Kuva työhevosmestaruuksista toukokuun lopulla Ypäjältä.
Tässä jos missään, tehdään töitä!
Jäin eilen miettimään niitä keinoja, miten saataisiin sitä "digitietoa" kaikille, ja mahdollisimman matalalla kynnyksellä.
Kirjastot ovat jo sankoin joukoin mukana "Taikoja"-hankkeessa, mutta voitaisiinko hyödyntää (molemminpuolisesti) avustajina ammattikoulujen tai AMK:n opiskelijoita jotka ovat suorittamassa työssäoppimista? Siinähän korostuisi ja kehittyisi myös opiskelijoiden asiakaspalvelutaidot, ja neuvonta voisi toimia henkilökohtaisella tasolla vaikka ilman mitään ajanvarauksia ?! Toki kirjastoissa tänäänkin neuvotaan ja paljon on jo nuoria siellä työssäoppimassa, mutta laajempi tiedottaminen tästä mahdollisuudesta taitaa puuttua?
Ja miten nuorisolle nuorisotyön yhteydessä?
Kirjastoista voisi vahingossa vielä löytyä ihan mukavaa ja helppoa lukemistakin ....
Ongelmanahan taitaa olla se "kotoota poistuminen" joten tässä pitäisi kai taas laittaa ne muoviämpärit kehiin - suomalainen on niin hullu, että kun jotain saa ilmaiseksi niin jonoahan syntyy...
HS 31.7.2017 |
Opintotuen saannin uudelleenmuotoilu koskettaa monia toisen asteen opiskelijoita ja on saanut paljon kritiikkiä; nyt jo ruotsinkielisen HBL:n Susanna Ginman puuttui pääkirjoituksessaan tähän muutokseen, joka hänen mielestään on jo askel eriarvoisuuden lisääntymiseen. Vuoden takainen Outi Sirviön väitöskirja myös todentaa että sosioekonominen tausta koulutuksellisine tavoitteineen koskee lähinnä perheitä joissa suurimaat ja pienimmät tulot. Köyhyys koettelee.
Nyt kun Suomi on päässyt nousukierteeseen, olisi todellakin huolehdittava siitä, ettei kukaan putoa veneestä vaan saamme yhdessä maamme jaloilleen!
Näihin asioihin aion paneutua työn merkeissä täysillä; tavoitteena "kaikki mukaan kehitykseen"-ajattelu ! Masennushan siitä seuraa jos vaan vierestä katsoo kuinka maailma menee menojaan! Uskon sinisilmäisesti siihen, että jokaiselle löytyy se paikka tässä maailmassa, se "oma juttu" pitää välillä vaan kaivamalla kaivaa esiin!
digitalisaatio - lukeminen - laskutaito kulkevat jopa käsikädessä kun sen vaan oivaltaa!Arkirutiinitkin sujuvat paljon helpommin kun vähän osaa kalkyloida ja verrata hintoja sekä saa omat kulut inhimillisiin mittakaavoihin. Nuorilla (ja joskus meillä vanhemmillakin) tahtoo olla niin epärealistiset ajatukset siitä, mihin rahaa voi käyttää. Jos tekee mieli juhlimaan tai löytyy ihana mekko kaupan alesta, ja pankkitili on tyhjä, ei kun pikavippi! 19.6. Aktian asiakaslehti "Talouden aika" /Jooa Murtonen kirjoitti maksuhäiriöitä löytyvän jo 13% 25-30 vuotialta nuorilta! Ja kyseessä ei ollut esim asuntolainoja, vaan nimenomaan niitä pikavippeja.Kasottain.
Kesä kääntyy loppupuolelle, arkisia ongelmia näkyy mm mansikoiden vähyydessä - en ole vielä päässyt hintojen kanssa sopuun ja pakastin on tyhjä....Sienet alkavat kypsymään - kanttarelleja olenkin jo poiminut, mutta vadelmat antavat vielä odottaa ja mustikkasatokin on epätasaisesti kypsynyt.
Kovat ovat taas keskustelut ulkomaisista marjanpoimijoista ja jokamiehenoikeuksista - hyvähän tuo että joku poimii eikä marjat mätäne metsiin! Mukavan tienistin siitä saisi suomalainenkin nuori kun vaan malttaisi itsensä tietokoneelta tai kännykästä irrottaa! Voihan kavereiden kanssa mennä niin eksymisenvaarakin vähenee! Pokemon go-pelin voisi ladata mustikkavahdiksi!??
Näissä ajatuksissa sateisena keskiviikkona.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti