lauantai 21. joulukuuta 2019

kylässä Kyralla & Richardilla - oli melkoinen "klinikka"

ETF - eli "ekvistriset treenarit Suomesta" järjesti huippureissun Lontoon jouluiseen horseshow:hon ja vielä Kyralle keskiviikkona. Sitten työt kutsui- vaikka kuinka mieluusti olisin seurannut kisojen esteosuuttakin niin kimppakyytimme lähti kohti Gatwickia jo keskiviikkona.


Lontoon kisoissa olin ensimmäistä kertaa (mutten viimeistä!) ja tunnelma oli lähes käsin kosketeltavissa - pelkästään toistasataa vuotta vanha Olympia-halli  teki tapahtumasta juhlallisen!
Tuoreessa muistissa Tukholman pikkujoulukisat jossa tanskalainen Cathrine Dufourt pisti kampoihin itsensä Isabell Werthille vieden voiton sunnuntain freestylsessa prosentein 89,441 onnellisen näköisellä Atterupgaards Cassidyllä! Suluissa voin mainita että tanskalainen tuomari veti aika lailla kotiinpäin eikä eroa lopuksi ollut Weihegoldiin kuin 0,135%! Kolmanneksi sijoittunut Kittel sai tyytyä 86,115% jolla hän oli Lontoossa ollut peräti kakkosena!
Dufortia- jota muuten Kyrakin valmentaa- ei nähty Lontoossa kuin ei myöskään Werthiä joten britit veivät itse kaikki parhaat palat molempina päivinä jättäen mm Suomen edustajan Mikaela Soratien loppupäähän- tässä seurassa ei ollut varaa yhteenkään rikkoon ja kokoamisasteen oli säilyttävä! Kelan kanssa juteltuani hän oli kuitenkin tyytväinen "selvitessään hengissä" -pelkästään itse areena jossa yleisö lähes pääsee koskettamaan hevosia- on melko haastava! Kiinnostavaa oli nähdä maanantaina uusi lyhyt GP jonka piruettioik.-9 ykkösta -ja piruetti vas. keskihalkaisijalla pisti moneen ratsukkoon jopa paniikinomaista vauhhtia ja tyylikkäästi tästä sarjasta ratsasti kauniisti ulos kulmiin ainoastaan voittaja Charlotte Dujardin M.St John Freestyle-nimihirviöllään.

Mikaela Soratie Dacor verryttelyssä

Mistään väliohjelmista en yleensä perusta, mutta täällä ne olivat sen verran tasokkaita että oli pakko katsoa. Tosin ponilaukka stiippeli jouduttiin keskeyttämään ratsastajan pudotessa ponin jalkoihin hypyssä joten siitä jäi vähän ikävä maku kunnes noin tuntia myöhemmin kuulutettiin että tyttö ok mutta tsekattiin sairaalassa vissiin yön yli. (Onneksi en ole enää poniäiti tai -mummo!) Vanhat kunnon katrillikisatkin tulivat mieleen kun ratsastavapoliisi/armeija yhteistyössä esittivät paraatillisen hevosia jotka toimivat kellontarkasti.
Samaa ei voinut sanoa ranskalaisen kaverin hevoslauman pienimmästä jonka rooli lie ollutkin yleisön hauskuuttaminen, koska mikään mitä se teki ei kuulunut käsikirjoitukseen...













Sitten Kyralle - junaan ahtautui 22 innokasta osallistujaa ja vaununvaihtokin onnistui ilman että porukkaa jäi laiturille. Palvelu pelasi, ja meitä oli Billinghurstissa  vastassa kolme autollista, joista kaksi ajoi kaksi kertaa että saatiin porukka perille.

junassa on hauska matkustaa...

IHANA paikka ja ohjelma yli odotusten - ainakin minä oli suhtautunut hieman skeptisesti reilun neljän tunnin "esittelyyn", jonka valmentajayhdistys tosin maksoi. Mutta hei, kyseessähän olikin varsin perusteellinen koulutustilaisuus ja meille oli katettu maneesin perälle niin kahvit kuin tuolit viltteineen! Ja sitten alkoi toiminta- ensin Kyra ohjasajoi hieman normaalista poikkeavalla ohjaskiinnityksellä, mutta hevosen vertyessä mentiin aina piaffeen ja passageen saakka. -Tunnustettakoon että eilen piti pitkästä aikaa kokeilla Grixielläkin, muttei me mitään piaffia saatu aikaseksi... ;) Mutta taas tuli muistutus siitä, miten hyvää vaihtelua ohjasajo on ja kuten Kyra huomautti, näkee liikkeet aivan eri tavalla ja vaikutus takaosaan heti. Tapa pitää ohjia ja raippaa minun nähdäkseni hieman erikoinen mutta harjoitus tekee mestarin.



Seuraavaksi oppilaat Sanni ja Mathilde (Norjasta) ratsastivat Richardin silmien alla ja sitten Richard esitti aika makean andalusialaisen "Heron" - josta toki kuvia ja filmipätkää mutta vain privaatisti kun pottaa ei näy päässä.


Nyt aloin minäkin lämmitä ja tein vimmatusti muistiinpanoja - oheistan muutaman mistä nyt enää saa selvää sillä tietoa tuli täydeltä laidalta koko ajan!
*Find a key to every rider
*älä ole ensimmäisenä vaihtamassa kuolainta, vaan katso että hevonen ja ratsastaja tuntee olonsa turvalliseksi ja luottavaiseksi- joskus jopa satulan vaihto on parempi kuin kuolaimen!
*ratsastajn on osattava kontrolloida ensin oma vartalonsa jotta pystyisi vaikuttamaan hevoseen- itsestäänselviä tärkeitä asioita joista aina hyvä saada muistutus!
*Sannin ratsastama hevonen jo 19vuotias - on tärkeää että nuori ratsastaja pääsee kokeilemaan miten hyvä hevonen toimii
* mover = the horse   controller = the rider          selvä tehtäväjako!
*jos asia ei onnistu- kokeile toista keinoa. Turha toistaa ei-perille-menevää-apua!
*ulko-ohjan käyttö riippuu siitä, mitä halutaan. Toki normi yhä sisäpohje-ulko-ohja mutta etenkin koottaessa saa olla myös sisäohja tuntumalla.
*Hevonen on vastuussa siitä, että se kantaa itsensä. ratsastajan pitää vain puolipidättein ohjata sitä töihin.
*Älä yliratsasta - istu hiljaa, luota hevoseen ja anna sen työskennellä! Etenkin suomalaiset ratsastajat touhuavat kovin paljon hevostensa selässä!
*Jalan eli pohkeen on tarvittaessa oltava nopeampi, ei niinkään vahvempi!
*Richardin esittäessä pohkeenväistöä verryttelyssä, he totesivat Kyran kanssa että "väistön pitää jatkua kunnes toisin määrätään ja hevosella ratsastetaan suoraan" Tämä pisti hieman ajattelemaan- useinhan sitä väistöä pyydetään ja pyydetään ja pyydetään......
*Hevosen pitää myös käyttää vatsanaluslihaksiaan oikeaoppisesti jotta liike saadaan kulkemaan läpi rungon ja siitä tarvittaessa venyttämään. Tässä kohtaa pitää myös ratsastajan käyttää lihaksistoaan oikein- pallean alla olevat vatsalihakset ovat ratsastettaessa tuiki tärkeät pitämässä ryhtiä sopivan jäntevänä! (Richard näyttää Sannille mallia)




*Kankisuitsituksessa kanki niin yksinkertainen ja "kiltti" kuin mahdollista- toki kielentila huomioiden.
*satuloita ei kovasti nykyään topata koska on olemassa geelipadeja joilla satulaa voi muotoilla eri hevosille.
*Hevosta on syytä muistuttaa välillä myös että etujalat nousevat- tässä voi lyhyt esteraippa olla hyödyllinen lavalle käytettynä
*Vaihdoissa, etenkin sarjoissa, älä pakota, älä jännity vaan toimi ja elä mukana! Etukäteen aina päätettävä vaihtojen määrä ja osattava laskea- myöhäistä se on kisoissa!
*hevosen oltava  herkkä
                            fiksu
                            yhteistyöhaluinen

*Puolipidätteistä etenkin Richard puhui paljon - kissanpentu on tainnut hävittää sen osan muistiinpanoistani- mutta hän käytti paljon vertauskuvallisia ilmaisuja ja painotti kaikessa ratsastuksessa miten tärkeää on saada hevoselle "hälytysmerkki nyt-tapahtuu" perille pienin ja selkein avuin. Sitten kun kaikki toimii ja mitään uutta ei pyydetä voi ratsastajakin hetken nauttia..


 Anu Sironen on treenannut Kyralla jo puolisen vuotta ja aikoo jatkaa pidempään koska työpaikkakin tutkijana avautui Lontoossa. Mukana peräti kolme hevosta -FWB tä tottakai? :)


 Valmentajaporukka kiertämässä talleja Kyran johdolla. Tunnelma innostunut ja hymy herkässä!


Tässä jo piaffipoljentaa Richardin ohjeistaessa.



Ja viimein- vaan ei vähiten - jouluinen muistutus siitä mistä on kyse:


perjantai 6. joulukuuta 2019

102-vuotias Suomi jossa elää maailman onnellisin kansa


Nyt ei saisi mennä paatoksen puolelle, mutta totta se on, itsenäistä Suomea on syytä muistaa -joko itse juhlien tai vaikkapa vaan TV:n edessä kuten minä tällä kertaa,
Monta kertaa on meillä ollut vieraita ruoan ja tv:n edessä, mutta tällä kertaa näin - olen saanut ravata ympäri ämpäri töitä tehden ja juhlissakin ja nyt viime päivinä kokeita korjaten- nuo joulun numerotkin pitäisi vielä saada järjestykseen , joten mukava vaan löhötä kotona-kerrankin!


Aamupäivä mennyt tänään työn merkeissä-
ratsastusvalmennukset hoidettava nykyään päätyön eli koulun opetuksen jälkeen mutta haitanneeko tuo- mukavaa vaihtelua kun pääsee ulos/maneesiin opettamaan motivoituneita oppilaita!

Tosin koulutyössäkin on tapahtunut edistystä- vähitellen palaset alkaneet osua paikoilleen mitä tulee AV:n ja muiden apuvälineiden ja jopa oppilaat ovat alkaneet tajuta miksi he kymppiluokkaa käyvät ja olisiko myös  omaehtoisesta opiskelusta apua? Johan sitä rautalankaa on koko syksyn jo väännetty; vaihtelevalla menestyksellä!
Nappuloita kun työntekoon löytyy alkaa tulostakin syntymään ja elämä helpottuu ihmeesti kun myös ovia eri kakkostason opinahjoihin alkaa avautumaan...


Henkilökohtaisesti tykkään ja kovasti - koko syksyn mietin että onko tämä edes minulle kun oppilaat ovat olleet hyvin heterogeenisia ja suoraan sanoen hankalia, mutta nyt kun nappulat alkavat löytyä niin kaikkien olo helpottuu ja tulosta alkaa syntymään. Olen pohdiskellut aivan viime viikkoihin asti, mikä on opettajan tärkeämpi rooli tässä porukassa - nostaa  numeroita (keinolla millä hyvänsä, ja heikot poistukoot...) vai opettaa elämäntaitoja ja opiskelutekniikkaa ja auttaa löytämään omia vahvuuksiaan vaikkei ne numerot nyt ihan kertaheitolla nousisikaan? Ja kallistun ehdottomasti siihen jälkimmäiseen ja  itsetunnon kohottamaiseen- se jos mikä on kymppiluokkalaisilla heikko! Kaikilla heillä on oma syynsä, miksi ysiluokan todistus ei ole mallikelpoinen, ja motivaatio useimmilla opintoihin ylipäänsä heikko. Itsekuria, vahvuuksien löytämistä, itsensä löytämistä, työtä tekemällä tuloksia havitellen  ja sovitusta kiinnipitämistä - kaikki asioita joita harjoitellaan. Me like. Siitäkin huolimatta että syksy on ollut rankka ja olen ollut epäsuosiossa kun vaadin lapsilta myös käytöstapoja- nyt se vihdoin alkaa tuottaa tulosta ja molemminpuolinen luottamus on löytynyt ja työnteko maistuu! Ja työnantajalta meille kymppiluokan opeille tullut tunnustus lämmittää mieltä!

Ja se miljöö, missä tilaisuus näitä asioita harjoitella, on ainutlaatuinen - suomalainen kouluformaatti on yhä maailman huipulla! PISA-tulokset yhä kärkipäässä vaikka jakautumista tilastojen ylä- ja alapäässä on tapahtunut. Osaamme lukea, kirjoittaa ja laskea aivan huipputuloksin joten jotain on tehty oikein!
Myös onnellisuudessa olemme johdossa - osaammeko tätä arvostaa?

*Suomen luonto
Helsingissä syntyneenä, koulut käyneenä ja taas siellä töissä käyvänä voin vaan todeta, että ihanaa päästä kotiin "maalle" Mäntsälään työpäivän jälkeen. Kyllä koko Suomi täytyy pitää asuttuna- siinä on haastetta etätyölle joka toivottavasti toimii!
*Metsä. Vaikkei niitä puita halaisikaan, siellä saa hengittää ainakin. Koiran lanssa lenkkeily osaltani loppui ja marjametsään tai sienestämään en tänä syksynä ehtinyt, mutta kaipaan kovastI!
Joskus väitin että maastoilen  ratsain vain jotta koira ja hevonen pääsisivät metsään, mutta kyllä siitä vaan itsekin nauttii!
*Mahdollisuus kouluttautua ja aivan paras koululaitos- puutteistaankin huolimatta.
*Demokratia - viime aikojen poliittisista kömmähdyksistä huolimatta- se toimii!
*Mieluinen työ- yli 30 vuotta yrittäjänä oli ihanaa mutta toki työlästä aikaa. Elinkeinovapaus toimii Suomessa- toiminimellä teen yhä hevoshommia pienessä mittakaavassa.Opettaminen on mun juttu- kaikilla aloilla!
*Eläimet - oli ne sitten piereviä lehmiä, villejä susia tai kehrääviä kissanpoikia- kaikki ne kuuluvat elinpiiriimme tavalla tai toisella. Uusi kissanpentu on hurmannut pojatkin ja vanhapiika Nöpökin hyväksynyt nuoren kapinallisen. Mutta niistä on otettava vastuu- en uutta koiraa ottanut Fasun jälkeen koska en ole niin paljon kotona että se koiralle riittäisi. Kissoilla on onneksi seuraa toisistaan, ja se on eläimenä muutenkin koiraa itsenäisempi.


*Lapset, vai piäisikö jo sanoa lastenlapset? Kaikki - ihania ja elämän sisältöä!





*Heterogeenisempi väestö- lapsuudenaikainen Helsinkini näyttää tänä päivänä aivan erilaiselta. Omassa luokassanikin taitaa olla väestöä alkuperältään liki 10 :stä eri kansallisuudesta! Joka päivä oppii uusia asioita uusista ihmisistä kun jaksaa olla utelias ja ennakkoluuloton!
* Sanavapaus. Ehdoton.






 *Hevoset ovat minulle henkilökohtaisesti olleet henkireikänä- ja näin jatkukoot nuorten parissa! Moni ongelma pienenee ja jopa poistuu kun touhuaa hevosten kanssa, ne vaativat rauhallisuutta, täsmällisyyttä ja kuitenkin päättäväisyyttä sekä opettavat vastuunkantoa ja työntekoa- kaikki asioita joista ihmiselle on hyötyä!
Kuvassa Jelena harjoittelee Grixiellä mäen alastuloa - laitumen metsässä- kuinkas muutenkaan!
*Harrastukset - monelle intohimo mikäli työ ei vie mennessään. Enpä olisi uskonut viisi vuotta sitten - avantouinti vienyt mennesssään ja jopa SM-tasolle saakka! Ja taas uidaan - nyt Joensuussa helmikuun alussa ja hyvässä porukassa jonka puheenjohtajaksi lupauduin kun halukkaista nuijanheilttajista oli puutetta. Katsotaan nyt mitä ensi vuosi tuo tullessaan mutta parhaani yritän!



*Puhdas maaseutu ja antibioottivapaa ruoka, luomua jo lähes sellaisenaan jos Etelä-Eurooppaan verrataan! Muistan itse kyseenalaistaneeni keinolannoitteen ja myrkkyjen käytön jo vuonna 1979 Työtehoseuran maatalousekonomian ja viljanviljelyn kursseilla- nyt vasta on luomu saanut uskottavuutta! Myös tuotantoeläinten huolenpito on huipuluokkaa, toki ikävät poikkeukset ovat saaneet paljon julkisuutta.
*Taide -oli se sitten maalaustaidetta tai musiikkia- toimii hengenravintona itse kullekin. Kuuntelen musiikkia sujuvasti vaikken laula tai soita, rakastan taidenäyttelyitä ja maalaan joskus itsekin- luovuus säilyy ja ehkä paranoo?
*EU:n puheenjohtajamaana Suomi vastaa myös ilmaston lämpenemisen ratkaisujen hakemisesta- hyvä niin. Kestävää kehitystä ollaan kehittämässä ja siinä suomalainen teknologia pääsee oikeuksiinsa!

Ja lopuksi - itsenäisyydestämme KIITOS kuuluu veteraaneille ja lotille sekä suomenhevosille , ja sille sukupolvelle joka sotien jälkeen rakensivat Suomea !
Meille naisille kuuluu myös kiitos- kaikesta mee-too kampanjoinnista huolimatta on suomalainen nainen aina ennenkin  löytänyt paikkansa ja ollut se "aitan avaimen haltija" - kiitos MINNA Canth kun jo yli sata vuotta sitten toit asian esille!

Mäntsälä kunnantalo 6.12.2019

Arto O-Salosen luennolta Hgin YO:n "Vahva mieli"- seminaarista 22.10.2019




Ei minulla muuta.                                                                                                                            Kiitollisuudella,
Ira





maanantai 21. lokakuuta 2019

Nuorten mielenterveys- luennolla kuultua /opittua -kiitos Stadin amis ja psykiatrian tutkimussäätiö


Ensin -mietin pitkään mistä kiikastaa kun on ollut niin vaikea tehdä toissaperjantaisesta mielenkiintoisesta seminaarista yhteenvetoa kunnes keksin- liikaa asiaa ja liian lyhyissä pätkissä! Seitsemän luentoa kaikkiaan joissakin jopa kaksi puhujaa ja hyvin mielenkiintoiset aiheet- tässä sulateltavaa! Onneksi luentodiat saatiin juuri postissa niin saan niistä vielä varmistettua nämä muistiinpanoni joista ei tosiaan aina saaa selvää....

Psykiatrian tutkimussäätiö oli järjestäjänä ja tj Tiia Parkola luonnolliesti aloitti ja päätti päivän - täyttä asiaa klo 9.10-16.30  välillä. Toki syötiinkin ja kahviteltiin välillä.
Linnea Karlson (TYKS)  ja Saara Nolvi (viimemainittu tekee tutkimustyötä Saksassa tällä hetkellä) esittelivät vuorotellen aivojen toimintaa ja kehitystä etenkin nuoruusiällä. Aivojen itsesäätely kehittyy aina 25 ikävuoteen asti ja saattaa eri alueilla tapahtua eriaikaan kuten tunnesäätelyn kehittyminen, stressiherkkyys ja -etenkin murrosikäisillä- elämyshakuisuus ja välitön mielihyväntunteen tyydyttäminen. Asioita joita me nuorissa kauhistelemme, mutta jotka siis kuuluvat normikehitykseen- temperamentista riippuu miten voimakkaina näitä itsesäätelyn tunteita koetaan ja huomataan!
Minulle uutta tutkimusta oli myös se, miten nuorten aivot ovat aikuisia paljon palkintohakuisempia -tämä siis hyvässä ja pahassa! Sosiaalisuuden voimakas korostuminen selittää myös sen, miten esim riskinotto liikenteessä juuri nuorilla vasta ajokortin saaneilla on suurin...Myös ympäristöllä on suuri merkitys sille, miten aivojen itsesäätelykyky kehittyy ja jopa sikiöllä äidin kokema stressi voi jättää jälkensä lapseen. Lopputulemana todettiin että se, mikä käyttäytymisenä näkyy nuorella ulospäin niin negatiivisessa kuin positiivisessa mielessä on vain jäävuoren huippu, ja nuoret tarvitsevat aikuisten apua itsesäätelyyn oikeille raiteille ohjaamisessa!


Linnea Karlsson mainitsi osuutensa alussa myös nämä nuoruusiän myllerykset ja totesi aivojen kehitysvaiheen lisäksi syyn löytyvän -mistäpä muualta kuin hormoneista. Ne säätelevät ja sallivat pitkälle nuoren ihmisen itsenäistymisen, riskinottokyvyn ja myös puolisonhankinnan -kaikki  tarpeellisia asioita ihan biologisestikin ja ihmissuvun jatkamisen kannalta. Muistatko miltä tuntui kun : tunteet ailahtelivat, impulsiivisuus oli huipussaan, elämä oli täysin mustavalkoista, stressiä ja ulkonäköpaineita riitti, kaverit olivat kaikkein tärkeimmät ja ajattelu kovin lyhytnäköistä?
Myös psykiatriset häiriöt kehittyvät näkyville usein vasta nuoruusiässä, ja liittyvät usein heikkoihin itsesäätelyongelmiin kuten impulssikontrolliin, mielialaan, aggressiohin, todellisuudentajuun ja pelkoreaktioihin.
Vanhempien mielenterveys ja hoitosuhde lapseen vaikuttaa paljon, ja mielenterveysasioissa pitäisi koko perhettä aina hoitaa yhdessä. Masentuneisuudella on tapana "periytyä" ja puhutaankin useaan sukupolven masentuneisuudesta joka usein liiitetään köyhyyteen ja toivottomaan tulevaisuudenkuvaan.

Anu-Katriina Pesonen jatkoi nuorten unesta- ja totesi sitä useimmiten olevan liian vähän - tässä oli helppo olla samaa mieltä!
Saimme erään "helpohkon"päiväjärjestyksen mihin merkittiin ne osat mitkä mitenkin toteutuivat ja painotuksella että 9;n tunnin yöunesta aloitetaan:
uni 9t -koulussa 7t - perheen kanssa syöminen ym 2t - sosiaaliset jutut 2 t - harrastukset/liikunta 2t  - ruutuaika 2t. =  Vain 24 tuntia löytyy vuorokaudesta...
Unirytmin häiriöt ovat melko yleisiä tänäpäivänä nuorilla jopa maailmanlaajuisesti.

Paljon on tutkimustietoa, jonkinverran löytyy apua, mutta uniongelmat ovat aina kovin henkilökohtaisia ja niistä ei pidä syyllistää.
Useita keinoja on käytössä ja mikä sopii yhdelle ei välttämättä toimi toisella.
Nuorten aamu-unisuus näkyy kouluissa, ja ihan tyytyväisenä totean että ainakin Stadin kympeillä on tämä huomioitu kun koulu alkaa vasta klo 9.  Tosin siitäkin voi olla vaikea joidenkin pitää kiinni....





 Valvottaviin ja unettomuutta lisääviin älylaitteisiin oli helppo siirtyä Silja Kosolan johdolla;
"valoa ja varjoa" tarjoavat älylaitteet sis aiheena.
faktaa: peräti 97%  10-19v nuorista omistaa älylaitteen, 70% heistä pelaa päivittäin
POSITIIVISTA nykypäivän it käytössä löytyy toki:


mutta löytyy niitä miinuksiakin:


Oman tasapainon löytyminen tässä nettiviidakossa vaatii itsekuria ja jopa 1-9% nuorista on peliriippuvuutta laitteisiin. Aikuisten on tehtävä selvät säännöt *Jo aiemmin unen yhteydessä mainittu vuorokausikuvio voi toimia päivän "ruuduttamisessa" ja realistiena näyttönä siitä ajasta mikä todellisuudessa kuluu netissä hengailemiseen. Meillä on vain se 24h josta nukkumiseen pitäisi nuoren varata noin 9 tuntia! *Aikuisten esimerkki on tärkeä - oma "multitaskaaminen" muun kiireen keskellä ei todellakaan ole nuorelle hyvä esimerkki-tapahtuu se sitten ruokapöydässä tai iltaa istuessa.


Seuraavaksi saimmekin sitten koululääkärin näkökulman aiheeseen kun Hannaleena Eerola kertoi näkemyksistään ja huomioistaan. * Rutiinikontrollit yhä 1lk, 5lk ja 8lk sekä kerran 2.lla asteella. *Vanhemmat toivotetaan tervetulleiksi mukaan, mutta moni murrosikäinen ei todellakaan halua iskää tai äitiä lääkäriin, joten osallistumsprosentti on alhainen. *Nuoret ovat paljon valveutuneempia nykyään ja uskaltavat puhua ongelmistaankin*Urheilevilla nuorilla saattaa olla jopa ylikuntoa ja toinen äärimmäisyys on liikkumattomat pelaamiseen keskittyvät nuoret- kovin polarisoitunutta olemista ja elämistä.*Nimenomaan urheilu on kovin kilpailusuuntautunutta ja aiheuttaa jaksamisen ja ajankäytön ongelmia*Nuoret ovat myös itse huolestuneita mobiililaitteidensa liikakäytöstä*Neuropsykologiset ongelmat lisääntyneet*Nuoret nukkuvat liian vähän*Opettajilta saatava MYÖNTEINEN PALAUTE erittäin tärkeä nuorelle! *Kuunteleminen on osa hyvää keskustelua* Luottamus on sitä, että nuori tuntee aikuisten olevan "samalla puolella" ja kuuntelevan häntä. *Suomessa valitettvasti jyllää "poislähettämisen kulttuuri" asenteella "muka ei ole aikaa, tämä ei kuulun minulle "jne -  hyvä lyhyt video löytyy os .https://www.koulunterveyskirjasto.fi/aihe/arvostava-kohtaaminen

Silja Kosola jatkoi vielä tästä paineen kertymisestä joka tuntuu rasittavan nimenoaan niitä tunnollisia nuoria neitejä  (tyytyväisiä 70-79%) joita poikia (tyytyväisiä 82-84%)  enemmän ahdistavat suorituspaineet, elintavat ja muuttuva vartalo, syömisen hankaluus kaikkine dieetteineen ym, aikaavievät harrastukset kilpailuineen, koulusurmat ja tentit, pääsykokeet ym.
Myös SOME aiheuttaa nuorissa riittämättömyyden tunnetta ja ulkonäköpaineita ja tulevaisuuden synkät pilvet mm ilmaston suhteen-viimemainittu asia joihin meidän aikuisten on syytä puuttua eikä sysätä vastuuta nuorille!
Näitä paineita voidaan helpottaa mm tekemällä yhteistyötä ei niinkän kilpailemalla*aikuisten on osattava toimia esimerkeinä*koulusssa rajatut tehtävät, selkeät tavoitteet*harrastuksissa tärkeämpää ilo ja nautinto kun kisatulokset!


Mikäli paineita kuitenkin on kasaantunut ja nuori potee ahdistusta (10-15%) tai masennusta (30-50%)johon voi liittyä päihteiden käyttöä on aikuisen tärkein rooli KUUNNELLA, eikä vähätellä - ahdistus ja pelkotilat sekä masennus ovat aina hyvin subjektiivisia kokemuksia eikä niihin köydy mitää "paikkaan-ja -liimaan-äkkiä"-ohjetta! Ujoutta -joa o lonteenpiirre- ei pidä sekoittaa paniikkihäiriöön jonka voi laukaista esim suuressa ruokalassa tuntemattoien kanssa toimiminen. Usein nuoren  "omahoito" ilmenee tälaisten tilanteiden välttely jolloin ongelma vaan suurenee ja tilannekohtainen ahdistus pahenee- tällaiseen vättämiskäyttäytymiseen on syytä heti puuttua ettei se pahene! Erilaiset somaattiset oireet kuten vatsakipu, päänsärky ovat tyypillisiä, ja tilanteen ollessa "päällä" voi hengitysharjoituksesta olla apua. Keskustelemalla voi yrittää selvittä ensin nuren oma tulkinta syistä ja missä tilanteissa esiintyy, miten ilmenee ja löytyykö oireille taustaa. Entä kaverit, kasvuympäristö, muutoksia sosiaalisessa verkostossa, päihteet?
Masennukseen taas voi liittyä ruokahaluttomuutta (tai herkkujen ylensyöntiä) univaikeuksia , itseluottamuksen puutetta, ärtyisyyttä ja huonotuulisuutta - usein murrosikään muutenkin kuuluvia seikkoja, masennuseen kuitenkin usein liittyy tietty "hällä-väliä"-asenne.
Saimme myös tietoa maahanmuuttajataustaisten ja myös turvapaikanhakijoiden masnnuksesta ja ahdistyksesta, mikä ei olekaan mikään vähäinen juttu. Naiset - kärjesssä kurditaustaiset ja afganistanilaiset, ovat lisäkdi yksinäisiä.
thl.fi kautta löytyy paloma2- hanke josta lisää tietoa aiheesta ja on hyvä muistaa että myös opettajan tehtävä on kotouttaa.
ellei muuten, näkemällä, huomaamalla ja välittämällä!
Viimeisenä puhui vielä Ellen Ek opettajan työn stressistä ja siitä palautumisesta- itse stressasin junan lähtöä joten suurin osa jäi minulta kuuleatta, mutta onneksi olen löytänyt avantouinnin ja saunan kautta itselleni oivan stressinpoiston - ilman niitä ei Suomen talvi minulta pimeydessä ja ylmyydessä onnistuisi! Ja Suomen luonto on mitä ihanin paikka rentoutua ja antaa silmän levätä!








sunnuntai 13. lokakuuta 2019

Med svensklärarna till Sverige- tankar om "ovilsamhet"

Som snabbast-och nu på svenska- några ord + bilder från Stockholmskryssningen 11-13-10.
- som arrangör stod Pohjola-Norden och av de ca 130 deltagarna var en tredjedel språklärare- i svenska!  Har en massa oskrivet om alltmöjligt-  det händer så mycket här i världen hela tiden - men blev nog mest av allt imponerad och ivrig på att höra John Steinbergs föreläsning gällande ledarskap och lärarskicklighet -trots att hans fru Åsa Sourander var sjuk och inte kunde delta med sin syn på saken.


Har tidigare på flere håll blivit varnad- senast bara några timmar tidigare av Sverige-ambassadören Liisa Talonpoika - om att vi INTE ska följa Sveriges modell gällande skolornas frihet och "modernisering" av all undervisning- det som hos oss fungerar bra ska man låta vara!
Nu fick vi då höra en noggrannare utredning från forskarhåll om hur systemet fungerar - då det alltså inte fungerar- och skillnaderna mellan RELATIONSSTYRDA och REGELSTYRDA skolor! Mycket intressanta synpunkter och ideer man verkligen blev att fundera på!
Vi började med en rolig grej som visade sig vara intressant och personlig- hur får man sin närsittande kursdeltagare att öppna en knuten hand ? -Min bänkkamrat helt enkelt bad mig snällt om jag kunde öppna knytnäven och i förvåningen gjorde jag ju så! -Själv hade jag nog funderat på den där våldsammaste metoden att bryta (försiktigt?) upp fingrarna en efter en... Andra metoder ´som kom fram var  att luras, köpslå om förmåner eller tom hota - allt sådant som vi föräldar också känner till men som även synes i skolklasser. Blev nog litet genant med mina våldsinta tankar- trodde faktiskt att man bara skulle fundera på olika fysiska knep att få upp fingrarna!
Följande fråga tangerade början av lektionen och hur man "serverar" sin undervisning -  den regelstyrda skolan förutsätter att eleverna sitter klara på sina platser i väntan på undervisning, emedan de relationsstyrda eleverna väntar att läraren ska på ett intressant sätt väcka elevernas intresse för dagens ämne. Isynnerhet på måndagmorgon är eleverna dels så trötta eller intresserade av varandras förehavanden att en lärare måste sköta om att "alla ska ha en bra dag"- inte ta det som en självklaret!

 Dagens barnuppfostran går ofta ut på allmänn demokrati i stil med :
"Vad vill du göra /äta/lära dig/ leka med idag?
Allt ska vara så intressant som möjligt och barnet ska själv glra stora beslut- inte bara val- och allt ska ske i bästa välmening och demokratiskt diskuterande (hmmm på svenskt vis?)
De unga ska alltså få göra bara sådana saker de "känner för" och läraren har i Sverige helt tappat sin auktoritet.

Men så kommr vi till de orsaker m gör barnen "ovilsamma" - en ny term av John som upplöstes under dagen- början med svek
De barn som har råkat ut för mycket svek- av orsak eller annan- litar inte på vuxna, inte heller alltså läraren- det händer ju att i en besvärlig klass lärarna byts rätt ofta...
Dagens alla barn har svårt med besvikelser och ett bra sätt att få sitationen under koll är att förbereda klassen för allt nytt- även sådant som inte är så trevligt. Ge tid att hantera kommande besvikelser helt enkelt.
Viktigt är också att läraren SER alla sina elever - kom genast att tänka pä Michele Borba från USA; Californien vars kurs jag deltog i någon gång i slutet av 90-talet -ska ännu plocka fram hennes material...  kolla- så sant
https://myframeworks.org/emotional-intelligence-experts/dr-michele-borba/
Det jag bäst minns från hennes kurs var orden " I AM HERE TO BE SEEN" - detta nämnde också John.
Följande punkt i listan om "understimulerade" elever hänger ihop med motivation och även de krav som ställs- för lätte eller för svårt gör att intresset tappas helt! Här har vi litet stastik på en britande pliktkänsla hos dagens ungdom i Sverige_ dagligen är 20-25% av eleverna frånvarande och otaliga förseningar sker under dagens lopp.
I värsta fall känns hela skolan helt ointressant och betygen har ingen betydelse. I dessa fall hjälper det om läraren kan göra sig och sitt ämne intressant och skapa motivation - ingen lätt grej det heller!
De strategilösa eleverna har hjälp av en bra studiehandledare som kan komma igång med olika sätt att studera och strukturera sina studier. Snabba framgångar utan träning hör till dagens melodi- att trist sitta och plugga på någon ordlita är ju heeelt slött.... Strategin för lärande måste synliggöras- det finns inga genvägar- men när man vill får man hjälp-hittar man en plan - provar man sig fram -lär sig = självkänslan stärks.
LYSSNA-REPETERA -LÄR!
Motiverad till andra tyrkor/ talanger är ett intressant område man kan dra nytta av-
tex en bra fotbolls spelare måste kunna : jobba i grupp- vara uthållig- kunna fokusera på spelet- jobba målmedvetet och orka nevist hålla ut i våra situationer på en lång match. Egeneskaper som också behövs i skolarbetet...Kan man hitta en bro mellan hobbyn och skolan? Nyttiga egenskaper?
FYSISKA grejer att bemärka är förstås att SOVA tillräcklig ÄTA frukost innan skolan-komma i tid -läsa sina läxor --- altt sådan tinverkar på hur man känner sig då dagen börjar!
MOTIVATION är en mycket viktig del av den relationsbundna nya skolan och då finns en trekant med hörn som AUTONOMI(=beslutsfattning) - syfte (=orsak) och MÄSTERSKAP (=jag kan) som eleven måte hitta i sin läroprocess.
Det gäller alltså att veta varför man är iskolan och vad man kan lära sig?
_John nämde till slut ännu nyaste forskningarna i lärarnas kroppspråk, och gav os en intressant aspekt om hur man får alla att jobba:
Då du ber eleverna "sätta igång" med arbetet, vänd dig snett mot tavlan du skrivit uppgiften på då du berättar detta. Mycket klarare än att bara prata ut i luften !
-Det, vilket "system" av Steinberg anses vara bättre sades inte - forskare bara "konstaterar" .Så slutsatser får läsaren alltså dra själv!


 Det svenska skolsystemet och valbarheten presenterades även av ambassadör Liisa Talonpoika- mer om hennes föreläsning om Sverige och övriga seminarium under dagarna litet senare!




En allmän observation och konstaterande av John Steinberg var att: Välfärdssamhället ger förväntningar på att allt som man vill ha finns att få_  tja-a då blir man ju van att få vad man vill ha. Och motsatt fakta ger STOOR besvikelse åt den moderna människan!



Vi blev välomhändertagna på Finlandshuset i Norrmalm och hela resan var mycket lyckad- mer om de övriga föreläsningarna och programmet senare - på finska.

lauantai 28. syyskuuta 2019

Minustako ilmastoaktivisti...? kohtuus riittäköön- ajatuksia perjantailta eduskuntatalon liepeiltä


Herään näköjään aina vähän myöhään, mutta onneksi joskus improvisaatiosta ja hetkessä elämisestä hyötyäkin.... Tosin eilen oli niin tapahtumarikas perjantai että tämän päivän velvollisuudet hoidettuani (kolme tuntia Savijärvellä, Grixien kanssa ajo-opetusta ja 3-vuotiaan irtohypitys) on takinhihat ihan TYHJÄT. juu, lasi viiniä edessä niin eiköhän yksi lauantai-iltakin saada päätökseen....

Kävin vuosi sitten YK:n järjestämän kestävän kehityksen kurssin enkä koskaan ole 6:n opintopisteen eteen tehnyt niin paljon töitä. Nyt siitä sitten on hyötyä kun tälläkin hetkellä tutkaillaan "Agenda 2030"- kohteita ja oppilailla ilmiöoppimisen yhteydessä työn alla eri kohteisiin tutustuminen ja mahdollisesti jopa kehitysajatuksia. Viime vuonna Sipoossa hyödynnettiin myös tietoja ja taustoja ilmiöoppimisen viikoilla ja ysiluokkalaiset pääsivät jopa haastattelemaan ja videoimaan nykyistä ulkoministeriämme Pekka Haavistoa! Ennakkoluulottomasti matkaan, niin alkaa tapahtumaan! Ja jos jotain pitää tehdä viereisen "maalaismaiseman"säilyttämiseksi- olen mukana! Metsää ei tähän kuvaan paljon mahtunut, mutta sitäkin pitää olla- avohakkuut seis ja harventamista tilalle!

kohta 13 liittyy siis ilmastoon, mutta huomioi mös lähes kaikki muut 17 kohtaa- linkissä selkeämmin!
https://cdn1.utbudet.com/storage/ma/6d6cd20c801f45cc8c907f889bdf4823/5ac0036e1af94743b9a84a5964096c2e/pdf/C7FEE7CEFE7DDF83B42C2A29B2DCC08A734961D7/Ag

En ollut muistanut nuorisoa koulussa valistaa, mutta 11oppilasta olivat innokkaina lähdössä mukaan eduskuntatalolle kannattamaan ilmastotekoja ja selvittämään asioista lisää - odotan heiltä raporttia kuvineen maanantaiksi! Greta Thubergista ollut puhe, ja myös hänen Asperger-syndroomastaan, mutta kaikkea kovin positiivisella kannalla. Mitään suuria odotuksia ja kiihkomielistä ajattelua ei kenelläkään ollut, ja tosiaan - hyvä niin koska;
"FÖR MYCKET OCH FÖR LITET SKÄMMER ALLT" eli "KOHTUUS KAIKESSA"
Itse valokuvasin taas tunnin verran ja kuuntelin nuorten puhujien mielipiteitä sekä katselin ympärilleni-
Yleisajatukseksi jäi tuo valtava into ja rajutkin kannanotot asioita sen enempää selvittämättä!
Oheistan muutamia valokuvia ja omia ajatuksia- onneksi kyseessä on blogi - sekä toiveen siitä, että ihmiset ainakin hieman miettisivät aihetta jatkosssa ja tosiaan kääntyisivät poliitikkojn puoleen! Itsekin pystyy tekemään yllättävän paljon vaikka vain pienin askelin!



Ihana palkittu OODI-kirjastokin pääsi kuviin ja eduskuntatlon edusta oli täyteen ahdettu- kuulin ilmeiseti väärin kun puhuivat jopa 20.000 osallistujasta päivän aikana sillä uutisissa illalla mainittiin vain 12.000 - mutta hyvä sekin! Omat oppilaat saivat jakaantua ominpäin tutkimaan tilannetta.


Paljon oli kyltteihin laitettu iskulauseita, osa hauskoja, osa ahdistava ja osa asiaankuulumattomiakin. Tässä muutama:





muutamia ajatuksia mielenilmaisujen pohjalta:
*jos olet vegaani, mistä valkuaistarpeesi tyydytetään? Ettei vaan ulkomaisella soijalla? Entä minne kaikki pierevät lehmät laitetaan, sioista ja kanoista puhumattakaan? Päästetäänkö vapaaksi?
*sotateollisuus seis- siinä olen samaa mieltä. MUTTA: työllistäjänä Suomessakin armeijalla on suuri osuus - minne kantahenkilökunta (=kapiaiset+ keittiö, varastot, huolto, rakennus.- ymym) sijoitettaisiin? Tämä on maailmanlaajuinen kysymys johon ei hetkessä vastata!
*ei saa matkustaa lentokoneella, mutta laivatko ovat ok? Entä autoilun rajoittaminen - taajamissa täysin perusteltua mutta miten maaseudulle jossain Pohjois- tai Itä-Suomessa jossa pitkät välimatkat ja joukkoliikenne harvaa? Mitä vaihtoehtoja on tarjolla? Etätyö ja nettikokoukset suotavia ja kehiteltävä, muttei se sähköyhteyskään täysin energiavapaa ole...
* Autoilua pitäisi mielestäni kehittää - sähköautojen kehittelyn lisäksi- myös siihen suuntaan miten vähänpäästöisiin ja energiapihiin kulkuneuvoihin saataisiin toimivuutta. Itse myönnän autoilevani noin 40.000 km vuodessa ja tämä suurimmaksi osaksi koska työajat ja - matkat ovat hankalia ja /tai julkista liikennettä vaan ei ole saatavilla kohtuullisten aikarajojen sisällä. Suomi on harvaanasuttu maa, ei ole mitään mieltä rakennellä julkista liikennettä syrjäseuduille jossa bussissa istuu 2-3 matkustajaa ja valtio joutuu tukemaan bussiyhtiön kuluja!
*Asia, joka ei lainkaan ole tullut esille- missä vedetään harrastuksille raja? Tällä hetkellä menossa Dohan yleisurheilun MM-kisat olosuhteissa, jotka vaativat ilmaston viilentämistä ja jossa urheiluareenoita on ollut rakentamassa kurjissa oloissa työskentelevät siirtotyöläiset. Ovatko tällaiet kisat yleensä järkevät pitää? -Itse hevosurheilijana en voi olla mainitsematta niitä kuluja ja päästöjä joita aiheutuu vaikkapa vain hevosia siirrettäessä (diesel)autoilla kisapaikasta toiseen lennoista puhumattkaan! Jos oikein ympäristöä ajatellaan - harrastuksetkin seis -lemmikkieläimistä puhumattakaan! Ainoa "oikea" ympäristöystävällinen ihminen Suomessa lie Pentti Linkola jonka ajatukset ovat erittäin radikaaleja- tutustukaapa!

*Eläinaktivistit ovatkin sitten luku sinänsä- tämäkin "kettupoika" joka onnettomana oli itsensä ahdannut häkkiin ja kavereineen vaati "eläimille oikeutta"
Turkistarhauksesta saa ja pitää keskustella- elinkeino siis sekin josta tällä hetkellä hieman alle  1000 tarhaa, lähinnä Pohjanmaalla.
*Suurostajina kiinalaiset, joilla myös jo aloittelevaa omaa tuotantoa minne suomalaisiakin siitosläimiä on myyty. Ties minkälaisissa olosuhteissa?
* Turkki turkkina- luksustuotteesta voinee rikkaat maksaa sellaisen hinnan että eläimiä voisi kasvattaa paljon väljemmissä ja luonnonmukaisimmissa olosuhteissa? Ellei hinta/laatu kohtaa, tarhaus poistunnee itsestään. Parempi vaihtoehto mielestäni kuin se, että täyskiellolla tarhaaminen siirtyy täysin Kiinan hyvinkin kyseenalaisille markkinoille!
*Oma mokkaturkkini jossa jonkinlainen turkiskaulus on yli 30 vuotta vanha- yhä lämmin vaikkei mikään muotituote olekaan - eikö jo tämä ole osoitus kestävästä kehityksestä?
*turkistarhaajien liiton omat nettisivut hyvinkin asialliset ja avoimet- kannattaa katsastaa!

Itse tilaisuudesta vielä sen verran, etten ymmärrä miksi siinä jotain "lakkoilua" tarvittiin - muitakin opettajia luokkineen näkyi ihmispaljoudessa ja tärkeästä asiasta on kyse - en oikein tiedä onko näillä mielenosoituksilla niin paljon valtaa vaikka näkyvyyttä kuitenkin?
Itse sain kuntalaisaloitteesta enemmän toimintaa aikaiseksi kun kokosin nimilistan toiveesta että Mäntsälän Sääksjärven uimaranta kunnostettaisiin ja hankittaisiin tarvittavat tienkäyttöluvat kuntoon ensi kesään mennessä. Hyvin itsekkästi minulta ajateltu - Katrinranta säästyisi näin ollen enemmän aikuisille ja pikkulapet - omat pojanpojat mukaanlukien- pääsisivät temmeltämään ja pitämään ääntä hiekkarannalle! Kunnan teknisen lautakunnan kokous "siunasi" hankkeen ja telninen toimisto määrättiin toimeenpanijaksi- joten ensi kesää odotellessa!

VIELÄ pari ajatusta ilmaston lämpenemisen estosta - ihan ruohonuuritasolla ja hiilijalanjälkeä pienentäen:
*maallakin - aja lyhyet matkat vaikkapa  pyörällä tai kuntoilemalla! Eipä tarvitse aina sinne salille mennä.
*Säästä -etenkin- kuumaa vettä  äläkä "lotraa"
*talvi tulee ja lämmittää tarvis- mutta onko sen lämpötilan oltava yli 22C ??? 18oC riittää hyvin, ja jos paleltaa, laita ihmeessä vaatetta!!!
*vaateostoksilla - harkitse materiaalia ja käyttöikää. Ei sen muodin mukaan tarvitse aina juosta nuorenkaan!
*tee löytöjä kirppiksellä ja kierrätä!
*"viimeinen myyntipäivä" ei todellakaan ole viimeinen käyttöpäivä! Mieti mitä ruokaa ostat! Itse olen ollut aivan uuden ongelman edessä kun Fasu-koiraa ei enää ole - ruoantähteet! Skriik- vaatii uudelleenajattelua sekin kohde!!!
*Kaikessa ei voi olla täydellinen- jos syöt lihaa, niin määrää voi toki vähentää- en oikein ymmärrä niitä väkisinpakotettuja vegetaristi-päiviä kun lihan määrääkin voin annosta kohti vähentää!
*MIKSI puhutaan huolestuneena siitä, ettei talous kasva?? Sehän on hyvä asia jos ihmiset vähän miettii mihin rahansa laittavat ja jos markkinoilta sattuu löytymään muutakin kun kertakäyttötuotteita?
*pari kieltoa lisää- älä roskaa-älä tuhlaa- älä osta turhaa....ja pojille- älä aina paina sitä kaasupoljinta täysillä kun kuitenkin haluat ajaa- ajotekniikallakin säästää löpöä!
*Suomi on luvatun teknologian maa - siitä myös työpaikkoja ja kehitystä ilmaston lämpenemiseen!!!
*ja tärkeää - älä pode "ilmastoahdistusta" vaan jos asia todella huolestuttaa ja et saa yötäsi nukuttua- TEE JOTAIN - poliitikkoja painostamalla he joutuvat lunastamaan vaalilupauksensa! Ja jos innostut jotain suunnittelemaan- myös toteuta!
*Jos jostain kohtaan et ole ihan ympäristöystävällinen ja "vihreä" , mieti miten toisella tavalla sen voit korvata? Ei yksi ihminen sotaa voi voittaa!
*Yhdesssä tekemällä ja sopimalla saamme jotain aikaankin- pienin askelin eteenpäin!


* Nyt ei muuta muistu mieleen, mutta laitan vielä Facessa pyörineen "oikeutta eläimille" julisteen - mitäköhän niillä hevosilla sitten pitäisi tehä kun ei saa ratsastaa eikä voi syödäkään ja raviurheiluhan se vasta rääkkäystä onkin????   HOH-HOH -laitumelle vaan. kivaa Suomen oloissa tammikuussa....


ja lopuksi se kaikkein tärkein mitä hevosiin tulee jota opettelin pikkutyttönä - tämä niin pätee vielä: