sunnuntai 26. toukokuuta 2024

Kesä ja helteet- tervetuloa! -Koulutyö tervemenoa lomalle- ajatuksia ja mielipiteitä kuitenkin riittää!

 Reilu viikon hellejakso on koetellut ihmisten kärsivällisyyttä-koskaan ei voi olla tyytyväinen. Itse tykkään, mutta kun nuo pellot ja nurmikot kaipaisi sitä vettä. Eilen ukosti Hyvinkäällä ja monessa muussakin paikkaa Etelä-Suomessa- vaan ei Mäntsälässä- muutama tippa oli häirinnyt AnnaPuun ja Vickyn ulkoilmakonserttia, muttei sen enempää.

AJATUKSIA piti kirjaamaan- niin koirulista kun oppimisestakin ja opettamisesta. Susu siis ensin niin koiraystävät voivat sitten jo sulkea sivuston.

Jäiden lähdettyä on VESI ollut se elementti mikä pitää Susun mielen virkeänä- kaikissa paikoissa-oli sitten kyseessä koski, ojanpohja tai järvi. Viime kesänä taisi meri Kemiössä aiheuttaa pientä hämminkiä kun sen vesi olikin suolaista!

Nyt helteillä saakin taas olla tarkkana ettei hotspot pääse pesiytymään- viime kesän lääkärilasku oli 228€ tarkalleen, josta vakuutusyhtiö ei maksanut mitään. Nyt ovat muten lähettäneet jonkin  irtisanomisilmoituksen- 10 kahtapuolta kirjoitettua pienipränttistä A4-lomaketta...Ehtojen muuttuessa heinäkuussa pitäisi nyt näitä tarkkaan tutkia. huoh.

Koirakevään saldona pahanteot vähentyneet- tosin keittiön koiraportille iso kiitos! Joku kirjan kansi hieman purtu ja viime viikolla maistui vitaminisoidut öljypohjaiset nenätipat, ja jokunen esine hyllyltä putoillut (itsestään?) ja huolella käytetty -lue pureskeltu. Lenkkejä ollaan tehty viikottain pari pitkääkin- ryhdyin seuraamaan puhelimessa olevaa askelmittaria talvella, ja sen lukemat saa kerrata ainakin 1.25 kun eilinen Naisten kymppikin oli muuttunut 8-kilometriseksi...Mutta 10.000askelta toteutuu 4-5 kertaa viikossa- olisi kiva tietää mitkä nuo määrät ovat olleet silloin kun minulla vielä oli tuo talli?
Huhtikuussa Match shown järkkäsivät Saaren eläinpuolen oppilaat ja menestys oli suorastaan raisu- olivat varautuneet noin 40-50 koiraan, mutta paikalla vilisti pitkälle toistasataa karvakuonoa- Susulle tietty ykkönen ja toiseksi jäi samanikäinen ja -rotuinen poika.




Ykkösten voittajarinkiin emme päässeet, mutta tuttuja näkyi- toiseksi päätyi Mia Majurin tanskandogi.

Hyvää kokemusta niin koirille kun esittäjillekin- meiltä tuo juokseminen ei tahdo oikein kunnolla onnistua vieläkään. Täytynee myöntää ettei olla juuri harjoiteltukaan....

Seuraava näyttely olisi Mäntsälässä heinäkuussa- samaisena päivänä kun itse olen lupautunut tuomarihommiin Husöseen. Ei oteta liian vakavasti -ellei löydy esittäjää ja paikallaviejää, jätetään väliin . Silmien tarkistus olisi nyt pikemmin tehtävä, ja jos sitä koulukoirahommaa vielä meinaa, niin ilmoittautua kokeisiin- kevät meni jo meidän kohdalla ohi. 

Pientä pentukuumetta on - emännällä siis- Susulle tuli juoksu vasta toukokuun alussa, mikä ensi vuonna olisi liian myöhäistä pennuttamista ajatellen. Kesäpennut ne olla pitää, jotta niitä lomalla saa hoitaa ja ne tarkenevat verannalla.Vasta toukokuun alkuun sijoittunut juoksu ei ihan sovi mun ajatuksiin kesäpennuista, mutta katsotaan mikä tilanne on ensi keväänä- saahan noihin juoksuihin tarvittaessa vähän hormoneilla puuttuakin... Tätä kevättä en edes suunnitellut - antaa lapsen olla lapsi vielä vuosi- on se niin iloinen ja touhukas pentu vielä! Ja saattaisi tullaihan hyvä lintukoirakin vielä - ainakin hyvin ennakkoluulottomasti hyppää- suorastaan sukeltaa- veteen kepin perään!

Naapurin Ninni on yhä "best friend" ja nyt kun se on ollut välillä vallan viikon kerrallaan muualla hoidossa (A-K:n työkiireiden takia) on Susu lähes päivittäin pysähtynyt naapurien oven eteen ja kysynyt "Eikö Ninni pääse ulos?"
Ja voi sitä riemua kun onkin kotona ja pääsevät yhdessä riehumaan!
Muitakin koiratuttavuuksia on tavattu, useita koirapuistossa, ja kyllähän Susu hyvin sosiaalinen ja miellyttävä yksilö on. 
Tottelevaisuus ei aina ole huippuluokkaa, muttei ole kouluttuajakaan.
Joten näillä mennään, ja kesä alkakoon!
Kaksi ekaa viikkoa sovittu - la-su välillä itse kotona- jo Tomin ja Kaken kanssa Järvelässä vietettäväksi, mikä on koiralle ihan kivaa kun saa olla enemmän vapaana ja sisälläkin tilaa ruhtinaallisesti-kunhan muistaa huomioida kissat. 


Tässä ehkä kaikki susuilut tällä kertaa- nyt OPPIMISEEN tai pitäisikö sanoa oppimattomuuteen- mikä tuntuu olevan tänä päivänä melkein yleisempää!

Olen seurannut pitkin kevättä jopa tyytyväisenä eri asiantuntijatahojen kirjoituksia/mielipiteitä niin oppimistuloksista kun kännykänkäytöstä ja käytöksestäkin- tyytyväinen lähinnä siksi, että olen pitkälti samaa mieltä heidän kanssaan jotka pitävät kännyköitä ja vastuutonta kasvattamista osasyynä mm PISA-tulosten laskuun. 
Annas kun selitän- "Itseohjautuvaan" opiskeluun siirryttiin kymmenisen vuotta sitten ja jo silloin oli luokkakokoja kasvatettu -virallisesti yhteisöllisyyden, mutta todellisuudessa säästöjen takia. Erilaiset "avoimet tilaratkaisut" aiheuttivat lähinnä lisää hässäköintiä ja meteliä, ja minusta on hassua että nyt joudutaan "yliherkkiä" nuoria/lapsia "eristämään" luokasta tulevalta melulta jonkin seinän taakse tai pientilaan erkkaopen kanssa. Olen ehkä vanhanaikainen, mutta minusta koko koulumaailmaa palvelisi pikemmin se, että luokissa vaadittaisiin työrauhaa- aivan kuten perusopetuslaissa määritellään. 


29 § (30.12.2013/1267)
Oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön

Opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön.

Kouluun ei saa tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen ja jonka hallussapidolle ei ole hyväksyttävää syytä.

Opetuksen järjestäjän tulee opetussuunnitelman yhteydessä laatia ja ohjeistaa suunnitelma kurinpitokeinojen ja kasvatuskeskustelun käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista. Opetushallituksen tulee opetussuunnitelman perusteissa antaa määräykset suunnitelman laatimisesta. (29.12.2016/1498)

Opetuksen järjestäjän tulee hyväksyä järjestyssäännöt tai antaa muut koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa sovellettavat järjestysmääräykset, joilla edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

---

35 §
Oppilaan velvollisuudet

Oppilaan tulee osallistua tässä laissa säädettyyn opetukseen johon hänet on otettu, jollei hänelle ole erityisestä syystä tilapäisesti myönnetty vapautusta. (12.12.2014/1040)

Oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti. Oppilaan on käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja syrjimättä sekä toimittava siten, ettei hän vaaranna muiden  oppilaiden, kouluyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä. (11.3.2022/163)

Oppilaan velvollisuudesta korvata aiheuttamansa vahinko säädetään vahingonkorvauslaissa (412/1974). Vahingoista tulee ilmoittaa oppilaan huoltajalle tai tämän muulle lailliselle edustajalle. (30.12.2013/1267)

-----

Näitä lain määräämiä oikeuksia ja velvollisuuksia unohtuu koulussa liian usein, ja etenkin tuo kohta missä mainitaan oppilaan asiallisesta käyttäytymisestä, on unohtunut monelta. 

En osaa sanoa miten monessa tapauksessa voidaan hakea esimerkki kotoa, jossa epäasiallinen käytös perheen sisällä on antanut huonoa esimerkkiä, mutta kyllä tuo nuorten "tyhmyys tiivistyy porukassa"- on niin totta: jopa kilteiksi kutsuttujen neitokaisten suusta lentelee nykyään "vitut" sinne sun tänne- jopa jokaisessa lauseessa. Ja siihen ei useimmiten puututa- moni opettaja ei yksinkertaisesti enää jaksa.  

Lapset ja nuoret koettelevat koulussa rajojaan- etenkin ellei niitä kotoa löydy, niiden etsimistä jatketaan koska rajat tuovat tutrvallisuutta- aivan niinkuin opetuslaki edellyttää. 

Näin tuumaa asioista kasv.tieteen prof.Kirsi Tirri:

https://yle.fi/a/74-20090123?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0OvMpdWRtXYWWP4jRvHk2rK3ZnHF9WJNUuXTL_NT9QfP6B0Z5FTH27f_8_aem_Ad8MGf78A98XQTCn1fc-emKfUPOWUbEPNiXAixWQc-7eeNyKhljCKaDUAGhCU4VW75RxbbmBh-KhdMalj67Pa1Vh

Lukemisesta, tai pikemmin sen puutteesta, on myös puhuttu pitkään- eikä asialle näy mitään sormia napsauttamalla syntyvää ratkaisua. Siinä voimme osaksi syyttää netissä mm Tic-Tocin kautta pyörivää "nopeasti-minulle-kaikki" -endorfiinejä tuottavaa mielihyvämaailmaa, missä lapsi/nuori haluaa kaiken mielihyvän itselleen juuri nyt eikä vasta tunnin kuluttua...Naureskelin itsekseni kun löysin YLEn Areenasta oppilaillekin sopivia Pettson&Findus -lastenohjelmia ruotsiksi - 12minuuttia taitaa olla ihan maksimi mitä nuo jaksavat yhtämittaisesti nykyään keskittyä! Monet kollegat ovat todenneet, ettei näinä kouluvuoden viimeisinäkään päivinä kannata mitäämn "oikeata" parituntista filmiä koettaa katsoa- ei keskittyminen riitä!

https://svenska.yle.fi/a/7-10056599?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0sxoN5zvSZhFhtjRd3LIKDVboE60Blvd9PcQ0t3HsNOxYiMv2zIcejgU4_aem_Ad_CrD8bewP7vvps7_YBZfJXtwIxDfcv_pgIgW1arJUuuNjtOmyIC-QLAXy6LIlZYMztL9Bv--zlD7dRsyhVA8il

https://www.vilarare.se/amneslararen-svenska-sprak/elevhalsa/larmet-sa-rasar-elevernas-uthallighet-i-skolan/?utm_source=apsis_pro&utm_medium=email&utm_campaign=tidningarna&utm_content=unspecified&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR37H6wtbHZhN



Motivaatio- tai pikemminkin sen puute- on myös yksi tämän päivän suurista ongelmista- miksi nyt lukea ja opiskella mitään kun luokalta kuitenkin pääsee ja ellei oikeita töitö tai  muuta, niin sossulta saa sitten rahaa kun mitään ei osaa eikä edes halua oppia. 

Itsetunto ja suomalainen sisu ajetaan alas jo melko varhaisessa vaiheessa - jos ei yrittämistä ja ahkeruutta palkita, niin mitä sitten?

Etenkin "pakkoruotsin" opettamisessa törmään väitteeseen että se "on niin vaikeaa"-samalla oppilaalla saattaa olla jopa kiitettävä numero englannin opiskelussa, mutta ruotsi tökkii. Ja kumpikin on germaaninen kieli, jossa kielioppikin samansuuntaista...TOISTOT ja harjoittelu ovat tarpeen - enkussa niitä saa mm pelien avulla- ruotsissa saisi pitämällä silmät auki vaikkapa tuolla liikkuessa- Suomi on kaksikielinen maa jossa esim liikennevälineissä ohjeet ovat molemmilla kotimaisilla saatavilla! Ja nykyään jopa englanniksi!


Ja ihan arkisessa aamiaispöydässä istuen voi lukea ruotsinkielistä tekstiä vaikkapa maitopurkin kyljestä... (Paitsi jos istuu kännykkänsä kanssa syömässä ja seuraa vaan sitä Tik-tokia...)




"Z-sukupolvi on yksinäisenpi, ahdistuneempi ja masentuneempi kuin aiemmat sukupolvet - jenkkiläinen tutkimus pätee myös meillä. Minkä verran koronalla on siihen ollut vaikutusta ei vielä tiedetä, mutta epäilisin että on. Ja paljon.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vanhempi-tata-kaikkea-12-vuotias-lapsesi-nakee-somessa-kasvatusgurun-mielesta-kannykoita-on-kohta-pakko-rajoittaa/8915160?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3wV7HfQQ6Zu7sLg0RlMO561iPdbGNQ2K6KcCC__b7hr0o1dMx

Tätä artikkelia on myös ihailemani Jari Sinkkonen päässyt kommentoimaan - vaikka häntä jotkut haukkuvatkin "vanhettuneeksi" on hänellä niin paljon viisautta ja kokemusta takanaan että mieluusti kuuntelen!

Jos tarkkasilmäinen huomasi, on perusopetuslaissa jo nyt kohta, minkä perusteella voidaan kännykät tuntien ajaksi tarvittaessa takavarikoida :

"Oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti. Oppilaan on käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja syrjimättä sekä toimittava siten, ettei hän vaaranna muiden  oppilaiden, kouluyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä. (11.3.2022/163)"

Kännykänkäyttö saattaa aiheuttaa riippuvuutta, jolloin sen käyttö tunnin aikana "vaarantaa opiskeluympäristön turvallisuutta ja terveyttä"

Yksinkertaista mutta totta.

Järkevä kännykänkäyttö tunneilla pitää toki sallia tehtävien yhteydessä, mutta ainakin mäntsäläläisillä oppilailla lk 7 ja 8 on omat Chromebookit käytössä, jolloin kännykkä on turha.

Ruotsissa on jo otettu takapakkia mitä tulee nettikirjoihin - ei kaikkea voi tehdä pelkästään netissä.

https://svenska.yle.fi/a/7-10056599?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0sxoN5zvSZhFhtjRd3LIKDVboE60Blvd9PcQ0t3HsNOxYiMv2zIcejgU4_aem_Ad_CrD8bewP7vvps7_YBZfJXtwIxDfcv_pgIgW1arJUuuNjtOmyIC-QLAXy6LIlZYMztL9Bv--zlD7dRsyhVA8il

Tässä totean että yhdistämällä molempien toimintatapojen parhaat puolet, saavutettaneen pitkällä tähtäimellä ne parhaat tulokset. Pelkästään se, että suomalaiset opetusmateriaalin kustantamot tarjoavat joko-tai-vaihtoehtoa, on minusta huono. Mieluusti teettäisin osan harjoitustehtävistä oppilailla netissä, mutta tämä ei käykään kun on valittu paperinen kirja! Ja nettikirjan omaavat eivät pääse tekemään koetta paperisena ja opettajan on myös hankala lisätä omia tehtäviään. Aina on parantamisen varaa ennen kun ollaan täydellisiä tai ainakin tyytyväisiä!

Näitä ajatuksia tässä päässä on syntynyt taas kevään aikana - lisää varmaan tulee kun koulu viikon kuluttua päättyy ja saan tehdä "tilinpäätöstä" lukukauden oppimisista.

Sen verran hyvin olen peruskoulussa viihtynyt, että muutama vuosi siellä vielä rattoisasti sujuisi ja pääsisi niitä seiskoja saattelemaan ysille asti, mutta oppilasmäärien vähentyessä on jatko minulle tällä hetkellä epätodennäköinen. Aina voi toivoa.