torstai 25. helmikuuta 2016

ADHD-Närhi Lahdessa (Niilo Mäki-instituutti) Ypäjällä Herve Godignon- Emile Faurie ym - tämäkö hiihtoLOMA?

M Godignon a monte toutes les chevaus -ici Billnäs Calibro

Sillisalaatiksikin voisi opintojani kutsua, mutta sain asioista aikamoista yhteenvetoa tehtyä kun yhdistin erityisoppilaan opetuksen ratsastuksenopetukseen ja valmennukseen - urheilulaji, jossa AINA on kaksi osapuolta, ja jossa se nelijalkainen AINA on erityisoppilas - ellei muuten, niin kommunikaation ja fysiikkansa takia. Ja,- lainatakseni Emile Faurieta, - myös suoranaisen tyhmyytensä takia. Selkeä sanoma: TOISTA TOISTA TOISTA: KERTAA KERTAA JA KERTAA
HARJOITTELE HARJOITTELE JA HARJOITTELE!
Tämä on mielestäni nykyaikana koulumaailmassa unohtunut - kaiken oppimiseen pitäisi löytyä jotain ihmeellisiä oikoteitä, ja jos jotain oppimishäiriöitä ilmenee, voidaan hyvällä omatunnolla jättää asioita tekemättä odotellessa siitä uutta, mullistvaa opetuskeinoa jolla kaikki tieto&taito pumpataan ihmisen aivoihin hänen sormeaankaan nostamatta tai silmäänsä räpäyttämättä. Niin, tämä mieluiten silloin kun ollaan nukkumassa ettei minkäänlaista vaivaa tarvitsisi nähdä!

Tarkkavaisuuden ja toiminnanohjauksen ongelmat, OPH:n kustantama ja Niilo Mäki-instituutin kautta toteutettava 3:n op:kurssi Lahdessa oli vetänyt kolmattakymmenettä opettajaa ja myös koulunkäyntiavustajia terapeutin ja koulupsykologin Lahdesta ja ympäristöstä- suurin osa nuoria ja innokkaina uransa alkuvaiheilla.

Tässä muutamia koottuja kohtia neuropsykologi Vesa Närhen luennosta, jossa keskusteltiin intensiivisesti  hyvässä hengessä

*Oppilaille syytä "avata" koulun arvot, jotka usein ovat hienoa sanahelinää kunnioittamisesta ja työrauhan suomisesta, mutta MITÄ se on käytännössä, jää monelta oppilaalta tieodostamatta. Hyvä käyttäytyminen on se, mikä pitää huomioida, ja kysyessäni miten pitkälle voidaan mennä itsestäänselvien asioiden palkitsemisessa, saatiin hyvää keskustelua aikaiseksi. Närhen käyttämä tapa "vihreästä kortista" hyvin käyttäytyneelle nuorelle on parempi uin jokin palkkionmetsästys mitä itse olen ihmetellyt. Yhtenä esimerkkinä käytettiin myös opekokouksen ajoissa tulleiden opettajien kesken tapahtunutta arvontaa, johon osallistuttiin aivan kokouksen alussa. Palkintona taisi olla viikon ilmaiset kahvit opehuoneessa tms, mutta myöhästymiset olivat vähentyneet huomattavasti uuden käytännön myötä!
*kyseessä siis kohdennettu positiivinen palaute - AINA
*Reilu peli ja avoimuus tärkeätä
*mitkä ovat (huonoa) käyttäytymistä edeltävät tekijät?
*diagnoosi "tarkkavaisuushäiriö" ei sinänsä merkitse mitään - jokaisella on omat oireensa ja niihin "lääkkeet". (Erittäin diagnoosikriittinen on Timo Saloviita, jolta paljon julkaistua materiaalia ja mielipiteitä. Närhi katsoo olevansa pikemminkin "välimaastosssa" ja toteaa usein diagnoosin lisäävän ymmärrystä ja helpottavan oppilaan itseymmärrystä)
*lapsen oma toiminnanohjaus on se, joka tarkkaavaisuushäiriöisellä on hitaasti kehittynyt, ja tilanteidenhallinta on tällaisella lapsella kehityksestä viivästynyt.
*Tuen tarve liittyy suoranaiseen käyttäytymissääntöjen opetteluun ja hallintaan - anna aikaa!
*OLE SELKEÄ -mitä on toivottu käyttäytyminen, mitä ei-toivottu?
* "Mokatut jutut hoidetaan, rangaistus lusitaan - ja sitten homma on ohi"
*kaikissa toimissa - palaute HETI, muuten hyödytön
*vanhempia turha syyllistää - he ovat jo "kestäneet" lastaan hänen syntymästään saakka päivittäin - koulussa oppilas viettää vain murto-osan ajastaan!
* Asioiden käsittely lyhyissä pätkissä ja mielellään toiminnallisesti
*virikelelut, -pallot,- istuimet, jumppakuminauha tai "hiljaa-liikunta-väline" niille, joilla taipumus häiritsevästi heilua, hypistellä tai vatvoa jotain... (Huomasin miettiväni, piileekö lähes meissä kaikissa pieni ADHD-taipumus eikä vain niissä 5% joita maailmanlaajuisesti diagnosoidaan?)
* muista ennakoida tulevat tehtävät, pilkkoa asioita pieniin osiin ja jäsennellä, selkeyttää esim päivän ohjelma (=välttää yllätyksiä)
'PALAUTTEEN suhteen : ole johdonmukainen, anna palautetta säännöllisesti ja välittömästi. Oli palaute sitten negatiivinen tai positiivinen , sen pitää tuntua pahalle/ hyvälle.
*positiivisen palautteen voi antaa usein ja ikäänkuin ohimennen - taputus olalle, vihreä kortti,tarra,  hyvä-sana.....
*jos uhataan, on uhkauksen oltava toteutettavissa, muuten menettää merkityksensä
* Jos kännykkä on vaikea pitää taskussa, voidaan antaa esim kolmen minuutin jälki-istunto heti tunnin jälkeen - tämä sääntö teroitettava kaikille oppilaille selvästi!
* Ja vielä:
"Aikuisen tehtävä on asettaa käyttäytymiselle rajat - lasten tehtävä on testata ne!"

Ensi tapaaminen maaliskuun puolessavälissä - minun tehtävänäni on tehdä valitulle oppilaalle (vanhempien luvalla) toivotun käytöksen muutoslista, edellyttäen että minulle löytyy oppilas jonka kanssa pääsen vakituisempaan työskenetelemään. Mahdollisuus myös tehdä avoimempi toimintasuunnitelma tiettyyn aiheeseen liittyen, ja nämä hassut 1 opsin ruotsinopinnot amiksessahan ovat jo minun kehitystyöni aiheena - siitä eteeenpäin!

________________________


Herve Godignon (1952, Paris) 4. les Olympiques 1992 Barcelona
 Ypäjälle tiistai-aamuna HERVE GODIGNONIN (FRA) klinikan toinen päivä alkoi 9.30 - minä myöhästyneenä hiivin maneesiin huomaamattomasti muun yleisön joukkoon. Meneillään nuoret hevoset joista M Godignon oli juuri yhtä kokeilemassa. Joidenkin mielestä maestron ohjasotteet olivat uskomattomia ja rajujakin, mutta itse Ranskassa ratsastaneena tiesin, että se ikäänkuin kuuluu koulukuntaan ja tässä tapauksessa hyvinkin hienosäädöllä esitettyjä. Hevoset laitettiin "kuriin ja nuhteeseen" nopeasti, hieman kovakouraisestikin, mutta asia selittyi tarkoituksella- ei hän tunnin aikan ehdi ruveta jokaista hevosta pehmein ottein uudelleenkouluttamaan koska hänet on pyydetty nimenomaan valmentamaan ratsukoita, ei kouluttamaan hevosia. Ratsastajat olivat kuitenkin tyytyväisä siitä tiestä, minne heitä ohjattiin ja tavasta antaa hyvinkin henkilökohtaista palautetta ja vihjeitä myös kotityöskentelyyn - asia, minkä monet valmentajat valitettavasti unohtavat.
Tästäkin kokonaisuudesta kerään muutamia pointteja:   

*REPETITION-REPETITION-REPETITION   especially with young horses and - riders!
*forward - stop -forward -- make it clear!
*Hevosen pitää aina olla käden ja pohkeen välissä - kerro se sille tarpeeksi selvästi
*Hevosen pitää kunnioittaa, muttei pelätä, ratsastajaansa
*Anna hevosen LIIKKUA!
* oikea määrä / paine pohkeella johtaa tuloksiin, ei tappeluun!
* käytä kannusta vain tietoisesti!
*Säilytä eteenpäinpyrkimys ennen estettä, älä päästä hevosta lyhentämään liiaksi kaulaansa ja tyhjäksi suustaan - säilytä kevyt kontakti loppuun saakka!
* sileällä on hyvä välillä "testata" tasapainoa antamalla ohjas täysin löysäksi välillä - on eroa hevosessa joka kantaa itsensä, ja hevosessa jota ratsastaja kantaa!
*"jos hevonen jää pohkeen taakse - jää sinä hevosen taakse" (ratsastus aina takaa- eteen)
* hevonen ei tappele vastaa jos se YMMÄRTÄÄ mitä siltä pyydetään. Tämä pätee paljon oppilaisiinkin....
* VALMENTAJALLA on kaksi ongelmaa: sekä hevonen että sen ratsastaja
* Lue hevostasi kuin lukisit kirjaa - ensin selaamalla, ja syvemmän tutkimisen yhteydessä palaa takaisin niille sivuille joita et heti ollut ymmärtänyt
* yksikertaisesta vaativampaan
* helposta vaikeaan '
* Koulutus on helponpaa kuin uudelleenkoulutus
*Ei saa pelätä, ei ratsastaja eikä hevonen , sillä pelko aiheuttaa jännitystä ja se estää oppimisen
* Ole aina johdonmukainen . etenkin nuorten hevosten kanssa!
* "pelottavaa" asiaa ei pidä väksin lähestyä, vähän kerrallaan ja vähän sinnepäin . ( I agree, ja lisäksi siten että työskentelee jotain jolloin hevosen keskittyminen siirtyy ratsastajaan)
*  tee asiat yksinkertaisiksi!
* Kaikki hevoset voidaan kouluttamalla, opettamalla saada paremmiksi - se vie vain eri hevosilla eripituisen ajan .!!!!!!
* kuuntele hevosta
* älä pelkää tekeväsi virheitä - niitä sattuu ja niistä oppii.
* usein nuoren hevosen tasapaino-ongelmat tekevät siitä etupainoisen ja myös aiheuttavat"huonon" suun. 
*Muista tauottaa työ, etenkin nuorilla riittävän usein vaikka vain hetkeksi, ja heti vaativan tehtävän jälkeen  ---TÄMÄ MYÖS IHMISOPPILAILLA!
*tunnista vain 10-15min on todellista raskasta työtä, loput on siihen valmistelua tai loppuverryttelyä
* Kun osaa säilyttää kontrollin ja hevonen kuitenkin liikkuu rentona, saadaan tuloksia!
* nuorta (ratsastamatonta) hevosat voi ensin juoksuttaa ilman mitään sivu- ym ohjia että se hallitsee itsensä voltilla, hevosen liikkumisen mukaan valitaan apuohjat.
*Opetuksessa huomioitava ensin ratsastaja, sitten hevonen
*Tänä pävänä perustyö on kadoksissa  ! ("Minulle kaikki-nyt-heti") 
*Kaikkien on HARJOITELTAVA riippumatta siitä, miten lahjakkaita he ovat!  (Joidenkin vaan on harjoiteltava enemmän kuin toisten- näin se vaan on. Myös erityisopetuksessa.
* LUOTTAMUS on oltava ehdotonta

Ystävällinen, henkilökohtainen tapa kohdella ratsukoita oli huomiotaherättävä, basics ja systeemi kuitenkin hyvin samanlainen kuin ystävällämme Morris, lähestymistapa erilainen. HArjoitukset olivat kaikille sopivia, yksinkertaisia mutta ajatustyötä vaativia. Muutamien ratsastajien kommentit viimesien tunnin jälkeen painotti vihjeitä kotiin, henkilökohtaisia neuvoja, luottamusta. Viime vuonna minulle ei ihan tämä rankalainen systeemi auennut ( tietyistä vuosikymmenen takaisista kokemuksista ja ennakkoluuloista johtuen) mutta nyt kahden päivän intensiivisen keskittymisen ja muistiinpanojen seurauksena sain pureskeltua Godignonin systeemiä - ihan HYVÄ! Ja ennenkaikkea, oppilaissa luottamusta herättävä - hän kertoi teoriaosuudellaan Mikko Mäentaustan kehitystarinan Nations-joukkueen jäseneksi lähes tyhjästä - impressive! Joukkuehengen luojana uskomaton mies! 
-------------------
Anne Hyttinenon saanut kerättyä jo aimo annoksen tilastollista faktaa ratsastajista- niin harrastajista kuin kilpailijoistakin ja esitteli tuloksiaan kommentoiden.
Muutamia kommentteja tässäkin, ja liitän osan Annen dioista katsottavaksi - mielenkiintoista faktaa!
Lisää kuvateksti



Anne Hyttinen - ratsastajan fysiikankehittäjä!

*Motoristen taitojen kehttäminen vie koko elämän
*vanha klassinen 10.000 harjoituskertaa pätee yhä...
*harjoittelussa tärkeintä LAATU & SÄÄNNÖLLISYYS
*osattava poistua mukavuusalueelta, mutta välillä, etenkin lasten kanssa, tehtävä myös niitä "hauskoja" juttuja.
*Asiat muistettava pilkkoa osiin ENNENKUIN niistä tulee ongelmia!
*ratsastajan heikolla hapenottokyvylä selkeä suhde putoamisiin
*huono hapenottokyky tai lihaskunto hidastaa taidon oppimista
*omaa fysiikkaa voi kehittää koko eliniän ja hyvä lihaskunto nopeuttaa palautumista ja tukee kehoa putoamisten yhteydessä.. Ratsastajilla alaraajat hyvät, mutta käsivarren lihaksissa jopa 17% toispuolisuutta
*vatsa/selkälihastasapaino huono , mutta jo kahden uukauden keskivartaloharjoittelulla nostettavissa  (Hyttinen 2015)



Ohjeistus suosituksineen liikunnan viikottaiseen määrään on yllättävän iso!
Myös monipuolisuus on tärkeää.
Kaikkiaan paljon itsestäänselvyyksiä, mutta nyt kun aiheesta on virallisia tutkimustuloksia, patistaminen liikunnan pariin on paljon helpompaa!

Mia Stellbergin psyykkisen valmennuksen luento vaihtui tällä kertaa osaltani Godignonin estevalmennuksen seurantaan, mutta Mian asiaa olen kommentoinut jo syksyllä SRL:n urheiluseminaarin yhteydessä. Siinä mielessä SRL;lle hatunnoston arvoinen asia paneutua vakavasti psyykkiseen valmennukseen kun kuulin viime talvena jostain uutisista että talviurheilumaa- Suomen talviolympialisten joukkueen mukana vuosia sitten oli ollut ekaa kertaa "kokeeksi" joku psyykkinen valmentaja. Siis vasta NYT? Meille ratsastajille SEPPO HEINO puhui aiheesta jo yli kaksikymmentä vuotta sitten ja sillä tiellä opin itsekin mielikuvaharjoittelun ratoja opetellessa!


Hieman skeptisesti suhtauduin eläinlääkäriluentoon - odotin jotain tyyliin "miten hoidat pullahataneen jänteen tai mitä lääkettä saa hiekansyöjähevonen" mutta Laura Laakso (Evidensia- ent Animagi) kertoi estehevosen biodynamiikasta kattavasti painottaen niitä alueita joihin rasitus minäkin hetkenä hypyssä kohdistuu. Myös eriasteisia harjoituksia mainittiin, jälleen korostaen verryttelyn tärkeyttä ja hevosen eteen-aas ratsastamista kovan lihastyöharjoittelun jälkeen. Vanhat kunnon "jumppasarjat" ovat yhä käyttökelpoisia, mutta on kovaa harjoitusta yläselälle eikä pidä teettää kovin pitkään. ESTEILLÄ harjoitellaan tekniikka ja taitoa kykyä kehittäen, lihasvoimatreeni on sitten erikseen. Peruskuntokaudelle suositellaankin laukkatyöskentelyä pellolla tai maastossa reippaassa tempossa hieman vapaammassa muodossa jotta hevonen oppii itse kantamaan itsensä ja kehittää hapenottokykyä.






Viimein - vaan ei vähiten - oli vuorossa Emile Faurie joka vetää TOP DRESSAGE projektia johon  juhlaillallisten tuotto huutokauppoineen kohdistuu. Vaikka varsinainen valmennustiaisuus oli suljettu (  Hulluille eikä tuomareille saa näyttää keskeneräistä työtä...) meille valmentajille esitettiin Jannen ja Kikon toimesta valmennuksen perustunti hevosilla joilla jo sarjavaihtoja treenattu. Tärkeä asia tuomareita ajatellen on hevosen rakenne/peräänanto. Tästä olen hänen kanssaan ehdottomasti samaa mieltä, että tuomarin ei pidä istua astemittarikko kourassa ja laskea paljonko nenä käy luotiviivan takana, mikäli hevonen TOIMII ja on yhteistyöhaluinen eikä pakene tuntumaa! Tahdista, temposta, irtonaisuudesta ja eteenpäinpyrkimyksestä puhe jo verryttelyssä, ja kun nämä asiat kohdallaan alkaa kokoaminen.Ravi on askellajeista yhä se, jota on helpointa kehittää- nuorella sivuliikkeet pohkeenväistöstä alkaen, sittemmin avotaivutuksen kun päästään jo hieman kokoamaan, mutta voidaan Faurien mielestä tehdä myös keventäen. Vastalaukka todettiin tässäkin hyväksi keinoksi niin suoristamiseen kuin kokoamiseenkin. Nuorelle hevoselle vaihdon opettaminen alkaa Faurien systeemissä jo 4-5-vuotiaana kun vielä ei olla "liialla" kokoamisella hevosta pilattu ja sen tasapainotilaa on helppo häiritä luonnollisin kysymyksin. Esim puolirata-leikkaa- varovasti kulmien läpi vastalaukassa , sitten suoran lopussa avoväistäen kulmaa kohti ja ennen kulmaa vaihto sisäjalan laukkaan- voila! Tämä oli minulle -sen avon kautta- uutta ja ehdottomasti kokeiltava. Paitsi. enhän minä enää ratsasta. No, otetaan joku oppilas testikappaleeksi...Ja kuten kaikki ratsastus - puolipidäte on se joka saa hevosen siirtämään painoaan takajaloille ja koukistamaan sekä käyttämään kintereitaan. Siis oikein tehtyna. Yksinkertaista, eikö totta? Vetämällä ohjista saa aikaiseksi vain jäykkäniskaisen hevosen, ja oikein tehdyssä puolipidätteessäkin hevosen pitää ajatella eteenpäin.
Tunnissa sai porukka tyhjentävän vastauksen hevosen eteenpäinviemiseksi kouluratsuna, eikä kysymyksiä juuri tullut. Asia on loppujen lopuksi yksinkertainen - Ei mitään uutta taivaan alla, ole kärsivällinen , tee työtä ja muista palkita!
Näinhän se on meillä oppilaiden kanssa koulussakin - alan jo hieman kyllästyä näihin Pekka Peuroihin ja Co jotka eivät opeta vaan neuvovat tai tähän "luokkahuonekiroukseen " josta niin moni puhuu . Digitalisaatiosta puhumattakaan - no, se puoli on minulla ainakin pahasti kesken joten jos loppupäivän katselisin ohjeita siihen touhuun...Hevosten kanssa ei ainakaan mennä opettelemaan ratsastusta digimaailmaan - ne pitää kohdata ihan henkilökohtaisesti ja hyvä niin! Tunne on tärkeä tekijä kaikessa oppimisessa ja sitä ei netistä löydy!



sunnuntai 7. helmikuuta 2016

SUKOL talvimeeting. Hartwallareena, lapsettaa -Disney on ice



SUKOLin pj Kari Jukarainen
mainitsi avaussanoissaan YLEISSIVISTYKSEN ja siihen liittyvän humanistisen näkökulman -HYVÄ!Olenko liian kriittinen, mutta mielestäni nämä säästöt ja ainakin ammattipuolella kaikkien YTO-aineiden yhdistäminen lähes väkisin ammattiin, poistaa mahdollisuuden hankkia monipuolista osaamista? Äikässäkin luetaan "alaan liittyvää kaunokirjallisuutta" hohoh.
Fakki-idioottejako koulutetaan, ja sitäkin vähäisellä ammattitaidolla ja huonolla työmotivaatiolla?




Mikkeliin oli mukava päästellä lauantaiaamusella, ei juuri liikennettä ja kuiva tie - reilusti alle sen kahden tunnin mennessä ja hieman yli lumituiskussa ja sateessa tullessa- onneksi Päivi kyydissä seuraa pitämässä! Toki menetin perjantai-illan tanssipainotteisen ohjeman, mutta ihan kaikkea ei ehdi/jaksa, etenkin kun paha flunssa vaivannut jo toista viikkoa!
"Ylös, ulos ja oppimaan" jatkui Jyväskylän yliopiston Alanen/Kajander voimin ja he väläyttelivät integroitua opetusta leirikoulun tai toiminnallisten tehtävien keinoin. Joku yleisöstä mainitsi ratsastusleirinkin, ja mulle tuli - jälleen kerran - tunne siitä että olen ollut liian aikaisin asialla-johan yli kaksikymmentä vuotta sitten ensikertoja tarjosin kielipainotteisia ratsastusleirejä joiden kielikylpynä ruotsi/ englanti ja teorian lisätuntina kielten harjoitusta. Vähäisen kysynnän takia jatkoin sitten vaan niitä "normi" leirejä- kaikkea muutakin on tullut kokeiltua tuolloin - hauska juttu oli MänRan tallin kanssa yhteistyössä järkätty "vaihtoleiri" jossa oppilaat vaihtuivat kesken leirin! Suurin "ongelma" lie ollut ruokalistojen synkronisointi -lapsiparat joutuivat kaksi kertaa viikon aikana syömään makaronilaatikkoa (emme olleet huomanneet kysyä toistemme ruokalistoja)! Poikaleirejä ja -kurssseja on myös tullut pidettyä, joten kaikkea lie kokeiltu silläkin saralla?!


 Innostava ja ajatuksia herättävä esitysoli Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston Johanna Venäläisellä joka on kokeillut oppimisen integrointia jopa metsähakkuutyömaalla. Ennakkosuunnittelu on vaateliain osuus, ja ehkäpä joillakin myös tuo verkostoituminen ja tutustuminen ammattiopettajiin - asia, mikä minulle ei ole tuottanut lainkaan ongelmia oman taustani takia. Johanna jatkoi myös iltapäivällä, mutta halusin välillä kuunnella mitä peruskouun puolella tapahtuu, ja siellähän Pekka Peura rulettaa!

Ongelmat integroinnissa tuntuvat piilevän juurikin siinä aiheessa, mihin itse olen törmännyt - valmistelun puutteeseen, Johanna kertoi j näytti kuvin myös ihanan esimerkin missä erityisoppilaat integroituna äikkään tekivät videosarjan puutarhatöistä ja liittivät siihen turvallisuusohjeita ym - hienoa! ja varmasti oppilaillekin innostavaa!
Ajan /ja resurssien puute koetaan näissä integroinneissa ehkä suurimpana ongelmana, ja toivon että tähän löytyy ratkaisu ilman että joudutaan menemään  vapaaehtoistyön puolelle , mitä aihe nyt tuntuu tuottavan. Erilaisia TEEMAtapahtumia voisi myös käyttää enemmän integrointiin - kuten nyt vasta jälkikäteen tajusin kiinalaisten oppilaiden vierailun NuLoon josta ainoastaan liiketalouden oppilaat ja tutorit hieman hyötyivät. Sehän olisi pitänyt sisällyttää KAikkien oppilaiden enkuntunteihin!
Viimeiseksi halusin tutustua ja saada ideoita ruotsinopiskeluun, mutta sanon ihan suoraan oliko aihetta edustamaan valittu koulu/paikkakunta/oppilasaines erityisoppilaita tai niitä "häiriköitä" ajatellen hieman väärä - Kauniainen =Grankulla. Ihan hyviä ideoita sieltäkin mm koskien eri aplikaatioiden käyttöä mm aarteenetsinnässä ja suunnistuksessa, Myös Todaysmeet mahdollista käyttää, tai www.webkameror.se maantieteellisissä ajankohtaistamisasioissa. Thinglink hyvä ja ilmainen versio löytyy, Sanastoharjoituksia kuvaan klikkaamalla löytyy lisätyt asiat kuten vaatteet, ruumiinosat ym- tämäkin taisi olla thinglinkin kautta; palailen aiheeseen jos innostun kokeilemaan.
TEEMATAPAHTUMAT mainittiin tässäkin, jolloin sitä integrointiakin tulee tehtyä lähes huomaamatta. Itse asiassa- olen vuosien varrella melko paljon erityyppistä integrointia tehnytkin eri opettajien kanssa ja eri aineissa- ei sille vaan ole tarvinnut nimeä keksiä!
-Nimistä puheenollen - tämä yksilööllisen oppimisen malli - Pekka Peura.-opetusta siis- oli esillä myös iltapäivällä nuoren naisopettajan, Minna Ala-Akkalan toimesta. Mielenkiintoista keskustelua saatiin aikaiseksi, eikä vastauksia kaikkiin ole vielä löytynyt. Puhuttiin myös arviointi PAKOSTA minkä ymmärrän kun on puhe nuorista opettajista. Mutta se omanarvioinnin ylikorostaminen minua hieman riipaisee- jokin tolkku siinäkin!! Kyllä se palkanmaksaja sitten arvioi onko työ tehty palkan mukaisesti vai ei ja voiko odottaa palkankorotusta vai potkuja? ! Toki, hyvä jos opettajan ja oppilaan näkemykset saadaan keskustelemalla lähentymään - tätä olen kyllä itsekin hieman kokeillut ja aion jatkaa. Usein vaikeinta on se hyvien asioiden esillekaivaminen !!
MOTIVAATIO - jälleenkerran mainittiin.
onko se ulkosta vai sisäistä? mikä on                                                                                              *itsemääräämisen tunne?
                                                              *osaamisen tunne?
*yhteenkuuluvuuden tunne?
Ja tässä niin samoja asioita kuin hevosten koulutuksessa:: LUOTTAMUS tai sen puute on kaiken ydin. Facebookissa on pyörinyt videoita hevosten lastaamisesta kun näissä harrastelijoissa on niin paljon niitä, joilta homma vaan ei onnistu. Mun hevoset on aina lastattu heti eikä huomenna. Ja maastoon mennään jos kelit sallii - voi näitä hevostenomistajia kun "mun hevonen sitä ja mun hevonen tätä ja kun ei voi kun pelkää kaikenmaailman juttuja" 

Johanna Venäläinen, Savonlinna. maanläheinen ote opetukseen!

- ainiin, opin taas uuden termin: "näytönsäästäjä" on nykyään se entinen lorvikatarria sairastava mukavuudenhaluinen oppilas :)  tämä kuultuna yleisön joukosta.
;)

Disney on Ice -Hartwall-areenalla Danin kanssa. Ihanaa pienen miehen seurassa kokea jotain aivan lapsellista!!!


"YHTEENKUULUVUUS" - ilman sitä ei tämä Disney-on-ice toimisi lainkaan, kuten ei varmasti mitkään muut vastaavat projektit- kuulin Apassionatan hevostenhoidosta muhkeita "juoruja" kun oli tuttuja sattunut samalle laivalle. Hevosten hoito menee heillä kaiken edelle. Ei sitten muuta.

Jopa vähän kyllästynmisen makua - mitä UUTTA taivaan alla?? Jotain kai minäkin olen yli kolmekymmentävuotisen opettajanurani aikana ehtinyt oppia?? nyt vain harjoitellaan sanoiksi ja termeiksi muodostamista ja etsitään se kirja, jonka tekijää voidaan syyttää teorian muodostamisesta,,,, 
Huomenna siis viimeinen työpäivä (tältä erää ) Nurmijärvellä. Ja kaikki levällään kuin Jokisen eväät... Jos/ kun saan asioita järjestykseen, lienee aikaa opintojen lisäksi katsastaa mun käsikirjoitus vielä kertaalleen ja alkaa sitä tarjota kustantamoille uusiksi . En vaan muista kelle jo olen postittanut...





torstai 4. helmikuuta 2016

Kielikoulutusta Tampereella, Oopperan kummitusta Helsingissä ja vähän stressiäkin...


Aloitetaan siitä  hauskasta- sain kaverin kautta peruutuspaikan AndrewLloyd Webberin "Oopperan kummitukseen" maanantaille, ja ihan ensimmäistä kertaa menin aivan yksin oopperaan mutta ihanaa oli! Jaksan koreografiaa ja kulisseja ihastella, laulut tuttuja ja hyvin esitettyjä ja näyttelijätyö hienoa - tällaista tarvitaan! Miten paljon oopperakin saisi tämäntyylisen "sisäänheiton" kautta lisää yleisöä- nyt lippuja niin rajoitetusti että jonotuksesta huolimatta olin jäänyt syksyllä ilman!

Tuli taas kerran mieleen taide"kasvatus" ja tilanne, jolloin raahasin maanrakentajapoikia oopperaan Mäntsälän Saarelta- muistavat varmasti ikänsä ainakin sen, kun opettaja eksyi joukostaan ja yhtäkkiä seisoi yksin oopperan näyttämöllä oppilaiden kiltisti istuessa katsomossa kuunnellen opasta...Mozartin Taikahuilu oli kyseessä, ja ihan mukiinmenevä esitys aloittelijoille!

Paluu Tampereelle, ja voi miten vaikeaa nyt jälkikäteen pohtia kaikkea opittua - tässä joitakin pointteja:

Sari Yrjänäinen puhui lauantai-aamulla tekniikasta ja sen käyttömahdollisuuksista ja mainintaa sai mm "Natural-reader" sivusto, jonka voi itselleen ladata esim. kuunteluharjoituksiin.
iTranslate -voice on ilmainen kääntäjä joka työstää äänen perusteella tekstejä halutulle kielelle.

acapela-group.com laittaa lataamasi tekstin kuuluville ja halutessa myös eri murteilla!

TED-audiobook sisältää puheita valmiista aihepiireistä hyvä esim. sanastojen tekemiseen.
learning landscapes "possibilities and challenges"
Kysymyksiä herää mm siitä, saako omaa työtään helpotettua, mitä omaa osaamista voidaan kehitellä ja minkälainen on oman oppiaineen pedagoginen haaste. Kansainvälisyys - nettitapaamiset- ja eri näkökulmat ovat hyvinkin tärkeitä pointteja!
Maaliskulle annettiin kehittämistehtävä johon liittyisi ainakin viisi oppituntia jossa opetus tapahtuisi totutusta poiketen ja digitaalisesti. Sari tarkisti miten ollaan päästy alkuun, ja itselläni idea ruostinkielen helposta kielioppikertauksesta osittain power-pointin ja osittain tehtävämonisteen avulla. Sitä aloittelin jo joulun paikkeilla, osan olen "testauttanut" oppilaillakin, mutta idea elää ja kehittyy ja jo on vähän suomenruotsalaisuutta ja  Bengtskär sekä Ahvenanmaakin mukana!

Laura Pihkala-Posti palautti ainakin minut ra´asti maanpinnalle kysymällä miten olimme Wikispaces.com- sivustoa seuranneet ja omia tehtäviä ja kommentteja laittaneet  - EI MITENKÄÄN! Tosi noloa, löytyihän salasanakin koneelle tallennettuna, ja kun sivuston avasin se näytti ihan tutulta..


Tekijänoikeuksista oli myös puhetta- siihen yleispätevä turvallisuusnäkökulma: jos kirjoitetaan jotain henkilökohtaista, syytä tehdä se paperille!
Muistitikut ovat myös hyvä tallennusväline.
Ja huom! opettajan LUENTO ylittää TEOSTO-kynnyksen, kun taas "tavallinen" opetustunti ei sitä tee.
Julkisilla paikoilla- kuten koulussa- saa kuvata, mutta kuvia ei saa julkaista ilman lupaa, ainoastaan tallentaa omaan käyttöön.
Jos esim koulun sivuilla on kuvia, ei niitä saa lainata luvatta.
-VOXOPOP - voi perustaa suljettuna ryhmänä jonne voi laittaa myös keskusteluja ja kielikursseja.
-vokaroo-
-Babbel-sivusto löytyi vahingossa ja vaikuttaa mielenkiintoiselta ja helpolta.
-muistio.tieke.fi ---etherpad toimii chromessa ja firefoxissa hyvin. -Monet sivustot ylikuormittuvat helposti -- kotikäyttöön yhdessä tehtäviiin ryhmätöihin kotona?!--Draamametodi esim voki.home -- tein salasanan kun kokeiltiin irantalli osoitteella "Lumiukko puhuu" kun puhuja haluaa pysyä anomyyminä.

Perjantaina ja osittain lauantainakin puhuimme Tiina Räihän kanssa taas svenskaa. Muille varmaan kovin hyödyllistä, ja tänään oli onneksi mielenkiintoisempi aihe kuin viimeksi- viestinnän historiasta 1800-luvun lopulta nykypäivään. Vain muutamia ideoita itse opettamiseen esim kuvatekstien suunnittelu ja kommentointi. Några kommentarer och tankar:
-ideér färdas fort
-kontakten till media måste finnsa, men OBS den kritiska inställningen!
-mediering jmf medialisering
-dagens firmor SKA HA en mediestrategi! (det kom jag aldrig att tänka på med ridskolan?!)
-VIA vilken media hur, och när tas nyheter fram??
När vi äntligen kom fram till en intressant diskussion, var tiden slut. Lyckligtvis kunde vi fortsätta på matrasten i kafeet....
Jostain törmäsin taas kerran ongelmaan SELKEYS mikä ei ole minun vahvuuksiani:
Tunnilla on oltava SUUNNITELMA ja tavoitteet ja niistä on myös oppilaille kerrottava, minkä minä usein unohdan... Hyvä jengi meillä on , ihanaa kun on ennestään "puolituttuja" -alan ilmeisesti olla vanha kun entinen oppilas, ent.työkaverin (Saarelta) tytär on mukana kurssilla ja hyvin muisti minut... Muutama nettitapaaminen Lauran kanssa vielä ja kooste sitten maaliskuussa- hyvä kurssi kaikkiaan! Ja Treella ihan mukava rentoutuakin - tipattoman tammikuun aikana oli tyytyminen pizzaan ilman viiniä, mutta kilometri tuli uitua ja suklaatakin syötyä joten tasapaino säilyy!


Upea naisporukkamme lyssnar och diskuterar på svenska!

Vielä lauantai-iltapäivän päätös ja puhetta kieliopista. Antaa raamit kielelle, selkeyttää sen käyttöä, mutta erityisopetuksessa ja motivoimattomien oppilaiden kanssa oltava hyvin hyvinvarovainen ja selkeä. Tämä aihepiiri minua kiinnostaa- puhutaan kylläkin SELKOkielestä, mutta entä selkokielioppi??
Siinä itselleni haastetta!








Lauantai-iltana vielä vanhimman pojanpojan viisvee synttärit- äkkiä aika kuluu!! Tulevana pyhänä luvassa Disney-on-Ice -jonka viimeksi nähnyt omien -en muista kenen-poikien kanssa. Ikäpolvet vaihtuu...Ja jo lauantina matka vie Mikkeliin ja SUKOL:in talviseminaariin jossa myös integroidusta opetuksesta. mielenkiintoista!!
Ja sitten se kilpailuvietti (- mikä on muuten oppilailla silmiinpistävä KAHOOT-pelissä-) tulipa taas testailtua sunnuntaina kun meillä oli Mäntsälästä joukkue kasassa avantouinninSM.ssä Lohjalla. Sijoitus 11/ 18. ja me kolme naista uimme kaikki 30-31sek kun pelastuksenmme nuorehko palomies joka ei ankkurinosuudessa käyttänyt 20sek kauempaa 25metrin matkalle...sen verran kylmää tuo vesi!
Mutta ah, mikä ihana leppoisa laji!!!


"Valmiina, paikoilla...."
Myssypakko uidessa joten edustin KEUDAA Mäntsälän lisäksi-- pään pysyttävä pinnalla ja potkut pelkkää sammakkoa. joitakin aina hylätään mutta meikä osaa! Potkut vaan saisivat olla terävempiä - sen muistaa harjoitellessa mutta ei kisatilanteessa!!!

-sen stressitekijän melkein jo unohdin. Maanantaina on Nurmijärvellä viimeinen työpäivä. Olen jo työkavereille suklaatarjoilun hankkinut, ja viikonloppuna aikaa on varattu kokeiden ja opinnäytetöiden tarkasteluun, ja sitten näkee mikä on tilanne ja millaiset fiilikset -ihan kiva paikka tuo NuLO on, mukavat työkaverit ja meininki, mutta kun puolipäiväisen tunteja on jo täytetty pitkin syksyä ja talvea niin kevät jäi tyhjäksi... Heikko itsetunto kysyy MIKSI ei muuta tarjota juuri minulle, mutta järki sanoo että jos muillakin opeilla on vähän tunteja niin jaatkoon he keskenään. Minulla piti olla luvassa Järvenpäässä vuorotteluvapaa sijaistuksena, ja pidin sitä ilmeiesti liian varmana kun ei toteutunutkaan. No nyt saan sitten kokea mitä on "pätkätyöläisyys" kun toiminimikin on katkolla tuon kaavaillun  vuorotteluvapaan takia! Mutta, näillä mennään ja asioilla on tapana järjestyä - ehkä jo pian voin kertoa uusia mielenkiintoisia uutisia??  Mutta ymmärrän hyvin niitä nuoria joilta itsetunto viedään kun eivät löydä töitä.. Mielenkiintoinen väitöskirja työttömyydestä ja mielenterveysongelmista jotka liittyvät oppimisvaikeuksiin mutta niistä lisää ensi kerralla!