III+ koulutuomareiden skaalantarkastus Wesundassa- vai oliko josssain Keski-Eurooppalaisessa ratsastuskeskuksessa? Vähän kun käyttää mielikuvitusta ja muokkaa maisemia kevääseen ja kesään sopiviksi- avot!
Riivaavasta flunssasta huolimatta uteliaisuus oli suuri ja "pakko oli osallistua" (vaikka joka toinen vuosia riittää ja juuri viime vuonna SRL:n tiloissa tuli osallistuttua) kun paikaksi oli valittuna uusi hulppea Wesundan kouluratsastuskeskus Hämeenlinnan kupeessa Hattulan vanhalta kirkolta kivenheiton päässä. -Vaikken tästä yltiöpäisestä englannin tuputtamisesta joka paikkaan pidäkään, on kieltämättä helpompi puhua "Wesunda dressage centeristä" kun mistään k-o-u-l-u-r-a-t-s-a-s-t-u-s-k-e-s-k-u-k-s-e-s-t-a .
Ja keskushan tämä todella on, toiminta aloitettu viime vuoden toukokuussa ja vaikka paljon vielä kesken, jo nyt paikka henkii aitoa urheiluyrittäjyyttä talleineen, maneeseineen, laajoine tarhoineen jne- unohtamatta satulahuonetta, kengitys- ja hoitotiloja, pakkopilttuuta tai katettua juoksutustilaa. Tulossa vielä maneesin yläkertaan luentotiloja, pari yöpymishuonetta ja -sokerina pohjalla- sauna. Toiminnanjohtaja ja perustaja, itsekin kouluratsastaja Heidi Taipale toimi tilaisuuden emäntänä ja oppaanamme kun lopuksi katsoimme paikat.
Meitä tuomareita oli liki 30, ja ehkä ainoana miinuksena oli se, että myös ne IIIK:n poistoa havittelevat tuoreemmat tuomarit pääsivät alussa ääneen ihan perusasioita käsitellessä videotehtävien perusteella- me "vanhemmat" olisimme sen osuuden voineet jo jättää pois?
-Kuvassa maneesiin etuosa aukeaa kentälle päin, jonne tarkoitus päästä lähipäivinä jo treenaamaan koska kuivuminen lumen jälkeen sujunut hyvin. Yläkerran terassilta huikea näkymä (seuraava kuva) myös tarhaavien hevosten ylle. Vähän toki mietitytti jos juuri on kentällä jonkun nuoren selässä kun jossain tarhassa porukka saa yhteisen hepulin siinä nenän alla...-Näin alkukeväästä luonto ei vielä päässyt oikeuksiinsa, ja paljon on työtä ennenkun ympäristö pääsee oikeuksiinsa mm valtava louhitun
soramäärän poisajo ja laitumien perustaminen -
maata on alueella kuitenkin 57ha, joten maastoreittejä tullaan löytämään jopa omalta alueelta jatkossa!
Me tuomarit kokoonnuimme alakerran kahviossa, ja jos jotain halutaan moittia oli seinällä olleen näytön riittämättömyys näin isolle porukalle -tai sitten olisi takarivissä istuvien tarvinnut hankkia tehokkaammat silmälasit? Aloituskahvit maistuivat ja ohjelma oli siten jaettu että aamupäivällä purettiin niittä etukäteen tutkittuja/arvioituja videoita ja keskusteltiin niistä. Paula ja Jorma vetivät vuorotellen eri osuuksia- äänen kuuluvuudessa oli pieniä ongelmia, mutta Heidin tarjoama mikrofoni otettiin käyttöön sitten vasta maneesissa ruokailun jälkeen.


Jos jotain jäin toivomaan, oli se ehkä keskustelu loppukommenteista jotka me tuomarit usein kirjoitamme itse- miten saada positiivisella tavalla virheet ja mahdolliset korjauskehotukset sanotuksi lyhyesti ja nasevasti ja sillä tylsällä tavalla mitä tuolla ylemmällä taholla suositaan? Minut kuulema nistitään jos jatkan omia persoonallisia huomautuksia- eräänkin viimeisen Pyhän Yrjön lisätyn laukan kommenetteihin ei saisi laittaa "väsyittekö?"-mainintaa...Toki kaikissa kisatilanteissa, vieläpä sihteeristäkin riippuen, on joskus vaikeaa saada lyhyesti ja nasevasti niitä liikekohtaisia kommentteja sanottua- jopa minulle joka jo yli 40 vuotta olen kisoissa pyörinyt! Sihteereistä olikin sen verran puhetta, että meitä tuomareita läksytettiin asiallisesta käyttäytymisestä niin sihteereitä kuin järjestäjiäkin kohtaan. Tämä oli minulle yllätys, mutta käsitin ogelman olevan lähinnä some-keskusteluihin siirtynyttä haukkumista ja mollaamista mihin tuomrit eivät tietenkään saisi ottaa kantaa. Kaikkea tuo some aiheuttaakin- no juu, sen verran olen seuraanut että ne asiantuntijat ainakin löytyy sieltä- ja aina nimimerkkien takaa - kuinkas muuten?
Säännöt ja tämän vuoden muutokset katsottiin vielä ennen ruokailua- omalta osaltani kuulin niistä jo kolmatta kertaa, joten ehkä jotain jo tarttuikin- ainakin se takin väri joka pitää olla yhtenäinen ilman raitoja tai kukkakuvioita...kannukset mitataan taas saappaan reunasta ja hanskojen pitää olla valkoiset tai takinväriset. Paljon keskustelua herättänyt känny/korvanapit eli "luvaton apu radalla" on kielletty hylkäämisen uhalla, ja turvallisuussyistä saa vain yhtä korvanappia pitää verryttelyssä jotta toisella korvalla kuulee mitä stewardilla tai muulla järjestäjän toimihenkilöllä on sanottavaa. -Ohjien martingaalistoppareista keskusteltiin jo syksyllä ja ne ovat kansallisella tasolla kielletyt. Joten "satunnaisen koulukisaajan" kannattaa lainata sileät ohjat ennen starttia kaverilta jos aikoo kansallisella tasolla startata. Alue- ja seuratasolla ei näistä nipoteta (vielä)
Turparemmi ei koskaan saa olla niin kireällä, että se vahingoittaa hevosta. -Tästä on jo nyt ollut päinvastaisia ongelmia kun turparemmit roikkuvat niin löysällä että on vaara sen joutua suuhun. Stewardeille taas lisähommia...-Seuraavassa otteita säännöistä:
"Tilanteissa, joissa suorituksen keskeyttäminen voidaan katsoa häiritseväksi ohjelman sujuvuuden kannalta, kuten siirtymisten tai teknisten tehtävien esittämisessä ohjelmanmukaista pistettä ennen tai jälkeen, päätuomari voi harkintansa mukaan olla keskeyttämättä suoritusta. Virheestä merkitään kuitenkin väärinratsastus. Jollei päätuomari keskeytä suoritusta ja ratsukko tekee ohjelmassa uudelleen saman virheen, huomioidaan vain yksi väärinratsastus.-Tästä kohdasta on joskus tullut kritiikkiä tuomareille kun ei keskeytä esim väärään pisteeseen lisäystä ratsastettaessa, kun ratsastaja mieluummin olisi tehnyt huonon lisäyksen uusiksi... Tässä säännöt pelastavat tuomarin nahan !
Luokan päätuomari vastaa seuraavien virheiden merkinnästä 0,5% virhettä kohden/tuomari:
- saapuminen rataa ympäröivälle alueelle raipan kanssa
- saapuminen radalle raipan kanssa
- ratsukko ei saavu radalle 45 s. kuluessa lähtömerkin antamisesta, mutta 90 s. kuluessa
- saapuminen radalle ennen lähtömerkin antamista
- kür-ohjelmissa, jos ratsukko ei saavu radalle 30 s. kuluessa musiikin alkamisesta
- ratsastaja ei ota alku-/ lopputervehdyksessä ohjia yhteen käteen
- toistuva maiskuttaminen
- Saapuminen radalle tai rataa ympäröivälle alueelle suojat jalassa tai ratsastajan virheellinen varustus
(esim. hanskat puuttuvat). Tällöin C-tuomari keskeyttää suorituksen ja avustaja saa tarvittaessa tulla
radalle ja virheellisyys/ puute korjataan. Ratsukko saa valintansa mukaan aloittaa suorituksensa alusta
tai siitä kohtaa, jossa C-tuomari keskeytti suorituksen – annettuja pisteitä ei muuteta.
*Alueluvalla ratsastettavissa luokissa voidaan järjestää yhdistettyjä luokkia 4-, 5- ja 6-vuotialle hevosille.
Yhdistetyissä luokissa tulee käyttää FEI:n nuorten hevosten ohjelmia, jolloin jokainen ikäluokka käyttää
oman ikäluokkansa FEI ohjelmaa. -tässä keskusteltiin siitä, että jos jo kutsussa on mainittu saman luokan olevan auki esim 5-6- ja 7-vuotiaille a)b) ja c) -jaolla näitä ei tietenkään voida jälkikäteen yhdistää.
*Joukkue SM:iin ei enää tarvita erillisiä kvaalituloksia osallistujilta
*tuomarioikeuksien hankinnassa tuli tiettyjä lievennyksiä omaan ratsastustaitoon koskien vaativia ja siitä ylöspäin olevia luokkia. jolloin koearvosteluja tulee tehdä enemmän. Onneksi itse "velvollisuudentunnosta" ratsastin parikin va B-luokkaa ennen oikeuksien korottamista joskus 1990-luvulla...Ja taisin vielä vaativaa startata Lauries Gloriella kun piti hyppääminen jättää sen päävamman takia 2013?
Maneesissa katsoimme ja arvostelimme sitten - osa sivusta, osa edestä- yhden junnujen esiohjelman ja yhden Pyhän Yrjön toimien omina sihteereinämme- kuka mitenkin ehti. Minä ehdin melko hyvin, mutta sitten kun niitä suorituksia kahvin jälkeen purettiin, en saanut selvää puolistakaan merkinnöistä. hmm.Ei ne ratsastajat siis ihan turhasta tule kysymään kun minulta usein halutaan startin jälkeen tietää mitä papereihin olen kirjoittanut..
Noin puolet porukasta istuivat sivulla- todella mielenkiitoista saada avattua piste-eroja liittyen istumapaikasta- oli yllättäen parinkin pisteen heittoja!
Edestä et näe onko hevonen juuri oikeassa pisteessä ja miten tasan se seisoo, kun taas sivulta ei näe tuleeko se riittävän suorana. (Itse istuin edessä, myönnän että se sivupisteessä istuminen on vaikeampaa!-pysyin siis mukavuusalueellani..)
Ihanan valoisa ja miellyttävä maneesi jossa riittävästi katsomotilaa kuitenkaan menemättä liiallisuuksiin. Myös kahvilasta ja yläkerran kehitteillä olevista tiloista hyvä näköyhteys.
Koeratsastajia emme nimenneet tai tenttineet sen kummemmin- aivan oikein. Kiitos heille, saimme sitä mitä pyysimme kun ohjelmien jälkeen vielä katsoimme ja keskustelimme yksittäisitä osista liittyen esim taivutusväistöihin ja sarjavaihtoihin sekä takaosakäännöksiin.
Peruutuksia jäin kaipaamaan - siis hyviä sellaisia- mutta en tässä viitsinyt (taas) avata suutani kun kukaan muu ei niitä halunut nähdä.
Kahvin jälkeen katsoimme pätkät uusiksi videolta ja avasimme pisteytystämme- aika hyvin oltiin kaikki pysytty ½-pisteen sisällä ja ne jotka erosivat enemmän, olivat usein siinä sivussa istuneita. Huomaan olevani yhä melko ankara, vaikka suuntaus on jo kiltimpään, mutta sitten kun mennään neloseen ja alle voisin monesti olla vielä kriittisempi- aina tuntuu löytyvän jokin "sääliä herättävä" syy olla kiltimpi. Se, mikä oli mielenkiintoista oli Paulan loppuun kokoama kooste kuolaintuntumasta ja kokoamisesta- laitan siitä osia tähän koska nyt kaivattaisiin tilaisuutta missä RATSASTAJAT ja TUOMARIT kokoontuisivat yhteen keskustelemaan näistä asioista ja tuomarit avaisivat ratsastajille mitä me ajamme takaa ja mistä kiitämme, versus rankaisemme! Yhteisillä säännöillä tässä pelataan, ja näin "eläinystävällisyyden nimissä" niitä pitäisi tarkentaa kaikille osapuolille!

Tämä on hyvä! Tällaisella koulutuksella yhtenäistetään tuomarilinjaa ja päästään eroon siitä "väkisin-hampaat-irvessä-ratsastamisesta- " missä tarkoitus pyhittää keinot (vrt tapaus Helgstrand) ja muistetaan että kyseessä on kahden elävän olennon YHTEISTYÖ. Ratsastus on parhaimmillaan taidetta!




Sen verran jäin jutuista paitsi-olisinko käynyt vessassa?- että kohta missä mainittiin kättä vastoin/kuolaimen yläpuolella kulkeminen (=ei peräänannossa) arviolla 5 koskee vain kansallista tasoa- harvemmin seurakisoissa näkee minkäänlaisessa peräänannossa kulkevaa tuntiponia jossain heC-luokassa, mutta jos ne muuten toimivat ja mieluusti tekevät töitä niin kyllä minä ainakin 6 palkitsen, ellen enemmän. 7 varten haluan jo jonkinasteen peräänantoa (paitsi ehkä joki yksittäinen onnistuminen) jotta ratsastajalle ei jäisi väärää kuvaa lajista, mutta jos tuota oikeaoppista tuntumaa haetaan jo pikkukisoissa, ei meillä kohta ole osallistujia niihin! Tästä olisin mieluusti virittänyt keskustelua, mutta se meni siis minulta ohi- ehkä tämä vaB---ylöspäin foorumi ei ole oikea paikka vaikka me kaikki -omasta luokituksesta riippumatta- joudumme välillä katsomaan niitä ei-niin- korkeatasoisia suorituksia.



Loppuun vielä pari kuvaa Wesundan tiloista- toivottavsti jo kesällä uudelleen! Syksyn suokkimestaruuksiin jo lupauduinkin!
Ihanaa kakkua kahvin kera tarjosi emäntämme Heidi Taipale- itsekin tuomarikaartimme liittynyt paikan omistaja. ( Kakkua lohkaisemasssa Kalle Nykänen) KIITOS!