tiistai 22. elokuuta 2017

EM Göteborgissa- viritytään taajudelle kouluratsastus / Charlotte Dujardin



Facebook tietää kaiken. Tällainen tuli nenän eteen, katsoin että jo kaksi vuotta sitten Kanadassa pidetyltä klinikalta, Carley Sparks´in (horse network) tekemä kooste .
Mainioita ajatuksia ja hyvin sanoiksi puettu!

"Et saa pelätä hevosen voimaa- sinun täytyy se oppia hyödyntämään"

Niin totta - siksi valitsin tämän kohdan ensimmäiseksi koska tuomarin ja valmentajan näkökulmasta tämä on aremmilla ratsastajilla suuri ongelma - kehitys pysähtyy kun aletaan ratsastamaan "käsijarru päällä" jotta hevonen "ei keksisi mitään" ja villiintyisi.
Tänä päivänä näkee valitettavan paljon lyhyttä kaulaa, avonaista  suuta, maahansidottua laukkaa eikä liike myöskään mene läpi selän. Tällaisella ratsastuksella saa sanoa "hyvästit" sille nuorena joustavasti liikkuneelle hevoselle joka vanhempana yhä "kyttää mörköjä" tai mennä töpöttää ponin lailla ohjelmat läpi.
JOS hevosessa on energiaa- hyödynnä sitä! Itse muistan opettaneeni hieman piaffin alkeita kun erään tamman kanssa jäimme kahden hirven väliin metsätiellä... Kylläpäs jalka nousi, mutta sen verran kovaa hakkasi sydän satulan läpi että poistuimme melko pian. Tosin, hirviäkin taisi hirvittää, sen verran kovaa ne paikalta poistuivat kun toinen uskalsi edestäni sitten tien ylittää!
PUOLIPIDÄTTET - ei niitä edes voi tehdä ellei hevosessa ole eteenpäinpyrkimystä! Ja se on sentään kaiken A ja O!


"Ratsastajana sinun täytyy olla rohkea ja uskaltaa myös asettaa tavoitteita ja katsoa miten pitkälle rahkeet riittää"



Silkkaa tavoiteasettelua siis. Tosiasia vaan on, että moni ratsastaja nykyään vain "katsoo kisan kerrallaan" eikä lainkaan aseta järkeviä tavotteita. Tai edes välitavotteita.
Vaikka ratsastus on laji joka vaatii "fiilistä" ei tavoiteasettelu ole sitä. Ei sellainen unelma, jota koskaan edes ole ollut, voi toteutua! Unelmoida saa ja pitää, työllä ne unelmat voidaan rakentaa tavotteiksi!

"Kuumat hevoset on opetettava sietämään ja hyväksymään pohkeen. Laiskojen hevosten on opittava liikkumaan myös ilman pohjetta"


Itsestäänselvyys tämäkin, jota harvemmin tullaan ajatelleeksi. Olen itse opettajana lähes vainoharhainen ratsastustunnilla jossa oppilaat jatku-
vasti hakkaavat kantapäillä tai koko ajan ovat käskemässä hevosta eteenpäin. Mikään ei voi olla niin turruttavaa!
Kuumat hevoset rauhoittuvat ihmeesti kun niitä taas käskee tasaisesti rauhallisin pohjeavuin; ikäänkuin pitää hevosen lievässä pihtiotteessa jalkojensa välissä. Se kertoo hevoselle että sillä on tehtävä, johon se rauhallisesti voi keskittyä ja odottaa ratsastajalta lisäohjeita.


"Ajattele käsiesi olevan satulan edessä työntäen hevosta kuolaintukea kohti, ei koskaan vetämällä taaksepäin"

Yksinkertainen neuvo, ja vältytään liian lyhyeltä kaulalta...Itse puhun usein ohjista "tankoina" jotka toimivat siten, että kun kättä hieman työntää eteenpäin, myös hevosen kaula venyy.
pull - push . Pieni, mutta merkittävä ero!

"Jokaikisen siirtymisen (askellajista toiseen) jonka ratsastat kotona, on oltava HYVÄ:

So simple.
Ratsastus on loppujen lopuksi aika yksinkertaista- joko teet oikein tai väärin. Toki virheistäkin oppii, mutta tietyissä asioissa on oltava tarkka- ei ole päiviä jolloin sallitaan huolimattomuutta ja sitten niitä päiviä jolloin ollaan tarkkoja. Sitä ei hevonen ymmärrä; verrataan lapsiin jotka joskus saavat marisemalla itselleen kaupassa karkkia - hyväksi koettua tapaa kokeillaan taatusti seuraavallakin kauppakäynnillä!

Tarkkuus pätee myös kulmissa- niitä joko on tai ei ole, mitään siltä väliltä ei löydy. Niin, paitsi ympyrällä ratsastus mitä minäkin laiskana suosin- saa koko ajan säilyttää taivutuksen ja ulko-ohjan tuen.
Kulmat ja lyhyet sivut ovat ne kohdat radalla, jossa valmistelut tapahtuvat. Ja jos tarkkaan luet kouluohjelmia, joissakin ohjelmissa niistä voi saada numeronkin!

"Kulmat ja lyhyet sivut - niistä ne liikkeet  ratsastetaan. Yhdeksän kertaa kymmenestä sinun on valmisteltava ja tehtävä jotain jo  kulmassa -jos ratsastat huonon kulman , ratsastat myös huonon liikkeen"


Tähän päättyy kouluratsastusosuus tältä kertaa, lisää seuraa varmasti kannanottoineen kunhan palaan Göteborgista jonne lennän perjantaina. Euroopanmestaruudet ovat alkaneet karsinnoilla ja tervetuliaisluokilla jo tänään. Suomalaisittain tietty toivomme parasta - Grixien Breederskuski Satu Liukkonen starttaa pienellä Gurra Hopilla jolla onneksi on ISO sydän! Lycka till!


keskiviikko 2. elokuuta 2017

Lisää ajatuksia perustaidoista, työllisyydestä ja syrjäytymisestä


Kuva työhevosmestaruuksista toukokuun lopulla Ypäjältä.
Tässä jos missään, tehdään töitä!

Jäin eilen miettimään niitä keinoja, miten saataisiin sitä "digitietoa" kaikille, ja mahdollisimman matalalla kynnyksellä.
Kirjastot ovat jo sankoin joukoin mukana "Taikoja"-hankkeessa, mutta voitaisiinko hyödyntää (molemminpuolisesti) avustajina ammattikoulujen tai AMK:n opiskelijoita jotka ovat suorittamassa työssäoppimista? Siinähän korostuisi ja kehittyisi myös opiskelijoiden asiakaspalvelutaidot, ja neuvonta  voisi toimia henkilökohtaisella tasolla vaikka ilman mitään ajanvarauksia ?! Toki kirjastoissa tänäänkin neuvotaan ja paljon on jo nuoria siellä työssäoppimassa, mutta laajempi tiedottaminen tästä mahdollisuudesta taitaa puuttua?
Ja miten nuorisolle nuorisotyön yhteydessä?
Kirjastoista voisi vahingossa vielä löytyä ihan mukavaa ja helppoa lukemistakin ....
Ongelmanahan taitaa olla se "kotoota poistuminen" joten tässä pitäisi kai taas laittaa ne muoviämpärit kehiin - suomalainen on niin hullu, että kun jotain saa ilmaiseksi niin jonoahan syntyy...

HS 31.7.2017


Opintotuen saannin uudelleenmuotoilu koskettaa monia toisen asteen opiskelijoita ja on saanut paljon kritiikkiä; nyt jo ruotsinkielisen HBL:n Susanna Ginman puuttui pääkirjoituksessaan tähän muutokseen, joka hänen mielestään on jo askel eriarvoisuuden lisääntymiseen. Vuoden takainen Outi Sirviön väitöskirja myös todentaa että sosioekonominen tausta koulutuksellisine tavoitteineen koskee lähinnä perheitä joissa suurimaat ja pienimmät tulot. Köyhyys koettelee.
Nyt kun Suomi on päässyt nousukierteeseen, olisi todellakin huolehdittava siitä, ettei kukaan putoa veneestä vaan saamme yhdessä maamme jaloilleen!
Näihin asioihin aion paneutua työn merkeissä täysillä; tavoitteena "kaikki mukaan kehitykseen"-ajattelu ! Masennushan siitä seuraa jos vaan vierestä katsoo kuinka maailma menee menojaan! Uskon sinisilmäisesti siihen, että jokaiselle löytyy se paikka tässä maailmassa, se "oma juttu" pitää välillä vaan kaivamalla  kaivaa esiin!
digitalisaatio - lukeminen - laskutaito  kulkevat jopa käsikädessä kun sen vaan oivaltaa!Arkirutiinitkin sujuvat paljon helpommin kun vähän osaa kalkyloida ja verrata hintoja sekä saa omat kulut inhimillisiin mittakaavoihin. Nuorilla (ja joskus meillä vanhemmillakin) tahtoo olla niin epärealistiset ajatukset siitä, mihin rahaa voi käyttää. Jos tekee mieli juhlimaan tai löytyy ihana mekko kaupan alesta,  ja pankkitili on tyhjä, ei kun pikavippi! 19.6. Aktian asiakaslehti "Talouden aika" /Jooa Murtonen kirjoitti  maksuhäiriöitä löytyvän jo 13% 25-30 vuotialta nuorilta! Ja kyseessä ei ollut esim asuntolainoja, vaan nimenomaan niitä pikavippeja.Kasottain.


Kesä kääntyy loppupuolelle, arkisia ongelmia näkyy mm mansikoiden vähyydessä - en ole vielä päässyt hintojen kanssa sopuun ja pakastin on tyhjä....Sienet alkavat kypsymään - kanttarelleja olenkin jo poiminut, mutta vadelmat antavat vielä odottaa ja mustikkasatokin on epätasaisesti kypsynyt.
Kovat ovat taas keskustelut ulkomaisista marjanpoimijoista ja jokamiehenoikeuksista -  hyvähän tuo että joku poimii eikä marjat mätäne metsiin! Mukavan tienistin siitä saisi suomalainenkin nuori kun vaan malttaisi itsensä tietokoneelta tai kännykästä irrottaa! Voihan kavereiden kanssa mennä niin eksymisenvaarakin vähenee! Pokemon go-pelin voisi ladata mustikkavahdiksi!??
Näissä ajatuksissa sateisena keskiviikkona.






tiistai 1. elokuuta 2017

uusi "laji"- syrjäytyneet pojat&miehet ?! - "Tarttis tehrä jotain" !


Kuvassa kauniita takiaisen "alkuja" - mutta mitä niistä sitten kehittyykään?
Miksi nuorista miehistä maassamme liian usein tulee syrjäytyneitä, kotona kyhöttäviä, kouluttamattomia ja työttömiä? Ehkä yökaudet tietsikkapelien kimpussa häärääviä nörttejä, joiden it-taidot sitten siihen pelaamiseen usein rajoittuvatkin.
Tai koviksia, joista vähitellen kehittyy joko suuremman tai pienemmän luokan rikollisia- kuka ajautuu huumeisiin, kuka varkauksiin, kuka väkivallantekoihin ja kuka sitten vielä näiden kaikkien yhdistelmiin?
Mitä tekemistä on kasvatuksella, koulumaailmalla, sosiaalisilla taidoilla ja koko elämisen meiningillä maassamme, joka kuitenkin on korkean teknologian tyyssija ja yhä PISA-tutkimusten kärkimaita; lievästä laskusta huolimatta.
EVAn (Elinkeinoelämän valtuuskunta) on julkistanut tuoreimman tutkimusraporttinsa aiheesta jo helmikuussa, mutta nyt kesällä on julkaistu useita artikkeleita eri lehdissä ja ylen kautta poikien lukutaidottomuudesta, kasvatuksen "puutteesta" ja koulun uudistumisesta- jonkinlaisia johtopäätöksiä voitaneen vetää ja etsiä syitä moiseen kehitykseen joka on ollut alullaan jo vuonna 2012 tehdyssä tilstoinnissa! Vuonna 2010 laskettiin Suomessa olleen noin 51.300 15-29 vuotiasta miestä, joilla ei töitä, ei opiskelupaikkaa, "ei elämää". Nyt luku jo lähentelee 80.000 - erittäin kyseenalainen kehitys seitsemässä vuodessa!
Oheen liittämäni artikkelit liittyvät vahvasti lukutaitoon ja mahdollisiin oppimisvaikeuksiin, joita toki tutkitaan, mutta kun mekaaninen lukeminen alkaa sujua, jätetään usein siihen. Jossain englanninkielisessä kirjallisuutta käsittelevässä seminaarissa jo vuosia sitten mainittiin valtavat erot britti- ja jenkkikirjallisuuden välillä; siis laadullisesti. Ihmetellessäni syitä, britit tokaisivat hieman hymähdellen etteivät jenkit osaa lukea, heillle täytyy kaunokirjallisuuskin painattaa selkokielellä tai slangilla... Tähänkö meilläkin ollaan menossa?

Sanna Ukkolan blogi https://yle.fi/uutiset/3-9749261  
antaa kylmää kyytiä kasvattajille, jotka eivät henno "häiritä" datamaailmassa viihtyvää jälkikasvuaan tai estää liiallista somettamista- onhan ihanaa että lapsella on ystäviä! Toki, oikein käytettynä tekniikka auttaa oppimisessa ja avaa uusia maailmoja, mutta aivan kuten alkoholin, huumeiden tai  pelaamisen suhteen voi syntyä riippuvuutta. Ja senhän kaikki myöntää, ettei tällainen riippuvuus ole terveellistä?!
Taikoja-hankkeen tiimoilta  olen yrittänyt perehtyä asioihin jo toista kuukautta, ja koska oma osaaminenkin, etenkin se it - on välillä hukassa, en lainkaan ihmettele miten ylivoimaiselta ajan tasalla pysyminen saattaa tuntua siltä henkilöltä, jolla on lievempikin lukihäiriö tai muu oppimisvaikeus. Helpompi vaan todeta kuten kettu aikanaan pihlajamarjoista: happamia ovat!

https://yle.fi/uutiset/https://yle.fi/uutiset/3-9513404
Tapio Laakkonen /yle on huhtikuussa selvittänyt syrjäytymisen olemusta itäisessä Suomessa, ja turhauttavinta on kyllä se voimattomuus ja suoranainen velttous mikä ihmisestä tekee täysin aikaansaamattoman. Huonoja kokemuksia koulunkäynnistä, kotiongelmat, näköalattomuus,masennus, mielenterveysongelmat,  pelko pärjäämisestä kilpailuyhteiskunnassa, kavereiden puute.... syyt ovat moninaiset eivätkä ne totisesti ratkea sillä että kouluihimme hankitaan lisää tietotekniikkaa ja vähennetään lähiopetusta ja lisätään omatoimista opiskelua! Eivät nämä nuoret miehet olisi syrjäytyneitä jos he olisivat omatoimisia!

ylen toimittaja Pasi Peiponen /   https://yle.fi/uutiset/3-8720626  raportoi kotikonnuiltaan Kuhmosta viime keväältä huolestuttavia lukuja lukutaidon heikkenemisestä nimenomaan poikien joukossa. Kirjat vaan ei kiinnosta kun on se netti.
Huolestuttavia ovat työttömuusluvutkin Itä-Suomessa; esimerkiski Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa työttömiä löytyy reilut 20% aikuisväestöstä- suurin osa miehiä. En löytänyt ajankohtaisia tilastoja tämän hetkisestä tilanteesta, mutta vertailuksi liitän tuoreimman tilaston maamme työttömyydestä, joka on kolahtanut laskuun mm Naantalin ja Turun auto- ja telakkatoiminnan varjolla .http://tilastokeskus.fi/til/tyti/2017/06/tyti_2017_06_2017-07-25_tie_001_fi.html


Miten tämä näkyisi Pohjois-Karjalassa tai yleensä Itä-Suomessa onkin sitten vaikeampi pähkinä purtavaksi. https://yl


Viereisen kuvan Aleksi Salusjärvi on blogissaan myös käsitellyt poikien lukemattomuutta ja heittää kehiin muutamia ajatuksiakin :

https://yle.fi/uutiset/3-9428600

kannattaa lukea!


Itse olen saanut omia poikiani lukemaan osittain Juha Vuorisen avulla- "Juoppohullun päiväkirja" lie kaikille tuttu, mutta moniko tiesi että Vuorinen kirja kirjalta on parantanut äidinkielen laatua ja saa pojat ikäänkuin huomaamattaan lukemaan useitakin kirjoja! Myös hyväntekeväisyydestä ja maailmanparantamisesta on vähän kyse, sillä uusin kirja"Hola(n) takaa"ohjaa myös osan tuotosta "suomalaiset kuntoon"-nimiselle hankkeelle jossa annetaan äijämäisiä terveysohjeita niin syömisen, nukkumisen kun liikunnan suhteen. (os. www.vahvempi.fi)


     Ongelmia on ja onhan niitä jo analysoitukin - kuka syyttää nettiä, kuka koulujen opetusta, kuka piiloon jääneitä oppimisvaikeuksia, kuka mitäkin...
Tilanne jatkon kannalta on kuitenkin se että liikutaan ONGELMANRATKAISUtaitojen parissa, ja tätä työtä ollaan Taikoja-hankkessa jo tehtykin ja tehdään - täysillä. Rahoitus on järjestyksessä, innostuneita vetäjiä riittää ja kohderyhmä melko selvillä - nyt onkin sitten kyse siitä, miten tietoa ja motivaatiota oppimiseen ja lukemiseen saadaan levitettyä mahdollisimman laajalle ja näkyvästi?
Ja kentältä olisi mitä mainiointa kerätä nuorten ja vähän vanhempienkin miesten mielipiteitä siitä, mitä hyötyä heille lukutaidosta on ellei heitä Tolstoi, Dostojevski tai Mika Valtari kiinnosta, niin mitä pitää lukea ja miksi? Miten lukutaito liittyy työnsaantiin ja elämänhallintaan yleensä? Ja onko tietokoneelta osattava etsiä muutakin kun parhaimmat pelit? Ja jos palkka on 10,90 / tunnilta , niin pitääkö osata laskea paljonko kuukaudessa jää käteen? Mistä muodostuu kesäloma ja koska sen saa pitää? Kannattaako viikonlopun kapakkakierrokselle ottaa varalta satasen pikavippi? Mikä se korkojuttu ja muut kulut siinä sitten tarkoittaa?

Omalta osaltani tällainen hanke-työ on ollut vielä paljolti taustojen tutkimista ja asioiden selvittelyä, mutta kyllähän se selvä on, että satavuotias Suomemme tarvitsee niitä tekijöitä eikä tuvan nurkissa istuskeskelevia röhnöttäjiä! Ja jos/kun lukeminen & kirjoittaminen, laskeminen tai tietotekniikan hyötykäyttö tuottaa ongelmia- apua löytyy! MOTIVAATIO ja sen löytäminen on -taas kerran- se avainsana millä saadaan ihmiset liikkeelle ja innostumaan - pitäisikö niitä suosittuja muoviämpäreitä jakaa oppijoillekin kun saapuvat kirjastoon tai muuhun tilaisuuteen lukemaan ja oppimaan?

http://www.iskelma.fi/uutiset/suhteet/a-124945?_ga=2.25391485.1513841316.1501306706-708435007.1501306706

"PALJON KIRJOJA LUKEVAT OVAT HYVIÄ RAKASTAJIA"


olisiko tästä kirjoituksesta motivaatiota lukemiseen?
PS! Linkki pitää ensin aukaista ja teksti lukea ;)

(Vielä tiedoksi- vaihtaessani otsikkoon soveliamman sanan "laji" rotu-sanan tilalle, huomasin että jo 50 lukijaa oli tekstiini tutustunut. Jos olen jotakuta loukannut, pyydän nöyrimmin anteeksi. "Rotu"sanaa alunperin käyttäessäni ajattelin/vertasin toki hevosiin, enkä suinkaan esim kolmannen valtakunnan Fuhrerin ajatusmaailmaan!


https://blogs.sis.uta.fi/taikoja/

Suomen kesässä on taikaa - silloin kun ei sada!