perjantai 24. heinäkuuta 2020

kouluvalmennusta ja mietteitä, kuviakin


Taas yksi hollantilainen - Rien van der Schaft- ja kouluvalmennusta. Talvella jo kuunnellut kertaalleen, ja näinhän se on että positiivisuudella pääsee pitkälle!
'Ja sekä talvella että etenkin maanantaina Rusalla, kaivettiin jokaisesta esille niitä vahvuuksia unohtamatta korjattavia kohtia joita työstettiin ihan kunnolla!
Valmentajina saimme myös mahdollisuuden keskusteluun ja kysymyksiin kun Janne 8v  oriilla  Frisco kesken siitoskauden toimi meille esiratsastajana!


Suurkiitos Jannelle tästä- oli kuulemma ollut kaverin selässä viimeksi noin kuukautta aiemmin!
Tehtävät tuli tehtyä ja asiat esiteltyä, mutta tällaisia ujoja nassikoita me suomalaiset olemme ettei varsinaista keskustelua ja kysymyksiä saatu aikaiseksi, höh.
Taidan tähän laittaa vain omista merkinnöistä muutaman (lähinnä ne jotka muistan tai josta tekstistäni saan selvää....)

*siirtymiset askellajista toiseen (ravi-käynti-ravi tai laukka -ravi-laukka) kun tehdään sulkua säilyttää ja "herättää" eteenpäinpyrkimyksen hevosella joka mieluusti ja hyvin astuu sivulle muttei eteenpäin
*" hevosen energian pitää virrata hevosen takaosasta käsiini"
*"Take your time, not hurry" on hyvä ohje etenkin estämään hevosen jännittymistä
*kontrolloi piruetit ulkopohkeella, ja ratsasta vastaavasti sisäpohkeella eteen jos kääntäminen tapahtuu liian nopeasti
*aina etuosa edessäsi!
*Käännä lavoista ja etuosaa, ei takapäätä
*hyvä harjoitus tehdä neljäsosapiruetteja
kulman läpi- "just collect and turn" ilman sen suurempaa numeroa asiasta, ulkopohkeen käyttöä painottaen.


*käytännön huomio; ÄLÄ ANNA HEVOSEN PYSÄHTYÄ paskomaan (-silloin se tekee sen myös radalla- nähty ja todistettu viime syksynä Ainon kv-startissa ruotsalaisten osalta)
*Rien käyttää mieluummin sanaa "suuntaa" kuin kehykset- antaa enemmän tilaa eteenpäinratsastukselle noin retoriikan kannalta
*"a question needs an answer" - käytä tarvittaessa voimakkaampia apuja /raippaa ellei viesti mene perille, älä jää jankkaamaan!
*tunne on oikea kun hevonen haluaa viedä kätesi alas-eteen, tämä helpottaa ylälinjan venyttämisen.
*Joskus on hyvä ratsastaa pidempiäkin jaksoja - etenkin uusien, kokoavien asioiden opettelun jälkeen - matalassa "nuoren hevosen" muodossa!
*itse vertasin tässä esteen ylitystä silloin kun hevonen venyttää ylälinjan ja myös lavat nousevat, ei niinkään polvet
*Vaikka määränpää on sama, vaikuttaa niin hevosen luonne kuin rakennekin siihen millä tavoin työskennellään
*siirtymiset myös askellajin sisällä kehittävät hevosta ja myös ratsastajan fiilistä- se tunne, minkä käsiinsä saa kootessa, kertoo paljolti siitä miten pitkälle hevosta sinä heteknä voidaan koota.
*vastalaukka erinomainen tasapainon kehittäjä sekä selkälinjan pehmittäjä
*hyvän väistökulman pehmittäviin harjoituksiin saa "päinseinää" väistämällä, mieluiten ravia ja käyntiä vaihdellen ja aina eteen ratsastaen

Enpä laita kuvatekstejä lainkaan niin integreettisuoja toimii, ja pyrin laittamaan kuvia vain hyvinliikkuvista eläimistä tai opetustilanteista. Yhden kuvan taidan kuitenkin laittaa parina sille, miten kuvakulmat voivat valehdella- muutama vuosi sitten kun nämä "rollkur"-keskustelut kävivät kuumana, oli juuri kuvanottohetkellä merkitystä. Hyvinkin liikkuvasta ratsukosta voidaan sekunninkymmenesosassa saada vallan karmea kuva, ja näitähän nuo ratsastuksen hirveyksiä provosoivat tyypit käyttävät hyväkseen! Toki on totta, että myös rumaa ja eläinrääkkäystäkin muistuttavaa ratsastusta yhä esiintyy, mutta vaikka "kuvat eivät valehtele" on kuvanottohetkellä merkitystä! (Aiheesta juttua, kuvia ja kommentteja Falsterbosta- kts 10.7.2016 tehty blogi!)
Ratsastusvalmennus on kuitenkin seuraamaltani ajanjaksolta- lähes 50vuotta- muuttunut paljon positiivisempaan suuntaan, jossa puhutaan yhteistyöstä ja käytetään sanaa "happy athlete" jolloin toimintakin on sen mukaista. Poikkeuksiakin löytyy, mutta näissä näkemissäni (maajoukkue-) valmennuksissa edetään hyvin pitkälle hevosen ehdoilla! (Ad v.d Weteringin estevalmennuksia seuranneena voin todeta, että vaikka esteet ovat nousseet suuriksi ja harjoituksia on tehty hyppyineen runsaasti, ei koskaan ole ollut tilannetta
jossa hevonen pahasti  kieltäytyisi tai sitä hyppyytettäisiin
liian väsyneenä. Ammattimaista touhua, noilla hollantilaisilla!)
Molemmat valmentajat painottavat myös eteenpäinpyrkimyksen tärkeyttä, kuitenkin huomioiden kokoaminen joka siten saavutetaan- ei mitään holtitonta menoa vaan kevyttä liikettä takaa eteen tyytyväisellä hevosella.

lisää muistiinpanoja:
*"Take the shoulders up, not the neck"
*em myös peruutuksissa, minkä tarkoituksena on saada takaosaa alle ja ratsastajan kättä - kevyemmäksi.
*Harjoiteltiin myös vanhaa nk Scwedengangia jolloin hevosta ikäänkuin keinuutetaan eteen-taakse yhä kevyemmällä kädellä
*Hyvintehty peruutus auttaa hevosta pyöristämään selkälinjansa
*Nuorilla, ei niin-vahvaselkäisillä-hevosilla voi
keventää omaa painoaan pois satulasta
jotta hevosen on helpompi astua taakse- vanhemmalla hevosella ei enää tarvitse (kysyin, koska asia on minua askarruttanut)
*Vihjeenä peruutuksiin myös tehdä aloitus etuosakäännöksen kautta jossa kääntävä ohja sitten siirtääkin liikettä taaksepäin - juuri niinkuin virheellisesti helposti ratsastuskoulun ryhmäkäännöksissä itselle usein tapahtui lapsena....
*Sullkutaivutuksissa siirtymisiä ja tarkkoja liikkeellelähtöjä käynnistä takaisin raviin jolloin saadaan sisätajajalka kantamaan paremmin
*Vaikea yhtälö on saada hevosta reaktiivisemmaksi ja nopeammaksi laittamatta siihen liikaa painetta jolloin irtonaisuus kärsii ja hevonen usein jännittyy- tässä on osattava olla hosumatta- TAKE YOUR TIME!

 Vieressä ja alla pari vähemmän hevosen muotoa imartelevaa kuvaa, ja sitten paremmat.
Näin paljon voi kamera valehdella (ja vielä enemmänkin- pyydettäessä toki poistan, mutta toivon että tässä mun pointti ymmärretään - hyvinkin toimivasta hevosesta voidaan saada hirveitäkin kuvia väärissä hetkissä..)


suu auki kädellä......


.....tai itsensä kantaen piruetissa?


etupainoinen.....



...tai sitten ei!












*Vältä jatkamasta sellaista harjoitusta missä hevonen jännittyy- vaihda tehtävää ja vaatimustasoa!
*Kevyet kädet!
*"Lyhyt niska- pitkä muoto"- muista avata kehystä välillä ja kootessa aloita takaa- ei niskasta!
*taivuta välillä vastakkaiseen suuntaan sen sijaan että pitäisit kovan kontrollin ulko-ohjalla laukassa, vaihda asetus ja tuki -tämä ohjeena  kun vinoja kylkiä pehmitetään.
*varmista että saat hevosen painon takajaloille tehdessäsi puolipidätteen - sehän on sen tarkoitus!
*tee keskittymistä vaativia asioita hevosella joka jää tuijottamaan jotain  tai muuten ei kuuntele riittävästi.



*some good ways to work out problems in one -time-changes- on the shortside deep turn into narrow corners- I should be able to draw it....
*Don+t ever loose the uphill tendensy by too much control!
*For lenghtning the strides - just open the frame and let him go!




Valmennukset jatkuivat vielä tiistaina, mutta tämä maanantainenkin annos oli ihan täysmittainen - ilo katsella kun palaset loksahtivat paikoilleen - tässä todella myös tarkistettiin että asiat menivät perille ja mietittiin mihin asioihin kotona pitää keskittyä. Toivottavasti ohjeet muistuvat myös kilpailutilanteissa!
Kiitos ETF ja vielä erityisesti Anulle ja innolla uusia tilaisuuksia odotellen- elokuun alussa nähdään Ypäjällä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti