle jotain! Sataman ravintolassa söimme myöhäisen lounaan; hinta/laatu-suhde ei ihan kohdallaan mutta vatsa täyttyi odottaessamme Kirsin miestä meitä hakemaan. Matka Mänttään kesti reilun 30minuuttia, ja nukuttuamme yön jatkui matkailu Serlachiuksen museon kesänäyttelyllä. Henkilökohtaisesti koluan myös vuosittain nuo pysyvät maalaukset - Repinin eräs taulu on suosikkejani!


 Kantaaottava ympäristoaktivismi ja globalisaatioon liittyvät niin hyvät kuin huonot puoletkin oli tänän vuonna pääteemana italialaisten nuorten tailteilijoiden esittämänä. Ihan mielenkiintoisia ja osittain kauniitakin teoksia!







Muutama klassikko on pakko laittaa tähän!





Mänttä oli kotikaupunkini v 1979-80 ja pitimän oikein googlettamalla tarkistaa kun muistin että asukkaita olisi tuolloin ollut kaupungissa noin 8000. Nyt yhdistyneenä Vilppulaan asukasmäärä jää alle 10.000 vaikka tuolloin tarkistamani luku molemmille silloin yksittäisille kunnille oli lähes 15.000!
Tämä on asia mikä minua huolestuttaa- MIKSI oi miksi maaseutu tyhjenee- nyt koronan jälkeen toivoisi että etätyö tulisi yhä suositummaksi ja se luonnossaliikkuminen mikä tänä keväänä sai alkunsa, jatkuisi muuttoliikkeenä!
Onhan politikoilla nuo selityksensä- pitää asua ahtaasti että infra vesineen, teineen ja sähköineen toimisi halvalla, ei saa eriarvoistaa ihmisiä pitkin koulu- ym kuljetuksin, kaikki MAKSAA, MAKSAA ja maksaa liikaa jos asuu maalla. Mutta minkähintainen on terve elämä?
Kun puhutaan suomalaisista maailman onnellisimpana kansana- ovatko ne onnelliset kiireisessä suurkaupungissa vai avaralla maaseudulla?
Asuminen on sitäpaitsi maalla paljon halvempaa kuin  kaupungissa, tosin kauppamatkaa ei ehkä saa kävellen tai edes pyörällä tehtyä, ja taas raivoavat vihreät autonkäytöstä! Mutta näin vain on, että harvaanasutussa maassamme tuota kulkuvälinettä tarvitaan - miksi ei tuotekehittelyä voida tehdä yksinautoileville kaupassa- ja työssäkäyville vaan lähes kaikki autot ovat "perheautoja" tai äärioikeistolaisten polttoainesyöppöjä katumaastureita!?

G.A. Serlachiuksen kotitalon pihanäkymä (nyk "Gösta-museona)

Minun vanhan kotitaloni näkymä sata metriä Keurusselän rannalle päin. Taloa ei enää ole.



Suomen vesistöt ovat aivan mahtavia. Ja uimaanhan minä sinne aina päädyn, ennemmin tai myöhemmin.

En haluaisi olla paatoksellinen, mutta kyllä tämä kotimaanmatkailu aina ne ukomaanreissut voittaa (vaikka niitäkin on tullut ihania tehtyä- usein talvisin)
ja ajatusta pakettimatkoista voisi tosiaan kehittää eteenpäin joku matkatoimistokin-
Esim aloitus Tampereelta Tarjanteen kyydissä Ruovedelle, käynti em. paikoissa ja seikkailijoille vielä se Helvetinjärvi, mahdollisesti Ruoveden ratsutalli jos kiinnostusta hevosiin, yöpyminen ja jatkoa Mänttään kulttuurin pariin, siitä ehkä Keuruulle (30km) jossa ihana vanha kirkko ja muutakin mukavaa, jatkoa Jämsään.....
Tällaisista parin-kolmen päivän paketeista voisi leipoa ihan mukavat nyytit erikseen lapsiperheille  (jossa ehkä mahdollisuus oman oppaan kanssa kiertää taidetta-lapsille-näyttelyä?) ja kulttuurinnälkäisille pariskunnille/ulkomaalaisille jotka ovat mukavuuteen taipuvaisia oma retki ja sitten köyhille opiskelija-seikkailjoille omansa! Mahdollisuuksia riittää- kuka tarttuu syöttiin? Se taitaa olla tosiasia, että suomalainen on ulkomaille matkatessaan tottunut valmiisiin pakettimatkoihin jonka maksaa etukäteen ja joka sisältää lähes kaiken ruokineen ja yöpymisineen, niin miksei vastaavia voisi järkätä Suomessakin? Ja nimenomaan sillä ajatuksella, ettei mitään pelkästään ulkomaalaisille suunniteltua ylihinnoittelua tulisi noudattaa, vaan lähinnä valmismatkat helpottaisivat matkabudjetin tekoa ja suunnitelmia- etenkin lapsiperheille!

Tätä kautta ehkä monen silmät aukeaisivat sillekin että koko Suomi pysyisi asuttuna- ei kaikkien todellakaan tarvitse työntyä ylikalliisiin kaupunkeihin jos vaan saadaan työllisyys toimimaan muuallakin! Pieni on kaunista!


Oma matkani päättyi tällä kertaa junamatkaan Vilppula-Tampere-Järvenpää josta vanhin poikani minut autolla haki, toimitettuani hänet kotiin suuntasin Mäntsälään missä kaksi hyvinvoivaa kissaa tuntuivat kysyvän että "joko sinä olet takaisin?" No, tulevalla viikolla suuntaan sitten "puolilomalle" Ypäjälle tuomaroimaan joten saavat kissut taas telmiä keskenään ja sukulaisten ruokittavana.
Ypäjältä käsin en ole juuri turistikatselmuksia Forssaa pidemmälle tehnyt- pitäisiköhän nyt?

Marjastaminen ja sienestäminen on näin loppukesällä "halpaa huvia" ainakin jos siitä pitää! Minä en juuri välitä mustikanpoiminnasta, ja pakastinkin on täynnä, mutta sienireissulla oli ihan pakko pysähtyä välillä vattupensaisiin!

Nyt on niin hyvä marjavuosi- älkää valittako koronaa vaan mars marjoja poimimaan- niistä ei tartuntaa saa!
-Jos innostun, laitan lisää tekstiä kotimaanmatkailusta - mieluusti otan toki lukijoiltakin ideoita minkä takia konetta avaamaan, hevosjuttujahan ne lähinnä on ollut mutta elämä on kaikkiaan aika monimuotista -ja toivottavasti sellaisena pysyy!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti