Puuvillan puisto tarjosi keskiviikona mielenkiintoista kuultavaa heti aamusta otsikolla "Tuevaisuuden lukujärjestys-miten oppiminen muuttuu"
Juontajana Helsingin YO:n Katri Korolainen ja kuultavina vas, prof.Leena Krokfors, HS:n Caijus Niemi, keskustan Tuomo Puumala ja aivotutkija Mari Tervaniemi.
Kaikkiaan mielenkiintoinen ja avartava keskustelu, missä mietittiin yli ainerajojen ulottuvaa yhteistyötä, musiikin vaikutusta oppimiseen, eheytettyä ilmiöpohjaista näkökulmaa ja itsenäistä tiedonhankintaa. Niemi korosti medialukutaidonja kriittisen lukemisen tärkeyttä ja Tuomo Puumala painotti opitun tiedon soveltamisen taitoa.
Hyviä ajatuksi kaikkiaan, ei mitään mullistavaa, mutta mahdollisuuksia myös erilaiselle oppijalle omalla tavalla omaksumiseen! HYVÄ!
- Koska syksyn ohjelmassa on osaltani myös tulossa keke-koulutusta (=kestävä kehitys) en valitettavasti päässyt päällekkäisyyksien takia kuuntelemaan Greenpeacen "hiililaivan uppoamisesta energiaremonttiin" ulottuvaa keskustelua. Olisi ollut mielenkiintoista verrata tämän porukan radikaaleja mielipiteitä torstaina kuulemaani Ålandsbankenin isännöimään "Elävä Itämeri" -tilaisuuteen!!!
Suomen lukiolaisten liitto etunenässä tarjosi kutsutuille tahoille hyvän ja ravitsevan koululounaan jossa 95% kotimaisia raaka-aineita. OPH mukana tiedottamassa, paikkana remontin alle piiloutuva Kuninkaanpuiston koulu, joka ei ulkoisesti kovin houkuttelevalta näyttänyt, mutta sisälle tultaessa oli mukava ja avoin fiilis hyvän lohikeiton ääressä. Marjaana Mannisen keräämä aineisto kouluruoasta oli mielenkiintoiben , etenkin kun ongelmasksi näyttää muodostuvan pikemminkin yläluokilla ja lukiossa ruoan syömämättömyys kuin hinta/laatu.
Marjaana Manninen esittelemässä OPH:n aineistoa ja tutkimustuloksia.
Herkullisen lohisopan jatkeena mansikkakiisselia ja kahvia - tällä kertaa porilaisen Eskimo-pakkausyhtiön sponsoroimista astioista. Kesäiset lomien aiheuttamat tiskaamisongelmat päätyivät Eskimon hoidettaviksi- lautaset maatuvaa paperia, onneksi Keke;n kannalta...
"Paremman oppimisen paikka"- Suomi-areenan katetulla pihalla oli jo hyväsää käynnissä sinne päätyessäni enkä siis alusta asti ollut kuuntelemassa mm miten uusi opetusministerimme Sanni Grahn-Laasonen perustelee koulujen/koulutuksen valtavia säästötavoitteita. Kovin painotettiin ettei pahoja leikkauksia tarvita, kunhan vaan karsitaan päällekkäisyyksiä. Opetus- ja kulttuuriministeriön alkuperäisistä keskustelijoista oli osa vaihtunut, ja koolla olleet heittivät ajatuksina halun motivoida ja kannustaa , oppilaaan oikeus tulla kuulluksi, syrjäytymisen ehkäisy -miten näkyy leikkauksia tehdessä- tulokset vasta vuosien kuluttua. yksilöllisyys ja opintopolkujen joustavuus katsottiin myös tärkeäksi. Vähän kuulosti kaunopuheelta ja sananhelinältä, ympäripyöreätä vaikka ihan mukavia ajatuksia tässäkin!
opetusministerimme, Sanni Grahn-Laasonen, on myös äiti. Usein taidamme unohtaa että politikkomme ovat myös tavallisia ihmisiä ja jopa perheellisiä!
Kirjastoon mars! Ja miettimään miten minusta tuli kirjailija? Tai ainakin tätä miettivät vas kuvassa Milja Kaunisto, ylen uutisankkuri Matti Rönkä, Eppu Nuotio ja JP Koskinen kun he tunnin verran viihdyttivät kuulijakuntaa kertomuksillaan siitä esikoisteoksesta ja missä ja miten sitä kirjoittamisinspistä löytää!
tähän voin vain lisätä sen ajatusen, että moni ongelmanuori voi saada kirjoittamalla helpotusta elämäänsä, vaikka tuloksia ei välttämäti näytettäisii edes opettajalle vaan pöytälaatkolle!
15.45 eteenpäin oli luvassa MTVn "suuri viihde- ja draamakeskustelu" sekä diskussion på svenska om "försvarspolitik och hurudan allians vi har 2025 i vårt land"?
Tilaisuudet lähes vierekkäin, joista MTV oli pettymys kun taas Peter Nymanin juontama ulkopoliittinen paneeli oli yllättävän kiinnostava. Edestakaisin siinä tuli laukattua, hyvä asia liikuntaa ajatellen :)
Näitä poliittisia "eläimiä" kun yleensä vaan näkee/kuulee TV:ssä niin Haglund ainakin oli ihan edukseen! Keskustelu Ruotsin mahdollisesta kiinnostuksesta kanssamme puolustusyhteistyöhön tosin rönsyili ja mielipiteet vaihtelivat, no, kai ne naapurit nyt meitäkin sitten auttaisi kovan paikan ttullen.
Loppuillan, päivällisen jälkeen, vietin sitten hevostellen kun pääsin katsomaan kasvattaamani ja kuusivuotiaaksi asti kilpailuttamaani DIMMYä Leenan ja hänen perheensä kanssa. Tarkasti minut haisteltiin läpi, tunnistettiin siis.
TORSTAI-aamu olisi alkanut Zumballa jos olisin ollut aktiivisempi , mutta aina ei jaksa. Suotakoot tämä siis välillä oppilaillekin!
Puuvillan puistossa, partiolaisten toimesta ihana keskustelu siitä, ettei koulu aina riitä...
Mukana mielenkiintoisia persoonia; ihana, vihreiden Jani Toivola - koulukiusattu,- Hjallis Harkimo- luokalle usesti jäänyt, Piia-Noora Kauppi finanssialan keskusliitosta, Anna Munsterhjelm, partiolaisten puheenjohtaja, mukana myös lukiolaisten liitossa ja varsinainen energiapommi, ja sd:n Esa Suominen . Yhtenä huomionarvoisena pointtina keskustelussa mieleeni jäi vapaaehtois- ja harrastustyön tärkeys mainittavaksi myös CV:ssä! Työnantajapuolen edustajat antoivat selvästi ymmärtää, että mitä aktiivisempi (toki ei sentään ihan satoja luottamustehtäviä...) nuori on, sitä mieluummin otetaan töihin! Vapaaehtoisuus ja oma mielenkiinto toki tärkein - ei mitään pidä harrastaa kartuttaakseen CV:n tietoja!!! Mutta, Piia-Noora mainitsi että esim USA:ssa asianajajatutkintoon kuuluu vapaaehtoistyön osuus! Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että tulevaisuudessa yhä enemmän tarvittavia tunneäly ja sosiaalisia taitoja, johtamistaitoja kehitetään nimenomaan harrastetoiminnan yhteydessä! -tämä on niin tuttua ratsastuskoulutoiminnassa, hevosnuoret ovat aina kantaneet vastuuta niin eläimistä kuin kavereistaankin! Suomessa tapahtui näiltä tiimoilta valtava notkahdus kun 90-luvuna alussa vanhempien valitukset Suomen Ratsastajainliittoon aiheutti "hoitajakadon" talleilta ja ratsastamaan ruvettiin tulemaan kello kaulassa. Tallilla vietetty aika on monelle nuorelle ollut jopa syrjäytymisen ehkäisyä!
Neuvottelufoorumin huomiona myös se, että vaikka työ mielellään saisi olla intohimo ja mielenkiinnon kohde on myös hyväksyttävä se ajatus että joku tekee töitä "vaan" sen toimeentulon takia ja ne varsinaiset intressit ovat ehkä intohimoisesti jossain harrastuksessa. Myös monikoulutuksellisuudesta ja tulevaisuuden tavoitteista puhuttiin, ja ja ajatus näyttötutkintomahdollisuudesta myös akateemisella alueella oli esillä. Kaikkiaan mielenkiintoinen ja positiivinen paneeli, vaikka nyt Hjallis ei ollutkaan Janin kannattaman joogan puolella ;)
juontajavaihdoksesta jäi nuoren miehen nimi multa kuulematta, mutta blondiinin vieressä istuva aina niin positiivinen vihreiden Jani Toivola lie kaikille tuttu!
Esa Suominen ja energinen partiolainen Anna Munsterhjelm
kehitysvammainen poika "pöllähti" areenalle kesken keskustelun asettaen paneelikeskustelijoiden huumorin ja erilaisuuden sietokyvyn testiin - hyvin onnistui Pia-Noora suodattamaan kaikki ylimääräiset pusut ja halaukset ennenkuin pojan äiti lapsensa haki! :)
-valinnanvaikeudesta johtuen kuulematta jäi koulukirjan digitalisoiminen, nordisk välfärd utan kultur- finns det? ja AApiskukko aavikolla- projekti osaamisen viennistä mikä olisi ollut hyvinkin mielenkiintoista kuultavaa.
"Ei polku tää...viekö se minnekään ?" SAKKI ja SAMOK keskustelua klo 12.15 jatkui opinnoista ja opintopoluista Arja Juvosen, Aila Paason, Pipsa Hurmerinnan, OlliPekka , nuorten edustajan Sonjan ja skeittilautailija Teron kanssa. Tiukan ohjelman ja etäisyyksien takia en tähänkään tilaisuuteen ehtinyt ihan ajoissa, mutta paljon heräsi kysymyksiä kun sivuttiin ammattikoulutusta, ja hyvin monenkirjava oli keskustelijoiden tausta- esim OAMK:n koulutuspäällikkö Arja Paaso on kasvatustieteiden professori, mutta käynyt pitkän opintien alkaen keskikoulusta keittiöpuolemn ammattikouluun ja siitä myöhemmin restonomiksi ja ammattiopettajaksi, kasvatustieteiden maisteriksi ja apulaisrehtorin viran myötä johtamistaidon opintoja ja tri väikkäri vuonna 2010- tässä hyvä todiste elinkäisestä oppimisesta!
Hauskoja urakehityksiä on ollut myös Pipsa Hurmeinnalla, joka kymmenen vuotta elätettyään itsensä mallina Pariisissa päätyikin kokiksi aikuisopintojen kautta ja nauttii työstään. - Terolla taas "nurinkurinen" tausta kun hän on takerrellen suorittanut perusopinnot ja vasta iltalukiossa sai yo-myssynsä. Jatkettuaan sitten opintoja yliopistossa ja valmistuttuaan maisteriksi biologia pääaineenaaan, vaihtoikin täysin suunnitelmia ja perusti yrityksen kahden kaverinsa kanssa toimien nyt asiantuntijana ja rakentajana skeittiratojen parissa! -Työelämän pelisäännöistä lisätietoa jo koulupenkille kaipasi opiskelijoiden edustaja Sonja , jolla oli takanaan ikävä työssäoppimisjakso yksityistä vanhainkodista. Itse sain puheista sellaisen käsityksen, että ehkä oppilaassakin tällä kertaa oli ollut hieman vikaa. en ole samaa mieltä siitä, että KAIKKIEN työssäoppimispaikojen pitää olla niin kympin arvoisi- jokunen huonokin kokemus saattaa kasvattaa nuorta hyvinkin ! Tietää ainakin mitä EI halua työelämässään!
-Arja Juvonen puhui niin positiiviseen sävyyn uusista opintopisteitä, etten voinut olla kysymättä miten ne hänen mielestään vaikuttavat opettajien työhön. No, hänen mielestään jo kymmenen vuotta sitten lanseerattu näyttösysteemi olisi hyvänä pohjana ammattipuolelle, enkä ollut tajunnut mainita huoleni koskevan eniten atto-aineita, Työtähän uusi systeemi toki alussa tuottaa, sen hän myönsi.
kello 14 alkoikin taas useampi mielenkiintoinen keskustelu, joista valitsin maantieteellisesti lähimmän "hyvät ja huonot uutiset koulunpenkiltä" jossa Reetta Räty ja Ville Blåfield hauskasti vetivät keskustelua viime aikojen ajankohtaisista otsikoista liittyen koulumaailmaan. Jo aiemmin esiintyneet Duudsoninen ihana Parviainen ja kepun Tuomo Puumala loistivat fiksuilla kannanotoillaan, kun taasen Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ei mitenkään vakuuttanut hiljaisella olemuksellaan, Keskustelun aiheina mm huonontuneet PISA-tulokset, tutkimus poikien istumisesta, intialaisten koululaisten lunttaamisesta - suorastaan hauskoja otsikoita joita puitiin ihan asiallisesti mutta pilke silmäkulmassa. LIIKUNNASTA tai pikemminkin sen puutteesta nousi keskustelua ja Parviainen oli hieman huolissaan nykyään vallitsevasta "yliturvallisuusongelmasta" - pienikin onnettomuus liikuntatunnilla aiheuttaa jopa poliisittkinnan ja "syyllisen "etsimisen. Myös aivotoiminnen kehittämisestä jopa ulkoa-oppimisen kautta keskusteltiin, ja vaikka
ilmiöpohjainen oppiminen on suuressa muodissa, luovat päivän rutiinit turvallisuutta etenkin erilaisille oppijoille , koska kaikki eivät ole "itsestäänohjautuvia" ja projekteista innostuneita. Miten paljon koulu saa muuttua, että kaikki oppilaat kuitenkin ovat toiminnassa mukana?
ihanat Duudsonit - tällä miehellä opettajkoulutus!
iltapäivän ohjelmasta valitsin sitten LAHJAN ITÄMERELLE jotta saisin vähän eväitä omaan KEKE-koulutukseeni ja toki ihan mielenkiinnosta luonnonsuojeluun. Osallistujat olivat isojen liikelaitosten johtajia ja MTK:n Sitran ja Metsähallituksen edustajia, varsin kattavasta kokoonpanosta puuttui ainoastaan mielestäni WWF, Luontoliitto ja Greenpeace, jota asiaa kysyinkin . Viimeksimainittu toki hyvin radikaalia toimintaa harrastava yhdistys, mutta ellet pysty voittamaan vihollista, eikö kannattaisi lyöttäytyä? Ajatukset, toimenpiteet ja yhteinen huoli meriemme tilasta voisi hyvinkin poikia ajatuksia yhteistoiminnata tulevaisuudessa? Kimmo Mäki Helsingin satamasta kertoi mielenkiintoisen yksityiskohdan uuden sataman rakentamistyötsä- Jätkäsaaren LänsiSataman laajennuksen yhteydessä panostetaan polttoainekuluja säästävään (ja saasteita vähentävään!) uuteen imukuppikiinnitykseen, jolloin edestakainen aluksen "parkkeeraaminen" vähenee jopa 350tonnin polttoainesäästössä vuosittain! Pienten tekoje tärkeydestä puhuttiin paljon, mutta suurista kokonaisuuksista kuten maatalouspäästöistä on myös pidettävä huolta. Myös "no-fee" satamia pitäisi Itämeren alueella saada lisää, mutta jo nyt ovat monet alukset Trafin Sanna Soinisen mukaan hyvinkin tietoisia mustan/harmaan jäteveden käsittelystä.Typpipäästöjä vähentää jo tänä päivänä Viking Gracen uudet polttoainejärjestelmät, ja Tallink tulee uudella aluksellaan vanavedessä. Sitran edustaja Mari Pantsar-Kallio kertoi valtion tutkimustoiminnasta ja mm kiertotaloudesta sekä uudesta tutkimuksesta jossa uusseelantilainen poika keksinyt valtamerien "mustien muoviaukkojen" pilkkomista ja hyödyntämisen. Niklas von Weymarna kertoi uudesta biotuotetehtaasta Äänekoskella jossa perinteinen selluntuotanto muuttuu ympäristöystävällisemmäksi. kaikkiaan mielenkiintoista ja rakentavaa keskustelua joka antoi selvät sävelet sille, että Suomi on edelläkävija tulevaisuuden vihreitä arvoja ratkottaessa!-tähän vihjeenä kouluille trafin "yrmy"-peli. Metsähallitukselta löytyy myös mielestäni paljon aiheeseen liittyvää tietoa ja keskustelun vetäjät purjehtijat Eero Lehtinen ja Tuuli Petäjä-Siren hoitivat roolinsa antaumuksellisesti. Yleisöä olisin ehkä kaivannut lisää- tyhjät istumapaikat näin tärkeässä asiassa olivat turhia!
Erittäin asiallinen ja mukava tilaisuus!
Tuuli Petäjä-Siren, MTK:n Airi Kulmala ja John Nurmisen säätiön Juha Nurminen - viimeksimainittu oli erittäin myötämielinen ja kysyikin minulta tilaisuuden jälkeen kaivataanko kouluille lisää
ajankohtaista materiaalia.
ja taas päällekkäisyyttä - illan haastattelussa klo 16 myös muutama raviammattilainen ja Porin ravit. No, siinä ei minulle sinänsä uutta, rankkaa työtä, mutta muistuipa mieleeni että olen Porissa itsekin kerran startannut joskus 1980-luvun lopulla ja muistaakseni vielä 4:ksi sijoittuen. Aivan järkevää on se, että ellei 10:een vuoteen ole kilpaillut, ei raviajokortti enää ole voimassa ilman että sen uusii. Myönnän auliisti, ettei juuri nyt raviradoille tee mieli, vaikka aikamoista elämää se oli sekin ! :)
Ennen paluumatkalle lähtöä piti vielä katsastaa Villan uusi ostoskeskus - mielestäni hyvällä maulla ja sopivalla arkkitehtuurila toteutettu! Positiivista!
jopa rullatuoleille tarkoitetut luiskarakenteet oli tehty järkevästi ja ikäänkuin arkkitehtoisesti upotettu kokonaisuuteen! hieno homma!
Tähän lopetan katsaukseni vuoden 2015 Suomi-areenan antiin, nukun yön yli kotona ja palaan Poriin kuuntelemaan jazzia ja tämä jopa viinkorkin auetessa ja ennenkaikkea sekin hyvässä seurassa!
x