tiistai 23. lokakuuta 2018

Kyvyt esiin-finaali tähtäimessä, HIHS pureskellaan ensin loppuun...

Yhä flunssan kanssa tapellen on kuitenkin aika tehdä tämän vuoden HIHS -tilinpäätös- olinhan ensimmäistä kertaa lunastanut valmentajille tarjotun paketin koko kisojen ajaksi ja nauttinut siihen liittyneestä oheisohjelmasta!








Kuvamateriaali tällä kertaa lähes kelvotonta, vaikka samalla puhelimella sunnuntaiaamuna sain loisto-otoksia Töölönlahdelta! sorry! (Katsokaa niitä maisemakuvia!)
Mikko Forsten, nykyään SRL:n pj:ksi tiltuleerattava, puhui valmennuksesta kustannuksineen lyhyesti samalla esittäen suruvalittelut yllätten menehtyneen liittovalmentajaksi hiljattain valitun Bert Rompin kohdalla. Hyvin raaka muistutus siitä, ettei lajimme ihan turvallinen ole ja vahinkoja voi sattua ammattilaisillekin.
Tom Gordin, koko HIHS:in primus motor ja entinen SRL:n pj:kin oli touhussa mukana ja Kati Hurme veti seminaaritilaisuutta vahvalla naispersoonallaan.
Sitten oli vuorossa -ah, iin nostalginen- tilannekatsaus historiaa hipoen radanrakentamisesta niiltä ajoilta kun Olaf Petersen HIHSissä aloitti 80-luvulla aina näihin päiviin asti kun Guilherme Jorge, Petersenin oppilas, tämän päivän ratoja suunnitteli Helsingissäkin. Hyvin antoisa katsaus myös niihin taustoihin, joiden johdosta radanrakennus on parissalymmenessä vuodessa muuttunut kevyempään, avoimempaan ja teknisempään suuntaan!


Vielä 1900-luvun alussa, aivan kuten vanhoissa metsästysmaalauksissakin näkyy, piti ratsastajan esteeellä nojata taaksepäin ja vielä "tukea" hevosta ohjista vetämällä hypyssä. Italialainen Frederico Caprilli tutki kuvia ja maalauksia ja jopa vapaina hyppääviä hevosia muistiinpanoja tehden ja päätyi vähitellen hevosen selkää ja suuta  säästävään kevyeeseen esteistuntaan- mikä tänäkin päivän on käytössä. Nämä asiat olivat niin tuttuja vuosilukuja myöten että ovat varmaan löytyneet Soini Talaskiven 60-luvulla kirjoittamasta "Hevosharrastuskirjasta" joka aikanaan toimi ikäluokkani  heppa-aapisena kun ei muuta ollut!
Isoja esteitä ylitettiin jo 1800-1900-lukujen vaihteessa, ja kisoissa radanrakennus oli korkeuksien suhteen huipussaan joskus 60-luvulla ennenkun alettiin täyttämään esteitä ja miettimään myös eri teknisiä ratkaisuja- meille näytettiin hauskoja ratoja jopa olympialaisista missä meno oli tyyliin: pari hyppyä suoralla, kokorataleikkaa, pari hyppyä lisää, kokorataleikkaa.....
Kuitenkin tämä ylenpalttinen esteiden koristelu ja täyttö onneksi väheni 80-luvulla- nimenomaan Petersenin johdolla ja tilalle tulivat paljon avoimemmat esteet ja ratojen teknisyyttä ja ratsastusta vaativat asiat korostuivat.



Tässä vielä 70-luvun lopun "täytetty" estekokonaisuus!

Petersen valitti rajattua aikaa eikä siis lainkaan päässyt puhumaan tievalinnoista ja radankulusta, mitä me kuulijat harmittelimme, mutta rautaisen ja loogisen tietoannoksen saimme kuitenkin! Myös mitä tulee erityyppisten esteiden, näköharjojen ja värinkäyttöön, kerrottiin kattavasti ja selkeästi - todella mielenkiintoinen kokonaisuus! Voi sitä materiaalin määrää!



Hevosten värisokeudesta, tai pitäisiko sanoa värinäön erilaisuudesta eivät asiantuntijat vieläkään vedä ihan yhtä köyttä, mutta tiettyjä kriteerejä värien käytölle on ja siihen, halutaanko tietyillä värillä helpottaa tai vaikeuttaa esteen havaitsemista ja ponnistupaikan löytämstä. En itse aivan ymmärtänyt niitä juttuja "pitkittäisitä raidoista" mutta selvisihän sekin heti ensimmäisen isomman luokan yhteydessä kun en meinannut hahmottaa erään esteen ylintä puomia lainkaan sen sulautuessa osittain mainosseinään takana ja vain viirut ylimmästä puomista nälyivät... Eri näkövinkkelistä ja hevosen silmin ongelma ei kuitenkaan ollut kovin suuri sillä em esteellä ei sattunut muita enempää virheitä!
Muuriesteitä käytetään nykyään melko  vähän, vaikka ne kiinteän ulkonäkönsä puolesta ovat helpohkoja hypätä- tosin väreillä saadaan paljon hauskaakin aikaiseksi kuten allaolevasta kuvasta näkyy! 


Tämän tietoiskun jälkeen pääsimme katsastamaan 4-vuotiaita ja kuuntelemaan Daan Nanningin ja Kari Nevalan arvioita nuorten edesottamuksista mikä oli kiinnostavaa sekin. Mitään "supertähtiä" ei joukosta erottunut, mutta mukavasti hyppääviä, hyvän työmotivaation omaavia melko pelottomia nuoria näimme kyllä!


Valitettavsti 5- ja 6- vuotiaiden jatkaessa hyppelyjä suurin osa valmentajista kokoontui kuuntelemaan Aki Ylänteen kertomusta Tryonn kisoista - joukkueenjohtajan näkökulmasta. Olin toki aiemmin jo kuullut etteivät MM-kisojen syyskuiset järjestelyt olleet osuneet aivan nappiin, mutt a ihan näin hulluja asioita en olisi uskonut amerikkalaisten jättäneen hoitamatta.... Rakentaminen täysin kesken, tieto ei kulkenut ja osa kilpailjoista/henkilökunnasta joutui vaihtamaan majapaikkojaan tuhkatiheään!
No, eiköhän jälkipyykki ole asianosaisten osalta hoidettu ja vahingosta viisastuvat?


Illalla olisi ollut lisää niitä nuoria, Nina Fagerström luennoi perjantaina kasvatuksesta liittyen kilpahevosiin ja oli myös Juuli Kontion kera koeratsastanut parhaat nuoret joten ohjelmaa riitti!
Perjantain tyydyin kuitenkin seuraamaan kotoota käsin, ja ilokseni kasvattini Graal Jenna Yrjövuoren kanssa sijoittui 140-luokassaan kolmanneksi kvaalaten sunnuntain finaaliin!
Lauantain kouluratsastuksen kur oli nähtävä, ja oli ilo katsella suomalaisten tasaisuutta- mennyttä aikaa on nuo 60% molemmin puolin pyörivät keskiarvot sillä nyt saimme nähdä tiukkaa ja melko tasaistakin ratsastusta   70%  ympärillä pyörineillä keskiarvoilla  osallistujalistat täydennettyinä"ulkomaanelävillä" Henri Ruoste, Fia (ex-Lindh )Fabricius-Bjerre . sekä voittaja Emma Kanerva joka teki upean radan parin pienen rikon antaessa tasoitusta muille! Oli mukava skoolata hänen perheensä kanssa onnistuneelle kotimaan turneelle!


Sunnuntaina raahauduin - yhä pahasti flunssaisena-  aamusta seuraamaan -ja jännittämään - 140cm luokkaa jossa Graal starttasi loppupäässä. Tiukan aikaratsastuksen voittajaksi selviytyi siistillä ja päättäväisellä ratsastuksella Jenna Yrjövuori ja Graal -onnea siis Lounais-Suomeen!
Kaksi seuraavaa aikaluokkaa jaksoin vielä katsella, mutta koska tiesin pääluokan tulevan vallan TV stä lähdin kotiin jo puoliltapäivin ja löhösin  tyytyväisenä sohvalla belgialaisen NAISratsastajan, Gudrun Patteetín  viedessä voiton äärimmäisen tiukassa uusinnassa!
Tästä nyt tuli lähes selostusta, mutta jos jotain opin, oli se että kannattaisi pitää terveydestään sen verran huolta ettei ainakaan HIHS:n aikaan sairastu! -Sinne meni samalla syyslomakin!
Seuraavaksi onkin sitten lauantaina Graalin pikkuveljen GAWAINIn tulikoe edessä- finaalipaikka Järvenpään Ainon kyvyt esiin-tapahtumassa on edellyttänyt jo vähän hypitysharjoituksiakin laidunkauden jälkeen...Viimeksi poika jatkoi maneesin kiertoa ja hyppeli itsekseen parikin kertaa vaikka minä jo mielestäni olin puhaltanut pelin poikki... Nähtäväksi jää minkälainen into ja taito on 2-vuotiaalla tulevana lauantaina! 



Väritys näillä veljeksillä ainakin täsmää! 

-Tämä tärkeä kuva melkein unohtui - ketkä muutkaan HIHSin tekevät kun taustajokot? Stewardi Piude alkaa jo olla maailmankuulu,- liekö ominaisuutensa takia "olla aina siellä missä tarvitaan" - tässä poiminut taikajemmasta mittanauhan jota Kiki ja Kaisu olivat vailla....




sunnuntai 21. lokakuuta 2018

HIHS:iin matkani vie...pysähdys Töölönlahdella


PAKKO oli aamulla auton pysäköityäni vanhan messuhallin parkkkiin, kääntyä jalan takaisin ja käväistä ihailemassa aamuauringon kultaamaa Töölönlahtea!  HIHS odottakoon!

                                                                                                                                                                                                                                        Vesistöä, joka on kuulunut myös osittain lapsuuteni maisemaan ja jossa "plutasin" kakarana heikoille jäille...

Kisoista ja valmentajien tapahtumista oli tarkoitus kirjoittaa, mutta "takin hihat tyhjät" -syyksi laitettakoot vaikka sitkeä flunssa ja oman kasvatin GRAALIN voitto 140cm luokassa- pää sekaisin jo ennestään....Kuvista vain sen verran, että kamerana toiminut puhelin - katsonpa minkä merkkinen kun en muista- ruskeat kannet...-LG siinä lukee  näköjään.
Tekstiä tulee kuhan kerkiän - kiva tapahtuma ja pakjon uutta ja erilaista. Jäähalli yllättävin hyvin soveltuu kisapaikaksi - mitä nyt parkkipaikkaa saa hakea mutta tuleepaliikuttua! Ja viime vuonna muistaakseni kuljin junalla jolloin Pasilasta matkaa reilu kilometri. Ei paha.

Mutta tässä, sunnuntaiaamuinen Helsinki; varsågod!







Denhär bilden gillar jag själv mest- vilken stämning!



perjantai 19. lokakuuta 2018

tuomarointitilanteita Vihdissä, ihana ruska ja yhteisöllisyyttä- sitten HIHS


Syksy on ollut yhtä tapahtumasarjaa ja uusien asioiden oppimista- minun on täytynyt myös oppia karsimaan sekä tekemisiäni että kirjoittelua - kaikkea vaan ei ehdi vaikka kunka haluaisi!
Koulun ja oikeastaan Sipoon kaikkien koulujen- VESO-päivästä ei tingitty, mutta valinnanvaraa oli - kuuntelin tällä kertaa Maarit Korhosta joka nelisen vuotta sitten hyvinkin radikaalisti oli heittämässä kaikki tuolit&pulpetit luokasta ulos mutta nyt jo oli hieman pehmennyt ajatukselle että jotain josk
Syksyn sumussa Fasu ei ymmärrä miksi pikkukoululainen piti jättää koulun pihalle...
us pöydän ääressä voi kirjoittaakin. Tai piirtää. Tai tehdä vallan perinteisesti. MUTTA henkilökohtaisesti- jokaiselle jotakin!. Maailma muuttuu niin hektisesti, että paras asia mitä koulussa opetetaan on ITSELUOTTAMUS .Hyvällä itsetunnolla pärjää pitkälle kun koskaan ei tiedä mitä ammattia huomenna tarvitaan! -Tästä ei sen enempää, samalle päivälle iltaan mahtui vielä tuomarointiakin Lahdessa - yritin olla kiltti- ja sitten on pitänyt keskittyä nelijalkaisiin nuorukaisiin, joista nuorempi sai Savijärven näyttelyssä peräti 39,5 p eli puoli pistettä vajaa ykkönen ! Ja kun ikuinen optimisti olen, rupesin jo miettimään olisiko tästä Ludvig von Bayern-Grixie-yhdistelmästä vallan oriiksi...No, kyvyt esiin- finaali on Järvenpään
Ainossa viikon kuluttua - sitten olemme jo viisaampia!




"Mennään metsään"-kampanjan nimissä käytin sunnuntaina 3-vuotiaan Kapun,  Sannan ja hevosensa  Hessun seurassa maastossa, ja iltapäivällä pikkupoikien kanssa Fasun seurassa etsimme suppilovahveroita- ihanaa kun ekaluokkalaiet olivat koulussa jo ehtineet tutustua niihin! Ja muitakin syötäviä sieniä seitsenvuotias tunnisti ja kysyi miksei fammo niitä poimi... selitä siinä sitten etten ole varma niistä enkä edes tykkää syödä muuta kuin niitä suppiksia tai kanttarelleja...


Viime viikko olikin työn kannalta hieman erilainen kun kävin tutustumassa omien ysiluokkalaisteni TET-paikkoihin - ihanaa että he kaikki tuntuivat viihtyvän ja työnantajat olivat tyytyväisiä!
Urheilupäivää vietettiin myös, ja kuinka ollakaan olin valvomassa ratsastavaia oppilaita Savijärvellä - hauska yksityiskohta tietenkin ne hevoset- osa sellaisia, joiden mummot tai mummojen mummot olivat minulle tuttuja kun aikanaan ratsastin siellä tunneilla Maria Möllerin opissa!


Viime viikonloppu menikin osittain lapsenvahdin roolissa ja osittain nuorten hevosten kanssa, mutta maanantaina ajelin Vihtiin Karkkolaisen Tiinan ja puuhanainen Minna Reinon kutsumana!
Meitä tuomareita kokoontui kourallinen puhumaan ja kuuntelemaan koulukisoissa esiintyvistä ongelmallisista tilanteista ja niiden arvostelusta. Tiina kertoi hauskoja esimerkkejä maailmalta ja saimme kysellä ja kommentoida - kaikkiaan hyvin rento ja miellyttävä ilmapiiri .Harmi että tilaisuus ei ollut kerännyt enempää osallistuja- itsekin mietin tunnin ajomatkaa suuntaansa arki-iltana, mutta oli tuo jutustelu sen väärtti! Tiina oli aiheesta keskustellut paljon 0-tuomari Stephen Clarken kanssa (hän on ollut vetämässä seminaaria Suomessakin; toi mukava ja positiivinen) ja painotus on AINA ratkaista asiat ratsastajan hyväksi - sääntöjen määräämissä puitteissa. Hyvä esimerkki oli youtube-pätkä italialaiista kisoista pari vuotta sitten missä Tanskan prinsessan suoritus jouduttiin hylkäämään hevosen säikähdettyä ja hypättyä aitojen yli - vaikka vasta lopputervehdyksen jälkeen. Säännöissä kerrotaan tarkasti miten tulee poistua kentältä...
Vastaavia esimerkkejä kuulimme ja ruodimme siis pitkin iltaa ja vaikkenmuistiinpanoja tehnytkään tässä muutama kohta:
* jos C-tuomari ei huomaa (esim suojia jaloisssa) sitä ei lasketa...
*väärinratsastuksen tapahtuessa vain hieman eri pisteessä, totesimme yhdessä että parempi olla viheltämättä ja sekoittaa ratsastajan keskittyminen (ellei sama uhkaa toistua peilikuvana) 
*Luokan keskeyttäminen rankkasateen/salamoinnin tms yhteydessä aina vaativaa- missä menee raja ja millaisiksi olosuhteet muuttuvat rajuilman jälkeen?
*jos raippa unohtunut matkaan, voidaan hyväksyä kaksi liikettä ilman huomautusta vain väärinratsastuksen piikkiin, mutta sitten on jo syytä pyytää uusintaa jos tuomari myöhään huomaa ylimääräisen apuvälineen..*Paljon keskustelua oli niistä ala-arvoisista numeroista, ja kyllä koko skaalaa pittä käyttää, mutta jo pelkkä laukka-oli se sitten väärä- antaa aina vähintään ykkösen. *muutenkin pitää yrittää nähdä "jotain hyvää" niissä epäonnistuneissakin suorituksissa joten 2, 3 ja 4 ovat ihan käyttökelpoisia numeroita ja vaikuttavat yllättävän paljon kokonaispisteisiin! * uskallettava mennä vaikka vain hetkellisesti- ylös kun ratsukko onnistuu - niitä tasapaksuja kutosia saa antaa ihan tarpeeksi muutenkin...




*Matematiikan taidot -päässälasku lähinnä- välillä koetuksella jos/kun  samaan arvostelukohtaan merkataan sekä siirtyminen että lisäys, tai kokoaminen ja vaihto tai pysähdys-peruutus-liikkeellelähtö....
*Tämäntapaisia keskustelutilaisuuksia kaivataan lisää, missä voidaan hieman "tuulettaa" ja puhua kauden aikana esiintyneistä tilanteista- niitähän riittää!
Tässä vauin lyhyt kooste en pitänyt kirjaa ja muisti hyvä vaikka lyhyt...
Loppuun vielä muutama syksyinen kuva- niitä on riittänyt facebooksiaa ja twitterissä tänä syksynä ! Toivottavasti ihmiset ovat osaneet nauttia!
HIHS selostus jäänee sunnuntaiksi- flunssa painaa.onneksi on HAVEN!


Grixie nauttii ajamisesta!



Kartsa eli GARETH I valmistautuu nyt Kyvyt esiin-finaaliin! ja isoveli GRAAL sijoittui just tänään HIHS 140cm kuokassa! (3p) 
PS! edellisessä blogipostauksessa eivät kuvat näkyneet kaikille- nyt ongelma korjattu.

torstai 11. lokakuuta 2018

sponsorointi vai täsmennettyä markkinointia- FINSVEllä mielenkiintoinen seminaari



Finsk-svenska handelskammarin eri tilaisuuksiin olen jo useasti osallistunut niin Helsingissä kun Porvoossakin, ja tämä sponsorointiin liittyvä aihe osui kun kivi lätäkköön - roiskui ja rohisi!`



Ratsastusurheilussa aihe on tärkeä- urheilijan keskittymistä harjoitteluun ja kisoihin ei rajoita pelkästään ajanpuute tai se, että palkkatyötäkin tarvitaan elämiseen, vaan tämän lisäksi laajalti tuon urheiluvälineen hankinta & ylläpito!
Minulle toki oli uutta Hjallis Harkimon esilletuomat luvut - vertailuna Ruotsi, jossa 72% urheilusta nauttii sponsoreista kun vastaava luku Suomessa jää 55%! Lajeina Ruotsissa kärjessä mm golf, tennis Suomessa mennään jääkiekko kärjessä talvilajien mukaan. Yllättäen ratsastus ei ollutkaan 10:n parhaan joukossa Ruotsissakaan - liekö Malin Baryardin sponsorin H&M:n "huono maine" työvoima-asioissa osasyynä?




Niin, siis seminaarissa alustajana ja edelläkävijänä toimi Hjallis Harkimo, Ruotsin suurlähettilään Anders Arnhildin tervetuloa-puheen jälkeen, jonka jälkeen lahtelainen Raija Forsman kertoi mielenkiintoisen näkökulman Lahden kaupungin kehityksesta turistipaikkana ja lopuksi pääsimme osallisiksi paneelikeskusteluun liittyen markkinoinnin ja sponsoroinnin uusille urille viemiseen!

Hjalliksen osuudessa kävi ilmi, mitä vauhtia "kehitys kehittyy" eli se mikä vielä vuosi sitten oli "in" on nyt jo täysin "out" ja markkinoinnissa täytyy ennenkaikkea huomioida se ryhmä jolle ollaan suuntaamassa tietoa/mainostamista  ja ne välineet joita luetaan - ei suinkaann sanomalehtiä tai edes tv:tä vaan tänä päivänä tiedonlähteenä on se jokaiselle nuorelle käteenkiinnikasvanut kännykkä....
Ja harva nykynuori -jos nyt ylipäänsänimi "Hjallis" mitään heille sanoo- tietää että kyseessä on henkilö joka nuoruudessaan mm on purjehtinut ykin maailmanympäri- tuolloin sponsoroimassa oli Skopbank, rakennuttanut Hartwall-areenan ja omistaa jääkiekkojoukkueen...
Sana "sponsorointi" kalskahtaa tämän nykyisen poliitikon suussa kovin keinotekoiselta - hän käyttäisi mieluummin sanaa markkinointi tai yhteistyö.




-------nyt meni hermot - juttu lähes loppuunkirjoitettu ja se vaan hävisi---yleensä tallennus tapahtuu automaattisesti mutta tämä kone alkaa vetää viimeisiään ja toiminnot eivät näköjään ole ihan ajan tasalla...
no, lyhyesti uusiksi - Esport on Hjalliksellakin uusi tuleva aluevaltaus jossa jo nyt liikkuu suuri raha ja paljon nimenomaan nuoria.

://blogit.iltalehti.fi/hjallis-harkimo/2017/10/13/e-sports-tulee-urheilutoimitukset-ovat-pihalla/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Elektroninen_urheilu

Toinen ala, mikä tulevaisuudessa on otettava huomioon, on 5G ja sen kehitys.
Markkinoinnissa on huomiotava kohde ja käytettävä oikeita välineitä - mitään paperilehtiä eivät esim nuoret lue, mutta kaikki minkä saa irti kännykästä esim Youtuben kautta, on kovaa valuuttaa.
Videoissakin on vaan muistettava tarina - tyhjänpäivästä kuvaa on turha näyttää!
Tubettajat ovat pian suosiossa ohittaneet bloggaajat, joten maailmanmeno on tätä nykyä jo melko vauhdikasta!
Hjallis palasi itse sponsorointiin vielä sen verran, että mainitsi ruotsalaisten taidon saada urheilijoitaan sponsoroinnin kautta esille ja jopa menestykseen, mutta lisäsi kuitenkin -pilke silmäkulmassa ja Grönholmiin katsoen: "Inte kan svenskarna  köra bil, inte"




Seuraava puhuja oli Lahden "maailmankartalle" pyöräyttänyt matkailu- ja tapahtumien markkinoija Raija Forsman, joka hyvin faktoihin pohjautuen kertoi Lahden tiestä Suomen parhaaksi turistipyydykseksi vuonna 2018.Näin matkailualan lehdet Mondo ja Image, ja jos mietimme yleisörynnistystä niin HiihtoMM:iin 2017 kun Cheekin jäähyväiskonserttiin voimme olla asiasta samaa mieltä. Forsmanin oma tausta 15 vuotta Silja Linen markkinoinnissa on viitannut tietä ja uusista isoista tehtävistä mainittakoot MotoGP 2020.

Seuranneessa paneelikeskustelussa puhuttiin mm Fazerin (Ulrika Romanschuk)katsontakannasta elämysten tuottajana- nyt mm "lapset liikkeessä"-kampanjalla ja "Stafettkarnevalen" on jo vuosia kuulunut Fazerin sponsorotaviin tapahtumiin  ja Stora Enso (Satu Härkönen) kertoi osallisuudestaan Lahden MM-kisoihin osittain metsänomistajien isäntänä toimien, ja Finnair (Robert Lönnblad)  puhui myös ympäristövaikutusten ja hiilijalanjäljen pienentämisestä- onhan heillä maailman moderneihimpiin ja vähiten saastuttaviin  kuuluva laivasto! Heidän sivustoltaan voi myös tarkastaa oman hiilijalanjälkensä, ja lentoliikenteen reiteissä pyritään aina huoimioimaan lyhyimmät tiet. Entinen rallikuski, nykyään osittain sponsorinakin toimiva Markus Grönholm pyrkii myös koordinoimaan eri tapahtumajärjestäjiä ralliurheilun pariin ja myös sitä kautta hankkimaan sponsoreita- tällähetkellä hänellä on "listoillaan" oman pojan lisäksi nuori venäläistaustainen kaveri.



Runsaslukuinen yleisö esitti keskustelijoille paljon mielenkiintoisia kysymyksiä- itse uskalsin tiedustella Raija Forsmanilta miten matkailussa voidaan ottaa maailmanlaajuinen lämpeneminen huomioon ja edesauttaa kestävää kehitystä. Hän oli iloinen kysymyksestä ja sanoi asian olevan heillä agendassa enenevässä määrin. Ja kun aiheeseen päästiin, kaikilla oli jotain ilmastomuutokseen liittyvää asiaa- Ensossa panostetaan uusiutuvien tuotteiden kehitykseen, Fazer panostaa kestävään kehitykseen ja lähiruokaan  - kyllä, Agenda 2030 on myös kuultu näissä firmoissa!
Sponsorointiin liittyen, Hjallis otti puheeksi nuorten, lahjakkaiden mutta vielä tuntemattomien urheiljoiden kehityksen - kuka heihin uskaltaa satsata? Tässä Grönholm totesi että on ongelma- systeemi nuorten urheiljoiden talouden helpottamiseksi puuttuu.
Mutta kaikki keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että myös firmojen välistä yhteistyötä pitää olla ja digitaalinen kehitys otettava entistä enemmän huomioon markkinoinnissa ja tiedottamisessa - ne oikeat kanavat löydettävä oikeille kohderyhmille!





Helsingissä meneillään silakkamarkkinat - muistan lapsuudesta isona tapahtumana- mutta nyt ei kovin montaa alusta parkissa ollut. No, löysin kuitenkin purkillisen valkosipulisilakoita niin jotain tuomista oli kotiin!